„A Magyarország elleni uniós zaklatások egyre inkább veszítik el súlyukat” – Hermann Tertsch a Mandinernek

2022. április 07. 13:51

„Az EBESZ bírálatai mögött ugyanaz a politikai motiváció húzódik, mint az Európai Bizottság bírálatai mögött” – vélekedik Hermann Tertsch. A spanyol El País és ABC lapok volt tudósítója, a jobboldali Vox párt európai parlamenti képviselője megfigyelőként vett részt a magyarországi választáson. Tertsch szerint a rendszerváltás óta tiszták a szavazások nálunk. Interjúnk.

2022. április 07. 13:51
null
Maráczi Tamás
Maráczi Tamás

Merre járt, milyen szavazókörökbe jutott el?

Szentendrén, Visegrádon és Budapest több szavazókörében jártunk, sok emberrel találkoztunk, és azt láttuk, hogy a szavazóbizottságok nagyon intenzíven dolgoztak.

Milyen konkrét tapasztalatokat szerzett ezeken a helyeken?

Például azt, hogy ezt így nem tudnánk megcsinálni Spanyolországban. A hazám méretei túl nagyok ahhoz, hogy ezt az eljárásrendet le lehessen vezényelni nálunk.

Spanyolországban lehetetlen lenne 47 millió szavazóval ezt végigcsinálni,

a névjegyzékben való kikeresést, az aláírásokat, a pecsételést, ezt a fajta kettős ellenőrzést. Logisztikailag szinte lehetetlen lenne.

A magyar választási eljárás biztonságos, jól ellenőrzött?

Igen, az. Évtizedekig újságíró voltam, az El País közép-európai tudósítója voltam a nyolcvanas években, és utána szinte az összes magyar választáson itt voltam Magyarországon a rendszerváltás óta. Látom a változást, a fejlődést, és már az első demokratikus választáson sem volt kétségem afelől, hogy a magyarországi választások szabad és tisztességes választások.

Hermann Tertsch

 

Van azért különbség a korábbi és az utóbbi években rendezett magyar szavazások között?

Harminc éve járok vissza a magyar választásokra, de nem emlékszem arra, hogy nagyon más benyomásom lett volna korábban. Nagyjából ugyanazon a színvonalon zajlanak a voksolások évtizedek óta. Az eljárás is szinte ugyanolyan. Nem sok meglepetés volt.

Az EBESZ nemzetközi megfigyelőcsoportja nem látja ilyen rózsásnak a magyarországi helyzetet, a választás tisztaságát.

Hadd mondjak erre valamit. Spanyolországban vannak régiók, ahol a szeparatista és a kommunista erők óriási nyomás alá helyezik a választási eljárást, ezek a pártok és aktivistáik gyűlölik Spanyolországot, mindent megtesznek az ország destabilizálásáért, erőszakos provokációk történnek a kampányban és abnormális állapotok tudnak kialakulni a voksolás idején.

Az EBESZ-nek azonban ezekhez alig volt bármilyen elítélő szava a múltban.

Éppen ezért furcsa, amit a magyar választás bírálatával tesznek.

Nem szakmai, tehát politikai indítékok is megfigyelhetők az EBESZ jelentései mögött?

Természetesen. Az EBESZ bírálatai mögött ugyanaz a politikai motiváció húzódik, mint az Európai Bizottság bírálatai mögött.

Az Európai Parlament képviselője vagyok, évek óta első kézből látom, mi megy itt.

A pártom, a Vox az egyik európai párt, amely rendszeresen elítéli azt a politikai támadássorozatot, amely Magyarország és Lengyelország ellen zajlik. Szlovénia is kap belőle. Brüsszel minden tagállamot kioktat, amely szuverenitásra törekszik, és amely nem követi a balliberális politikai eszményeket.

Visszatérve a magyar voksolásra: tapasztalt bármilyen visszaélést vasárnap?

Nem. Sem én, sem a kollégáim nem értesültek semmilyen visszaélésről a voksolás során. Abban azonban biztos vagyok, hogy az EBESZ fog találni kifogásolnivalókat, és azt is, hogy ezek a megállapítások végig fognak futni a külföldi liberális sajtó híradásaiban szerte a világon. De én ennek nem tulajdonítanék túl nagy jelentőséget. Ma Európa egy súlyos biztonságpolitikai helyzetben van, ebben a fenyegetettségben a Magyarország elleni uniós zaklatások egyre inkább vesztik el súlyukat.

 

Fotók: Gyurkovits Tamás

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2022. április 07. 16:46
Azért a szavazás megszervezése nem olyan nagy truváj. Ha 47 millióan vannak, akkor ott pontosan 4.7x ennyi szavazókörre van szükség, bizottságonként 5-7 emberrel. Persze a művelt nyugaton koránt sem biztos, hogy van ilyen szintű állampolgár nyilvántartás mint nálunk. Ott vannak a migrik is, akiknek talán papírjaik sincsenek, de a lipsik nyilván szeretnék, ha legaláb egyszer szavazhatnának. Amúgy lipsi szavazatszámlálók, köszi szépen, hogy minden Fidesz szavazatot megszámoltatok!
Hair is on Ford
2022. április 07. 16:38
Nem vagyunk egyedül, tisztán látszik csak tudni kell észre venni.Ennyi hontalant amennyi egész európában ugyanazt akarja,képtelenség megszülni,felnevelni,kinevelni.Régen tolják már,de feljöttek a felszínre.
Akitlosz
2022. április 07. 16:04
Nem hiszem. Az uniós szankcióknak eddig sem volt súlyuk. Semmit nem ért el az EU a szankciózással Oroszországgal szemben nyolc év alatt sem. Nem gyengítik, hanem erősítik a szankciók Oroszországot, mert így megoldja maga azt, ami különben külföldről vett volna.
írmag
2022. április 07. 15:32
A "szinte lehetetlen" a tutyimutyiság győzelme a te hazádban! A szinte az nem lehetetlen!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!