Az ukránhoz hasonló társadalmakat nem lehet megtörni egy háborúval

2022. február 22. 11:38

Még nincs háború, de régóta nincs béke. Interjú.

2022. február 22. 11:38
null
Tálas Péter

„Elcsépelt, de a legfontosabb kérdéssel kell kezdenünk: lesz orosz-ukrán háború?
Az orosz-urán háború van. 2014 óta, vagyis már közel nyolc éve tart, azóta amióta Oroszország támogatja és irányítja a kelet-ukrajnai szeparatistákat. De értem a kérdést, még ha a magam számára úgy is fordítom le: nyílt háborúvá eszkalálódik-e az orosz-ukrán konfliktus? Ha egész pontosan akarok lenni, azt kell mondanom: az orosz lépések egyértelműen erre utalnak, még ha Vlagyimir Putyin úgy is igyekszik megkoreografálni az eseményeket, mintha az orosz haderő csak békét teremteni sietne a szomszédba.

Az amerikai adminisztráció, a NATO és az Európai Unió vezetése egyöntetűen azt kommunikálja, hogy lesz háború, sőt, többször már azt is bejelentették, hogy mikor veszi a kezdetét. Eddig ezek a jóslatok, értesülések egyszer sem teljesedtek be. Ez egy új fajta elhárítási mechanizmus, vagy jobb többször is farkast kiáltani?
Valóban azt kommunikálják, egyrészt mert a politikusoknak az a dolguk, hogy figyelmeztessenek ennek lehetséges veszélyére és megnevezve a potenciális agresszort, kommunikációval is megpróbálják megakadályozni az eszkalációt. Másrészt viszont a jelek is egyértelműen erre utalnak.

Az Oroszország által Ukrajna határán összevont erők elégségesek egy nagy léptékű támadáshoz, sőt annak érdekében, hogy legyen ürügy is a támadásra, a szeparatisták és az orosz erők az elmúlt napokban már több száz úgynevezett false flag – vagyis idegen zászló alatti – tűzszünetsértést, robbantást, gyújtogatást és egyéb akciót is végrehajtottak. Ezekkel azt az orosz narratívát akarják erősíteni, hogy a Donyec-medencében, a Donbaszban, „népirtás” folyik, ami szükségessé teszi az itteni szeparatista népköztársaságok Moszkva általi elismerését (ezt jelentette be Putyin elnök hétfő este), majd ezt követően az elismert »köztársaságok« vezetőinek kérésére Moszkva fegyveresen is segítséget nyújthat. És már kezdődhet is a háború.”

Nyitókép: Anatolii Stepanov / AFP

 

 

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Paradicsompaprika
2022. február 23. 07:31
Szerinem nem mondott semmi valótlant, mert a kérdés nem az, hogy lesz-e, hanem, hogy a nyugati hatalmak akarnak-e békét! És úgy tűnik nem akarnak. Belehajszolták a szerencsétlen Ukránokat és Oroszokat a testvérháborúba és most röhögnek a markukba. Szárnyal a fegyveripar és most jól beletapostak az oroszok érzékeny részébe. Putyin nem tehet mást, ha hatalmon akar maradni. Meg kell védeni az övéit, mert különben megbukik.
florin
2022. február 22. 14:51
Tippel a szakértő úr!
Aerion
2022. február 22. 14:36
Aha, persze. Kérjük szépen vissza Kárpátalja magyarlakta területét az ősi ukrán földről. ad 1. ad 2, a ruszinok részére pedig tartsanak népszavazást arról, hogy csatlakozni akarnak-e Magyarországhoz. Kiderülne, milyen eredmények születnének. Szerintem jó ötlet! : )
Járványfigyelő
2022. február 22. 13:39
Erről a Tálasról nekem mindig az a kínos szóvicc jut az eszembe, amikor egy Wiesenthal nevű embertől megkérdezik, hogy miért nem változtat nevet. - De hisz már magyarosítottam! - ???? Hogy hívták azelőtt? - Wassertopf.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!