Így kenyerezi le az újságírókat a Soros-hálózat

2022. március 01. 09:30

A Soros György-féle Nyílt Társadalom Alapítványok korábbi igazgatója, Andrej Nosko arról beszélt, miként veszik rá az újságírókat, hogy szuverenista országokat támadó anyagokat publikáljanak.

2022. március 01. 09:30
null

„Fizetett utazásokkal, jó hotelekkel és éttermi ebédekkel vásárolják meg az újságírókat a különböző NGO-k, hogy az ő narratívájuk szerint jelenítsék meg a különböző országokat a nemzetközi médiában” – írja a Magyar Nemzet azokra a lapuk birtokába jutott Skype-interjúkra hivatkozva, amelyekből többek között arra derült fény,

miként veszik rá a jogvédő szervezetek az újságírókat arra, hogy szuverenista országokat támadó anyagokat publikáljanak.

Andrej Nosko, a Soros György-féle Nyílt Társadalom Alapítványok (OSF) korábbi igazgatója arról is beszélt e felvételeken, hogy több alkalommal is fizetett egy-egy újságírónak az említett célból. Szavai szerint még az OSF vezetőjeként azért is bérelt fel újságírót, hogy az ösztöndíjas think-tankjük publikációját promótálja, de egy alkalommal egy egész hónapra is alkalmazott egy médiamunkást, hogy antikorrupciós ügyekről írjon. Hozzátette,

mivel kényes kérdés gázsit fizetni az újságírónak, ezért jellemzően „csak” a költségeket állják.

Az említett esetben, egy hónap alatt közel 10 ezer eurót tett ki az újságíró szállására, étkezésére, utazására, valamint a tolmácsolásra elszámolt összeg.

Nosko arra is kitért, megvannak a jól bejáratott embereik az ilyen feladatokra. Például Andrew Connelly, aki korábban a migrációs válság kapcsán támadta a bevándorlást ellenző országokat, köztük Magyarországot is. Cikkeiben szélsőjobboldalinak titulálta a Fideszt, és azt a valótlanságot írta egy helyen, hogy a magyar kormány éhezteti a menedékkérőket.

Az OSF egykori igazgatója arról is beszámolt, hogyan hasznosíthatók azok az anyagok, amelyek nem férnek be a napi politikával foglalkozó olyan nemzetközi lapokba mint a Politico, vagy a Financial Times. Úgy vélte, ezeket magazinokban lehet elsütni, részletesebb, riportosabb formában. Erre a célra szerinte a New Europe, a Visegrád Insight, vagy éppen a National Geographic is alkalmas.

Nosko kiemelt fontosságúnak nevezte, hogy az adott sztori megragadja a lapok figyelmét, s ezért szerinte akár kreálni is lehet a hírértéket.

A Magyar Nemzet erre példaként Petr Necas korábbi cseh kormányfőről írt, a Newsweekben megjelent 2015-ös cikket hozta fel – ezt ugyancsak Conelly jegyezte –, amelyben többek között az szerepel, hogy Andrej Babis, akkori cseh pénzügyminiszter már 9 éves korában kezdett üzletelni, mégpedig úgy, hogy teniszlabdákkal csencselt. A szintén Soros György támogatta Transparency International jelentésére hivatkozva pedig azt állították az írásban, hogy Csehország Malajzia és Bahrein között áll a korrupció szintjét tekintve.

Jóllakatott újságírók

Jeney Orsolya, az Amnesty International korábbi igazgatója arról beszélt egy Skype-interjúban, hogyan próbálják rávenni a külföldi sajtót, hogy a jogvédő szervezetek szája íze szerint írjanak bizonyos témákról.

„Ha a külföldi média képviselői érkeznek Magyarországra, akkor kvázi VIP-személyekként kezeljük őket, különleges bánásmódot kapnak. Alapvető dolog például, hogy elmegyünk velük villásreggelizni, de ha kiadunk egy jelentést, akkor is megetetjük őket. Nagyobb valószínűséggel írják meg ezeket a dolgokat, ha van egy ilyen kommunikációs csomag” – fejtette ki.

A korábbi cikkekben szereplő Kálmán Mátyás, a 24.hu és az Index korábbi munkatársa így beszélt az NGO-k által lekenyerezett újságírók elfogultságáról: „Nem lehet tudni, hogy (az adott újságíró) éppen kapott-e egy meghívást egy jó kis hotelbe, és mennyit ajánlottak neki, hogy azt írja meg, amit vissza akarnak hallani a médiából”.

***

Mint ismert, az elmúlt hetekben több olyan cikk jelent meg annak kapcsán, miként befolyásolják, több esetben manipulálják a Soros-világhoz tartozó meghatározó szereplők az újságírókat.

De külföldön is egyre többet cikkeznek az NGO-k ténybefolyásolási rendszeréről.

Nyitókép: AFP

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
general Ziaul Hakk
2022. március 03. 14:40
Mrázgettzy , rákai , Cöfhülyék , nézőpont , megafon ..... lopottközpénz százmilliókban fürdenek , de mutogatnak és pofáznak . Győzzön MZP , és vessen véget a fasiszta vircsaftnak
Andreas1970
2022. március 01. 23:08
Szegyen, szegyen es szegyen!!!!! Ezekutan az osszes Soros NGO es minden ember szavanak a hitelessege megkerdojelezheto, amely/aki valamifele modon kotodik Soroshoz!!!!
A Hatos
2022. március 01. 13:43
Tudjuk nincs Soros hálózat, nincs Soros terv.
Klebermann
2022. március 01. 12:49
Írjátok meg akkor is, hogy ti mit kaptok azért, hogy seggből szájba átveszitek Orbán propagandáját.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!