A szlovén exit poll szerint a Szabadság Mozgalom nyerte a választást

2022. április 24. 20:18

A győztes párt nem tud önállóan kormányt alakítani, a Janez Jansa miniszterelnök vezette jobboldali Szlovén Demokrata Párt a második helyre került.

2022. április 24. 20:18
null

A Robert Golob (nyitóképünkön) vezette, újonnan alapított balközép Szabadság Mozgalom (Gibanje Svoboda) nyert a vasárnapi szlovéniai parlamenti választásokon, de nem tud önállóan kormányt alakítani – derült ki az urnazárás után nyilvánosságra hozott, a szavazófülkékből kilépők megkérdezésén alapuló felmérésből.

Az exit poll adatokat a szlovén közszolgálati televízió este hét óra után hozta nyilvánosságra.    

A választók megkérdezésén alapuló felmérés szerint

a Szabadság Mozgalom 42 mandátumot szerzett,

a második helyre a Janez Jansa miniszterelnök vezette jobboldali Szlovén Demokrata Párt (SDS) került 26 mandátummal. Őt követi a konzervatív Új Szlovénia (NSi) 8, a Szociáldemokraták (SD) 7 és a Baloldal (Levica) 5 képviselői hellyel a 90 fős parlamentben.    

Egy-egy garantált mandátuma lesz

a magyar és az olasz kisebbségnek is.

Rájuk csak a nemzetiségek szavazhattak.

(MTI)

Nyitókép: Jure Makovec / AFP

Összesen 196 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Crusader
2022. április 25. 05:52
Jansa balfasz módon kezelte a háborút... beállt bazseválni a tetves ukránoknak. Most megfizeti a háborús retorika árát. Azthittem okosabb ennél..
Jack Reynor
2022. április 25. 05:12
Jansa pártja 2-vel több mandátumot szerzett, mint 4 éve. Amiért vesztett, az a teljesen új pár hónap alatt felépített, társadalmi bázis nélküli jakobinus globalista brüsszelita mozgalom sikere.
Trombitás Keresztély
2022. április 25. 01:15
Csak nem akar alakulni a pincsi álma náci frakció az EP-ben ezek után. :DDD
NoSS
2022. április 25. 01:12
Viki baráti talit szervez. Barátaim! Most hogy így összegyűltúnk........ Te Recep! A többiek hol vannak?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!