Kijev Csernobil körzetének fegyvermentesítését kéri az ENSZ-től

2022. március 28. 07:27

Ljudmila Denyiszova emberi jogi biztos előzőleg azt közölte, hogy a „tiltott zónában” több mint tízezer hektárnyi erdő áll lángokban.

2022. március 28. 07:27
null

Ukrajna arra kérte az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy haladéktalanul tegyen lépéseket a csernobili atomerőmű körüli, úgynevezett tiltott zóna fegyvermentesítésére, mert az ott tartózkodó orosz erők miatt nem lehetséges teljesen ellenőrzés alá vonni a térséget sújtó tüzeket – jelentette be Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes vasárnap éjjel.

 Ljudmila Denyiszova emberi jogi biztos előzőleg azt közölte, hogy a „tiltott zónában” több mint tízezer hektárnyi erdő áll lángokban a térségben zajló harci cselekmények miatt. Az ombudsman a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséghez (NAÜ) fordult azzal a felhívással, hogy a lehető leghamarabb

küldjenek szakértőket és tűzoltó-felszereléseket Ukrajnába.    

Múlt héten a NAÜ még azt jelezte, hogy a tüzek nem jelentenek súlyos veszélyt a radioaktivitás megnövekedésének szempontjából.    

Jurij Fomicsev, a lekapcsolt nukleáris létesítménytől északra fekvő Szlavutics polgármestere hétfő hajnalban egy videóban arról számolt be, hogy városukból, ahol az

erőműnél dolgozókat szállásolták el, kivonultak az orosz erők.

A múlt héten a térségért felelős kormányzó, Olekszandr Pavljuk közölte, hogy a polgármestert orosz katonák elrabolták, Fomicsev azonban most azt mondta, hogy dolgozik, és nem működik együtt az orosz erőkkel.

(MTI)

Nyitókép:MTI/EPA/Keystone/Salvatore Di Nolfi

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
masikhozzaszolo
2022. március 28. 15:25
A terv: Ukrajna lenne Amerika új Németországa. De lehet, hogy Oroszország is ezt akarja. Ezért a szkander.
Mandinka
2022. március 28. 14:58
Jelszó:Idegeneket bevonni a konflitusba BÁRMI ÁRON!
foldizs
2022. március 28. 14:08
Amíg Oroszország nem támadta meg Ukrajnát, nem voltak hírek potenciális atomkatasztrófákról. Vagyis a megoldás nem az, hogy Ukrajna adja át minden atomerőművét Oroszországnak.
elfújta az ellenszél
2022. március 28. 12:48
MIndegy hogy mi, csak nagy balhé legyen, ez most a vezérelv náluk. Ha kell atomerőművel érik el, mivel igazi atombombájuk nincsen
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!