Három balti ország repüléstilalmi övezetet kér Ukrajna fölött

2022. március 24. 09:37

A NATO főtitkára korábban azt nyilatkozta, hogy egy esetleges légtérzár kialakítása teljes körű háború kitöréséhez vezetne.

2022. március 24. 09:37
null

Az M1 értesülései szerint három Balti-ország – a lettek, litvánok, észtek – parlamenti határozatot fogadtak el arról, hogy felkérik a NATO-t, létesítsen repüléstilalmi övezetet Ukrajna légterében. A három ország vezetői a közmédia információi szerint ezzel a javaslattal érkeznek a mai NATO-csúcsra. A balti államok vezetői már többször is szorgalmazták a repüléstilalmi zóna kialakítását.

Úgy vélik, Volodimir Zelenszkij erre vonatkozó kérését a NATO-nak teljesítenie kell.

Az ukrán elnök úgy látja, a NATO által létrehozott övezet garantálhatná, hogy orosz katonai gépek nem hatolhatnának be ukrán légtérbe, ami szerinte véget vethetne a bombázásoknak és a légicsapásoknak. A repüléstilalmi zóna ugyanígy kizárná az ukrán légtérből a nem NATO kötelékbe tartozó rakétákat, helikoptereket vagy drónokat.

Biden is a légtérzár ellen

Az ukrán államfő kérését korábban a NATO, illetve több tagállam is elutasította. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár kiemelte, háborúhoz vezetne Zelenszkij követelésének teljesítése.

A NATO-főtitkár aggodalmait nyíltan osztja a Olaf Scholz német kancellár, és Joe Biden amerikai elnök is.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tegnap Genfben arról beszélt, a légtérzár légi háborút jelentene és a békefenntartónak nevezett szárazföldi csapatok küldése is problémás béke híján. Mindezek új dimenziót nyitnak a háború tovább terjedésének kockázata tekintetében – fogalmazott.

(MTI)

Kép forrása: Aris Messinis / AFP

Összesen 91 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
duzur
2022. március 24. 18:06
De hisz Orbán még azokat is lebeszélte az ilyesmiröl, akiknek eszük ágában se volt ezt helyeselni... Stoltenberg naponta mantrázza, hogy a NATO nem kapható erre !
Attologic
2022. március 24. 15:14
Fiúk, lehet lőni, de csak csúzlival. Ha atomot dob valaki, azt kizárjuk a játékból. Vagyis vége a játéknak............
Sany Xepi
2022. március 24. 15:10
Megunták a mostani határokat?
Reszelő Aladár
2022. március 24. 14:11
Szerintem erre Putyin megnyomna EGYETLEN gombot és ez a három ország párszáz évig minimum ember számára lakhatatlan lesz és ez lenne az első három ország a történelemben, akik egyetlen gombnyomásra tűntek el területestül népestül történelmestül. Vigyázzunk mit kérünk. Mert még a végén megkapjuk. Esetleg még annál többet is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!