Zelenszkij háborús szózatot intézett Ukrajnához

2022. február 14. 21:18

Az országot szerdáig fellobogózzák és felkészítik a harcra.

2022. február 14. 21:18
null

Mint ismert, az amerikai kormány pénteki információi szerint szerdán, azaz február 16-án indulhat meg az orosz támadás Ukrajna ellen. Ukrajna kezdetben azt képviselte, hogy pánikkeltők az orosz támadásról szóló hírek, hétfő estére azonban változott a helyzet – írta meg cikkében a 444.hu.

A portálon azt írják: Vologyimir Zelenszkij ukrán elnök hétfő este a Facebookon szózatot intézett a néphez, és azt mondta, hogy őt is informálták a szerdai, 16-i támadás tervéről, és szavaiból úgy tűnik, hogy ezt most már nagyon is komolyan veszi.

Arról beszélt, hogy az ukrán nép harcolni fog a szabadságáért, és hogy az ukrán hadsereg nagyon erős.

Február 16-át, a támadás lehetséges napját munkaszüneti nappá, a Nemzeti Egység napjává nyilvánította hétfő este. Az országot szerdáig fellobogózzák és felkészítik a harcra. Az elnök felszólította az épp külföldön tartózkodó közszolgákat, hogy 24 órán belül térjenek haza. Az ukrán parlament nem tudta megtartani a hétfői ülését, mert a több mint 400 képviselőből csak 24 jelent meg. A rendkívüli állapot bevezetéséről kellett volna dönteniük.

Pletykák szerint nagyon sok képviselő külföldre menekült, azért nem lehetett megtartani az ülést.

E hét elejére vált igazán szorossá az orosz katonai gyűrű Ukrajna körül. A két ország határának orosz oldalára már október óta telepítettek katonákat, ahogy a 2014-ben elfoglalt Krím-félszigetre is. Ezen egységek közül jónéhány azóta még közelebb ment a határvidékhez.

Menekülnek a külföldiek, nem járnak a repülők

A háborús fenyegetés nyomán egyre több ország hívja vissza diplomatáit Ukrajnából, és egyre több ország szólítja fel az állampolgárait, hogy azonnal hagyják el az országot.

Az USA hétfő este kiürítette a kijevi nagykövetségét, és a legfontosabb iratokkal a megmaradt stáb Lvivbe (Lembergbe), az ország nyugati felébe költözött. Amit nem tudtak elvinni, azt ukrán lapértesülések szerint megsemmisítették.

A nyugati nemzetközi biztosítók ettől a héttől nem fedezik az Ukrajna légterében repülő vagy ott leszálló gépeket, és számos nyugati kormány is arra figyelmeztette a légitársaságokat, hogy kerüljék el Ukrajna légterét. Ukrajna felett a polgári járatok jelentősen megritkultak, bizonyos társaságok az utolsó járataikkal az országot elhagyni kívánó külföldieket még kiviszik, de későbbi gépeket már nem garantálnak.

Egyre több orosz zsoldos jelenik meg Ukrajnában, az oroszok tagadnak

A Reuters cikkére hivatkozva, – amelyet három, magas beosztású biztonsági szakértő nyilatkozata alapján állítottak össze –  a Telex azt írja: megnőtt az orosz titkosszolgálatokkal kapcsolatban álló zsoldosok aktivitása Ukrajnában. A lap szerint a szakértők attól tartanak, hogy

Oroszország a zsoldosai által elkövetett, fontos infrastruktúrákat célzó kibertámdásokkal ágyazna meg egy esetleges inváziónak.

Egy másik forgatókönyv szerintük, hogy ezek a zsoldosok széthúzást gerjesztenek az országban, esetleg merényletekkel rombolják a közhangulatot. A névtelenséget kérő források szerint

a zsoldosok az FSB-hez köthető magánkatonai cégektől származnak, valamint a GRU titkosszolgálati ügynökségtől.

A Kreml a Reuters kérdéseire azonban azt válaszolta, hogy Oroszország nem erősíti a katonai jelenlétét ukrán területen, sőt orosz katonák sose voltak Ukrajnában, és most sincsenek. 

Nyitókép: Facebook

Összesen 373 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fogas paduc
2022. február 15. 10:14
Oszt, ha mégsem lesz háború? Persze, ha a Nyugat nem akarná a nato-ba vonni Ukrajnát, akkor most itt nem lenne miről diskurálgatnunk.
illibernyák
2022. február 15. 09:46
Hogyan állíthatunk meg tömegpusztító fegyverek bevetése nélkül egy atomfegyverekkel rendelkező agresszort? A Biden-adminisztráció válasza: úgy, hogy minden nap világgá kürtöljük, mit tervez csinálni holnap. Ez Amerika új taktikája az orosz-ukrán konfliktusban. Az orosz csapatmozgásokról vagy diverzáns akciókról megszerzett titkosszolgálati információk titkosítását azonnal feloldják, majd publikálják. A dezinformáció mesterei ellen egyfajta őszinteségi/nyíltsági rohammal harcolni csábító fegyvernek tűnik ugyan, de Amerika esetében van egy kis probléma: nem is olyan régen buktak le azzal, hogy némileg hasonló helyzetben hazudtak. Tökéletes helyzetelemzés!
DoomGuy
2022. február 15. 09:10
Egyébként tudom, hogy bántó, amit mondtam, de tényleg így látom. A macska a "családé", és az asszonyé, gyerekeké. Szeretheti éppen a családfő is, de a macska egy "luxusékszer", a kutya meg hűséges barát/társ. Ezért választ a férfi inkább kutyát.
luxusbatar
2022. február 15. 08:33
Ez mi? https://www.flightradar24.com/N2452G/2ad34728
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!