Orosz védelmi tárca: az ukránok több mint 4,5 millió távozni akaró civilt tartanak emberi pajzsként fogva

2022. március 08. 20:49

Mihail Mizincev szóvivő úgy véli, épp az ukránok akadályozzák a humanitárius folyosókon történő távozást.

2022. március 08. 20:49
null

Az ostromlott ukrán városokból az Oroszország irányába történő távozás megakadályozásával vádolt ukrán nacionalistákat kedden Mihail Mizincev orosz vezérezredes, a humanitárius reagálásért felelős tárcaközi koordinációs parancsnokság és az orosz Nemzeti Védelmi Irányítási Központ vezetője.

„Az ukrán nacionalisták kegyetlenül elfojtanak minden kísérletet a humanitárius folyosókon keresztül Oroszországba történő kijutásra” – mondta Mizincev. A tisztségviselő szerint

Kijev az ukrán félnek felajánlott 10 humanitárius útvonal közül csak egyet erősített meg,

azt, amelyik Szumiból Poltaván át a lengyel határra vezet. Kijev, Csernyihiv, Harkiv és Mariupol esetében azonban egyet sem. Mizincev szerint Szumiból mindössze 723 embert evakuáltak, köztük 576 indiai, 115 kínai, 20 jordániai és 12 tunéziai állampolgárt.    

A tábornok szerint a döntéseket a nacionalisták hozzák

A vezérezredes szerint jelenleg a hivatalos Kijevnek nincs befolyása az Ukrajnában kialakult helyzetre, hiszen „minden alapvető döntést a nacionalisták és cinkosaik hoznak meg”. Az ENSZ és más nemzetközi szervezetek képviselőit az ukrán féllel történő összejátszással és az orosz fél alaptalan hibáztatásával vádolta meg.    

A tábornok elmondta, hogy az ukrajnai területvédelmi zászlóaljak több mint 4,5 millió, biztonságos helyre távozni akaró civilt, köztük mintegy kétezer külföldit tartanak emberi pajzsként fogva. Beszámolója szerint

Oroszország ukrán közreműködés nélkül egyetlen nap alatt több mint 5334 embert, köztük 781 gyereket menekített ki

a Donyec-medence két szakadár köztársaságából és Ukrajnából. Az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma kedden arról adott  tájékoztatást, hogy Ukrajna és a Donyec-medence területére 430 tonna humanitárius segélyt szállított. 

(MTI)

Nyitókép: ATTILA KISBENEDEK / AFP

Összesen 98 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rizsa
2022. március 09. 07:02
Zeleniszkij érdege most már csak az időhúzás . Meg a haverjainak is. Elkurta ! Nem kicsit , nagyon!
barnabibambi
2022. március 09. 06:25
Nyugi azt a 4,5millió embert a bezárt városokba etetni itatni kell nos se kaja se víz.Lassú halál vagy feltartott kéz és elsompolygás ! Ez lesz a sorsuk.Mellesleg az uki katonák az országukba a civileknek küldött élelmiszer és egyéb segélyeket elveszik!A háború visszavetette Ukrajnát minden szempontból .A mezőgazdaság az ipar romokba.Szóval nincs segítség.Az ultimátum ott van előttük feleslegesen vajúdnak az idő Putyinnak dolgozik.Mindenki tisztába van azzal hogy Kína ,Oroszország 5 évre bespájzolt.Csak a nyugati buzik nem vették észre.Szart se ér az embargójuk csak maguknak csinálnak óriási károkat.
night watch
2022. március 09. 01:18
Áttörés? Zelenszkij egy ABC-nek adott interjúban állítólag engedékenynek mutatkozott Putyin új feltételei iránt: - hajlandó a NATO tagságot ejteni - a két szakadár terület és a Krím státuszáról kompromisszumot kötni.
bpe
2022. március 09. 00:55
"„Az ukrán nacionalisták kegyetlenül elfojtanak minden kísérletet a humanitárius folyosókon keresztül Oroszországba történő kijutásra” – mondta Mizincev." az a baj, h hiába is van ez így, egy más-meg-mást-mond-dal simán le lehet szerelni..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!