Pedofil papok után nyomoz a spanyol főügyészség

2022. február 01. 17:25

A spanyol főügyész vizsgálja a vallási intézményekben gyerekek ellen elkövetett feltételezett szexuális visszaéléseket – jelentette a spanyol közszolgálati televízió (TVE) kedden.

2022. február 01. 17:25
null

A tájékoztatás szerint Dolores Delgado főügyész bekérette az ország összes tartományából azokat a jogi eljárásokat, amelyek bármilyen egyházi intézményben kiskorúak elleni szexuális visszaélés gyanújával indultak. A bíróságok tíz napot kaptak, hogy átadják a dokumentumokat a főügyészségnek, amelynek célja, hogy teljes képet kapjon a folyamatban lévő ügyekről – ismertette a részleteket a tévécsatorna.    

Az eljárások összegyűjtésére vonatkozó bejelentés egybeesik azzal, hogy a spanyol törvényhozás alsóháza kedden eljárásba vett egy parlamenti vizsgálóbizottság felállításáról szóló indítványt, amely kiskorúak feltételezett molesztálását vizsgálná az egyház köreiben. A javaslatot a spanyol kormánykoalíció kisebbik pártja, az Együtt képesek vagyunk (Unidas Podemos) baloldali pártszövetség nyújtotta be közösen a katalán nacionalista ERC és a baszk nacionalista EH Bildu párttal.    

A spanyol katolikus egyház 2021 áprilisában hozta nyilvánosságra, hogy húsz év alatt összesen 220 papja ellen érkezett feljelentés szexuális visszaélés miatt.    

Tavaly decemberben vizsgálatot indítottak, miután az El País című napilap közzétette saját, három évig tartó nyomozásának eredményét. A kutatásból kiderült: az 1943 és 2018 közötti időszakban 251 egyházi személlyel kapcsolatban merült fel a szexuális visszaélés vádja, az áldozatok száma vélhetően több mint 1200.      

Bizonyítékaikat eljuttatták Ferenc pápának is, aki január közepén a spanyol püspökökkel folytatott megbeszélésén szorgalmazta az esetek felderítését. A spanyol püspöki konferencia (CEE) hangsúlyozta: szándékában áll tisztázni a visszaéléseket, ezért az El País jelentését elküldte valamennyi egyházmegyének. Véleményük szerint az egyház saját eszközei elegendőek a történtek feltárásához.

(MTI)

Fotó: Beata Zawrzel / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pipa89
2022. február 02. 10:48
A nemi erőszak, nemi erőszak. A fiatalkorú és kiskorú ellen elkövetett pedig minősített bűntett attól függetlenül, hogy ki az elkövető. Az egyháznak meg kell tisztítania magát tőlük és lehet, hogy át kell gondolniuk a cölibátust is. Örök témák. Az egyikben nincs választási lehetőségük, a másikban még egy rövid ideig lesz.
orygabor
2022. február 02. 08:33
Spanyolország katolikus ország, ugyanakkor szép hagyományai vannak az egyházüldözésnek. Régebben golyó, kötél, most pedofilbotrány, mégiscsak a 21. században vagyunk kérem. Apropó, valaki ellen elkövettek valamit 1943-ban és eddig nem tartotta fontosnak, hogy beszéljen róla, feljelentsen, botrányt csináljon etc., miért pont most? Ja, meg kellett várni, amíg kommunisták kerülnek hatalomra.
cutcopy
2022. február 02. 07:41
Oké csak emellett ne hanyagolják el az ateista libernyák pedofilokat se..
Ben Jeremiah
2022. február 02. 07:33
Szóval van egy csomó gyanú, és a gyanúkat összesítik. De már úgy írnak róla, mintha megtörtént dolgok lennének. Az az érdekes, hogy SOHA nem merül fel ilyen pl. - összesítsük a médiagecik esetében a gyanúkat - összesítsük, hogy a tanarak ellen mennyi gyanú merült föl és lehetne sorolni a szakmákat. De a baloldal lemezén valamiért a katolikus egyház van beragadva. Pedig ugye, keresgélhetnének a saját berkeiken belül is. (Ugye, ott van Fejtő Ferenc fia, ami így hirtelen eszembe jut, meg mondjuk, Berija, aki ellen több tucat kiskorú megrontása is besorakozott a vádba, amit amúgy mindenki tudott is róla.) Szóval, nem múlhat el hónap a papok elleni gyanú felemlegetése nélkül - pedig a spanyol "elit"ben is lenne mit keresgélni...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!