Kijev külön tárgyalást javasol Moszkvának a mariupoli helyzet rendezésére

2022. április 24. 16:01

Erdogan kijelentette, hogy Ankara kész megadni a támogatást az ukrán-orosz tárgyalási folyamathoz.

2022. április 24. 16:01
null

Az orosz erők változatlanul támadják a Mariupolban lévő Azovsztal acélipari üzem területét, ahol katonákon kívül civilek is tartózkodnak, ezért a városban kialakult válságos helyzet rendezésére Kijev külön tárgyalásokat javasol Moszkvának – közölte Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetője, az Oroszországgal tárgyaló kijevi küldöttség tagja vasárnap a Telegramon.

A Donyeck megyei kikötőváros elfoglalása Moszkva számára kulcsfontosságú a 2014-ben elcsatolt Krím félsziget és Oroszország többi része közötti folyosó megteremtése szempontjából. A legutóbbi jelentések alapján

Mariupolban már csak az Azovsztal területét tartják ellenőrzésük alatt az ukrán fegyveres erők,

ukrán becslések szerint mintegy kétezer katona és ezer civil húzhatta meg magát az acélmű területén és az alatta húzódó alagútrendszerben.    

A napokban Vlagyimir Putyin orosz elnök kamerák előtt adta utasításba, hogy ne rohamozzák meg az üzemet, hanem zárják körbe, hogy „egy légy se tudjon kijönni”. Ezzel összefüggésben viszont Podoljak arról számolt be, hogy az orosz erők most is megállás nélkül támadják az acélművet bombákkal és tüzérséggel, valamint csapatokat és haditechnikát vonnak a térségbe a gyárterület megrohamozásához.    

A tanácsadó szavai szerint Mariupol tekintetében három lépésre van szükség ahhoz, hogy Oroszország megőrizhesse „maradék reputációját”: valódi „húsvéti” tűzszünetet kell életbe léptetni a városnál, haladéktalanul humanitárius folyosót kell nyitni a civilek kimenekítésére, és Oroszország egyezzen bele egy különleges tárgyalási fordulóba, amelynek célja az lenne, hogy

kivonhassák onnan a körbezárt ukrán katonákat, valamint fogolycserét hajtsanak végre. 

Az Ukrajinszka Pravda hírportál emlékeztetett arra, hogy április 20-án Podoljak és az orosz féllel tárgyaló ukrán delegáció vezetője, David Arahamija, a Nép Szolgája kormánypárt frakcióvezetője kijelentette, hogy készek Mariupolban találkozni az orosz tárgyalóküldöttséggel, és egyeztetni az ukrán alakulatok kivonásáról a városból. Az orosz fél még nem adott választ a javaslatra.    

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap telefonon beszélt Recep Tayyip Erdogan török államfővel, akinek felvetette a mariupoli civilek azonnali kimenekítésének szükségességét és a blokád alatt tartott ukrán katonák kicserélését orosz hadifoglyokra. Az Anadolu török hírügynökség szerint Erdogan kijelentette, hogy Ankara kész megadni a szükséges támogatást az ukrán-orosz tárgyalási folyamathoz. A török vezető azt is kijelentette, hogy

biztosítani kell a sebesült ukrán katonák és a civilek evakuálását Mariupolból.    

Vasárnap az ukrán fegyveres erők parancsnoksága arról számolt be, hogy az Azovsztal területét továbbra is körbezárva és tűz alatt tartja az orosz hadsereg, és nehézbombázó repülőgépekkel is intéz légi csapásokat.    

(MTI)

Nyitókép: AFP

Összesen 122 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sorivo4
2022. április 26. 01:33
Engedje fel onnan őket, mert semmi értelme a föld alatt bezárva megőrülniük.
sorivo4
2022. április 26. 01:26
Zelenszkij engedje ki a civileket. Ők szabadon elmehetnek, ahova akarnak. Cserébe a katonák közül sem hal meg senki, aki nem áll ellen. Csak fogságba esnek. Ha valaki meghal, az az ő lelkén szárad, mert ő nem engedte megadni magukat.
sorivo4
2022. április 25. 23:28
Mit kell ezen tárgyalni? Szabadon elmehetnek, nyitva előttük az út. Azért nem mennek el, mert nem akarnak. Vagy mert nem engedik nekik. Ez csak Zelenszkijen múlik. Mellesleg milyen harcosok azok, akik nők és gyerekek mögé bújnak? Azok nem harcosok, hanem patkányok. Ha nem azok lennének, már rég kiküldték volna a civileket. Akkor is ha az életükbe kerül. De ők csak a saját hitvány életüket akarják menteni.
Kormánypárti1
2022. április 25. 07:53
A minap egy "szakértő" azt próbálta bedumálni a tévénézőknek, hogy azért nem rombolják porig az oroszok az Azovsthal-t mert kell az oroszoknak az acél. :DDDD Na, amikor a nyugatnak már ilyen hülye dezinformátorai vannak, hogy épp csak maguk is nem röhögnek a megetetési próbálkozásukon, az már a vég. Na de mit is várunk egy ilyen amcsi elnök mögött?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!