Íme a járványtérkép, ami az Operatív Törzs munkáját segíti

2022. február 01. 16:05

Nem sokkal később, hogy diagnosztizálták itthon az első magyarországi covid-fertőzöttet, egy magyar cég egy hétvége alatt kitalálta, és le is fejlesztette, majd az Operatív Törzs asztalára tett egy komplett járványtérképet. A térinformatikai adatbázis azóta is fontos segítség a pandémiával kapcsolatos döntéshozatalban. A cég ügyvezetőjével beszélgettünk.

2022. február 01. 16:05
null
Konopás Noémi
Konopás Noémi
Száraz adatokból moziszerű térkép.

Röviden így lehet megfogalmazni azt a GLI Solutions által fejlesztett dinamikus térinformatikai adatbázist, amivel lassan két éve segítik az Operatív Törzs munkáját. Mint azt már nagyon jól tudjuk, járvány idején kiemelten fontos látni, mely települések a gócpontok, milyen ütemben terjed a vírus, hány fertőzött van az adott településen a legveszélyeztetettebb korcsoportból, kik hol betegedtek meg, és hogy milyen helyeken fordultak meg a fertőzést követően.

Ezekre a kérdésekre ad vizuális választ az a térinformatikai alkalmazás, amiben a betegek adatait gyűjtik, hogy aztán térképek, korfák segítségével tegyék tisztán láthatóvá a járvány terjedését. Még mielőtt valaki azt gondolná, hogy az adatait bárki használhatja, és elemezheti, fontos megjegyezni, hogy a rendszer a Nemzeti Infrastuktúra Szolgáltató (NISZ) szerverein titkosított módon működik, a személyes adatokhoz csak az Operatív Törzs férhet hozzá. Még a fejlesztést kiötlő és megvalósító cég sem, amelyik egyébként lassan egy évtizede kiveszi a részét olyan rendszerek fejlesztéséből, mint a HU-GO útdíjrendszere vagy az Országos Mentőszolgálat mentésirányítása.

Medvig Attila, a cég ügyvezetője

„Már a járvány magyarországi kitörésekor jött a fejlesztés ötlete. Eleinte nem voltunk biztosak benne, hogy megvalósítható, hiszen kényes adatokról van szó” – mondja a Mandinernek Medvig Attila, a cég ügyvezetője. Mint kifejti, mindenképpen segíteni szerettek volna, felhívták hát Lakatos Tibor dandártábornokot, az Operatív Törzs ügyeleti központ vezetőjét, akivel egy korábbi projekt miatt egy ideje már kapcsolatban álltak. „Magától értetődő volt, hogy felajánljuk a segítségünket, tudásunkat, hiszen amihez értünk, az a térkép” – teszi hozzá Medvig, megemlítve,

a fejlesztést lényegében „bekerülési áron”, szinte ingyen kínálta fel a cég.

Miután megkapták a zöld jelzést Lakatos Tibortól, gyakorlatilag egyetlen hétvége alatt, még 2020 márciusában működő térképet készítettek, majd rá egy hétre a mostani funkcióknak már a hetven százaléka elérhető volt az Operatív Törzs számára. 
A fertőzés kezdetétől a gyógyulásig, vagy ne adj Isten az elhalálozásig időben követhető a beteg „állapota”. Minden bevitt adat rendelkezik ugyanis helyinformációval, és időbélyeggel, aminek köszönhetően látható, mikor kezdődött és meddig tartott a betegség. Sőt nemcsak a betegek, de egyéb úgymond státuszok is nyomon követhetők, úgy mind a karanténba kerülők vagy a kontaktok.

A rendszer tervezéskor azt is figyelembe vették, hogy az emberek többsége nem kizárólag a bejelentett lakcímén tartózkodik, sőt azt is, ha valaki kórházba kerül, ilyenkor ugyanis az ottani lokációját viszik fel. Sőt a rendszer még a hibásan felvitt címeket is képes megtisztítani, ha valaki elírta a címet vagy a házszámot, az alkalmazás automatikusan geokódol és korrekciót kínál, így támogatja az operátor munkáját.

A fejlesztés lehetővé teszi, hogy az adatokból előre jelezzék, melyek azok a helyek, amelyek gócpontokká válhatnak.

Személyre lekérdezhetők a helyszínek, de azon helyek listája is leszűrhető, ahol többen megbetegedtek. A rendszer a területileg eltérő intézkedések támogatására is felkészült, vagyis ha egy-egy adott területen drasztikusan megnőtt a fertőzöttek száma, a kormányzat jól lehatárolhatta volna, hogy mekkora területen van szükség szigorításra „ezzel a lehetőséggel végül nem éltek, a térkép ugyanis megmutatta, hogy nincs erre szükség” – mondja a cég ügyvezetője.

Ugyancsak lehetséges felmérni azt is, melyek a leginkább érintett korosztályok – ugyanis egyfajta „víruskorfa” is elérhető az alkalmazásban – ez kombinálva a térképes információkkal a helyzet egészen pontos felmérését teszi lehetővé – például látszik, ha a vírus lefertőz egy idősek otthonát – sokkal inkább, mint az adott esetben anekdotikus információkként, száraz táblázatokban vagy jelentésekben becsorgó információkból le lehet szűrni.

Sőt, ami a területi alapú szűrést illeti: a térkép képes akár házról házra megjeleníteni a fertőzés elterjedtségét, így az említett, például megyei vagy települési szintű döntéseknél, legalábbis elviekben, sokkal szofisztikáltabb megoldásokat is lehetővé tesz.

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jason Bourne
2022. február 01. 20:24
"kitalálta, és le is fejlesztette" Baba, mi az a "lefejlesztés"? Ilyen szó nincs.
ancilla
2022. február 01. 19:50
Sokszor elgondoltam már, hogy vajon a kis Noémi ugyan mit fog csinálni, ha egyszer véget ér a kovid. Na jó, soha nem ér véget. :D
plaatila
2022. február 01. 18:10
"és le is fejlesztette" - gratulálok. Inkább szedjél szemetet, csak ne írj! /ilyeneket/
OberEnnsinnen
2022. február 01. 17:27
Mindenütt szüntetik a szigorításokat, 2 héttel "az orbáni autokrácia mindent megengedő hitványsága" után... A kormány a lehető legjobbat érdemli a vírusügyben. Volt egy túlbiztosítás, de ez pont olyan, mintha jeges úton 5 km a sebességkorlátozás. Van, aki 30-cal is biztonságosan elmenne, de nem lehet tudni, meddig és kit találna el... Pedig a Lantos Gabriella nevű gyurcsányqrva vasárnap este 5-ször elmondta a másik gyurcsányqrva Komáromi dr. után: Orbán Viktor aljassága 25 ezer magyar szükségtelen halálát okozta.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!