Az ENSZ 351-re teszi az ukrán civil áldozatok számát

2022. március 05. 16:44

Az ukrán kormány szerint ez a szám legalább hatszor ennyi.

2022. március 05. 16:44
null

Az ENSZ tájékoztatása szerint legkevesebb 351 civil elhunyt azóta, hogy tíz nappal ezelőtt Ukrajnában kirobbant a háború – írja a SkyNews. A szervezet ugyanakkor megjegyzi, hogy a valós számok ennél jóval magasabbak lehetnek, ahogy a 707 sérült esetében is igaz lehet ez. Az ukrán kormány már legalább 2000-re teszi a háború civil áldozatainak számát.

Az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosságának (OHCHR) megfigyelői szerint a legtöbb civil áldozatot a nagy hatóterületű robbanófegyverek okozták, beleértve a nehéztüzérség és a több rakétát indító rakétarendszerek lövéseit, valamint a rakéta- és légicsapásokat.

„Az OHCHR úgy véli, hogy a valós számok lényegesen magasabbak, különösen a kormány ellenőrzése alatt álló területeken és különösen az elmúlt napokban, mivel az információk beérkezése néhány olyan helyről, ahol intenzív ellenségeskedések folytak, késett, és számos jelentés még megerősítésre vár” – közölték.

Több száz civil áldozatot feltételeztek Volnovaha városában, ahol megpróbáltak biztonságos evakuálási folyosót nyitni szombaton, sikertelenül. A halottak számát még nem erősítették meg.

Fotó: RUSSIAN DEFENCE MINISTRY / SPUTNIK VIA AFP

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
igort
2022. március 05. 19:38
és az iraki háború áldozatait ?
Phm045
2022. március 05. 19:24
Lassan ez is gittegylet kategória.
iIonah
2022. március 05. 18:56
Ez nokedli. A vak is láthatja, hogy az orosz erők kesztyűs kézzel bánnak az ukrán hazafiakkal.
Menhetten
2022. március 05. 18:48
Mikor erről a szégyenről olvasom a híreket, nézem a döbbenetes képeket, nem tudok másra gondolni: az anyámat, apámat a gyerekemet, a páromat látom. Akár ők is lehetnének a képen. Nincs és nem is lehet olyan "indok", mely a háborút, az öldöklést legitimálja! Az ukránok a történelmükből fakadóan (is) nem tekintenek baráti népként az oroszokra. A kormányunk oroszbarát politikája is szerepet játszik, hogy az ukránok nem rokonszenveznek a magyarokkal (hisz az ősellenségük leghőbb szövetségese Európában). Ennek a politikának a szenvedői azok a kárpátaljai magyarok, kiket ezzel odalöktünk a szélsőséges ukrán nacionalistáknak. Akár nevezhetjük náciknak is, s ezzel a szlogennel ("nácitlanítás") különleges hadműveletet lehet indítani egy önálló EURÓPAI (!) ország és annak népe ellen. Jusson mindenki eszébe, hogy a drága hazánkban is bármikor össze lehetne szedni egy kisebb tömeget, kik a nácizmus hű követői. Sőt minden európai országban (még az oroszoknál is!) vannak ennek a beteg fajnak (még eszmének sem nevezem) képviselői. Vannak olyan naív emberek, kik úgy gondolják, hogy az ukránok megadnák a kisebbségeiknek a jogokat, mik a 21. században megilletne minden európai kisebbségi népcsoportot, az oroszok nem is támadták volna meg, illetve a jelenhez igazítva, leállítanák a háborút. Csak azt felejtik el ezek az emberek, akik eddigi történelmünk során háborúzni akartak, az mindig is találtak olyan indokokat, mellyel a saját népével el akarta hitetni a "harcuk" erkölcsösségét, jogosságát. Az agresszor mindig talál igazolást az öldökléshez!..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!