Gulyás Gergely-interjú, ellenzéki ügyek, magyar-lengyel viszony, Kína geopolitikai ambíciói és Bozsik Yvette – megjelent az új Mandiner!

2022. március 24. 10:30

Van-e hiányérzete tizenkét év kormányzás után Gulyás Gergelynek?  Miben ért mostanság egyet egy demokrata és egy republikánus az USA-ban? Mivel magyarázható, hogy a korábbi évekhez képest nem annyira domináns a Fradi fölénye? Ellenzéki botrányok, Németh Zsolt a háborúról és az év bankára – itt az új Mandiner!

2022. március 24. 10:30
null

A háborúval összedőlt a kormány keleti nyitás politikája? Bod Péter Ákost Győzikére cserélte a Fidesz? Tartanak-e az elszámoltatástól? E heti lapszámunkban címlapos interjút olvashatnak Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterrel. 

„A magyar politikában ma nem Nyugat–Kelet-konfliktus van, hanem Nyugat–Nyugat-konfliktus” – érvel vezércikkünkben, az Első karakterben Szilvay Gergely.

Közélet

A korrupciómentesség és feddhetetlenség ígéretének dacára a baloldal hemzseg az egyéni képviselőjelöltjeihez köthető botrányoktól. Közélet rovatunkban összegyűjtöttük, ki milyen ügyben érintett.

„A háborúnak ez a nyitott kérdése: változik-e, javára változik-e majd a világ, amikor elmúlik a szörnyűség?” – teszi fel a kérdést publicisztikájában Balog Zoltán református püspök, hangsúlyozva: a próbatételeknek lehet s van is oka, de ezeknél fontosabb azok értelme, célja.

Fricz Tamás, az Alapjogokért Központ kutatási tanácsadója véleménycikkében arról ír, hogy az európai baloldal hogyan akadályozza meg az egységet még egy olyan válsághelyzet idején is, mint a háború.

Külföld 

Külföld rovatunkban Németh Zsolt, a parlament külügyi bizottságának fideszes elnöke írt a magyar-lengyel külpolitikai narratívákról.

A rovatban arról is olvashatnak, hogy az ukrajnai háború miként egyesítette a kettészakadt washingtoni politikai elitet, valamint hogyan hat Kína geopolitikai stratégiájára. 

„Támogasd Ukrajnát! De Palesztinát is...” – az interneten terjedő graffiti jól megragadja a közel-keleti társadalmak kettős érzését a szomszédunkban dúló háborúval kapcsolatban – a témában Szalai Máté, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatójának írását olvashatják. 

Precedens & Makronóm 

Az orosz forrásokról való teljes leválást és a zöld energetikai átmenet erőszakos felgyorsítását sürgetők figyelmét a jelek szerint elkerülte néhány körülmény – Precedens rovatunkban áttekintettük az EU által szorgalmazott energiapolitikai célok lehetséges hatásait. 

Sándor Lénárd, az MCC geopolitikai műhelyének vezetője a háború nemzetközi jogi vonatkozásairól ír. 

a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. vezérigazgatója, akivel Makronóm rovatunkban olvashatnak interjút. 

Sport

A Ferencváros határozott célja, hogy a közép-európai régió legjelentősebb egyesülete legyen – mondja Orosz Pál, az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója. A klubvezetőt Sztanyiszlav Csercseszov edzőről, a BL-főtáblára jutás esélyeiről és az ukrán–orosz háborúról kérdeztük Sport rovatunkban. 

Meta, Élet és Utolsó figyelmeztetés

Néhány száz évvel ezelőtt az emberiség már átélt egy olyan válságot, mint amilyen a 21. és 22. században ránk és leszármazottainkra vár. Ha megértjük a 17. századot, eredményesebben alkalmazkodhatunk a jövőhöz – állítja Geoffrey Parker hadtörténész, akinek a könyvét Böszörményi Nagy Gergely ajánlja ezen a héten.

Prieger Zsolt jegyzetében arról ír, hogy miként viszonyulunk a halálhoz a mai mediatizált, virtuális életünkben.

– a részletekről tudomány kisrovatunkban olvashatnak.

 A világ, amit az előadásaim révén magam köré teremtettem, önálló életre kelt. Ebben létezem. A csodálatos, rituális terekben, a szépségben, a mitikus lények vagy most éppen a bohócok közt – mondja Bozsik Yvette. A Kossuth-díjas táncművész-koreográfussal a Bozsik Yvette Társulat új bemutatója, a Bohóc kerestetik kapcsán az igazi szabadságról, a színes buborékokról és az önmagunk megszeretéséhez vezető nehéz útról is beszélgettünk Élet rovatunkban. 

A lapot záró Utolsó figyelmeztetés rovatban Skrabski Fruzsina, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom alapítója ír a háború kapcsán az újrakezdés lehetőségéről.

 

***

Április első vasárnapján újabb négy évre határozzuk meg az ország sorsát, hazánk minden magyar állampolgára eldöntheti milyen irányba tartson közös utunk.

Az elmúlt 30 évben nem foglalkoztatta a politika? Esetleg még nincs is személyes tapasztalata a rendszerváltás utáni időszakból? Vagy csupán szeretné hazánk jelenlegi helyzetét reálisan látni, mielőtt döntést hozna saját és gyermeke jövőjéről? A Mandiner Választási Különszáma erre kínál lehetőséget!

A Mandiner Választási Különszámát ezekben az üzletekben vásárolhatja meg! 

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
budapesti
2022. március 24. 15:44
Miután elkezdtem itt kommentelni, már kezd érdekelni a lap is :-D
mokány
2022. március 24. 11:35
Dakota mondás : da kota = hét törzs szövetsége .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!