Yoram Hazony filozófus, Berlusconi visszatérése, MVM Dome, európai minimálbér és covid-körkép – megjelent az új Mandiner!

2022. január 20. 08:00

Mit gondol Orbán Viktor politikájáról a világhírű izraeli filozófus, Yoram Hazony? Miben lesz más az ötödik hullám? Ki az esélyes az államfői posztra Olaszországban? Fekete dzsihád, Skardelli György az új kézicsarnokról, választási körkép és Ferdinandy György – megjelent az új hetilap!

2022. január 20. 08:00
null

Nagy érdeklődéssel figyeljük a Magyarországon zajló kísérleteket – mondja Yoram Hazony. A világhírű filozófussal, aki tavaly novemberben a Mathias Corvinus Collegium meghívására érkezett hazánkba, nemzeti eszméről, a liberalizmus veszélyeiről és Orbán Viktor politikájáról beszélgettünk.

– fogalmaz interjúnkban a filozófus. 

Vezércikkünket, az Első karaktert Szilvay Gergely jegyzi, aki a baloldali értelmiség téves nemzetfelfogására hívja fel a figyelmet.

Közélet

Mire lehet számítani a valamelyest szelídebb, de ugyancsak veszélyes új koronavírus-variánstól? Mi vár azokra, akik elkapják, és tud-e akkora bajt okozni a gazdaságnak, mint a 2020. tavaszi hullám miatti lezárások? Közélet rovatunkban szakértőkkel jártuk körül a járványhelyzet fejleményeit.

Április 3-án rendezik a kilencedik szabad országgyűlési választást Magyarországon. A közvélemény-kutatások szerint a magyarok nagy része a Fidesz–KDNP győzelmére számít, az igazi kampányidőszak azonban csak most kezdődik. Összeszedtünk néhány tényezőt, amely meghatározhatja a választás eredményét, és elemzőket is megkérdeztünk a politikai hangulatról. 

Szalai Zoltán, a Mandiner lapigazgató-főszerkesztője Rod Dreher Hazugság nélkül élni című könyvét ajánlja.

Farkas Vajk, az Alapjogokért Központ vezető elemzője véleménycikkében amellett érvel, hogy a gyermekvédelmi népszavazás ügye miért fontos a nők jogaiért küzdők szempontjából is. 

– írja publicisztikájában Navracsics Tibor kormánybiztos. 

Külhon & Külföld

2019-ben leégett az osgyáni várkastély tetőszerkezete, állami segítséggel most fejezik be az újjáépítés második szakaszát. Az épület egykori gazdáinak leszármazottja hátborzongató történeteket mesél, Orosz Örs pedig a szlovák műemlékvédelem szemléletváltozásáról számol be Külhon rovatunkban.

Afrika mára a szélsőséges iszlamizmus terjeszkedésének egyik legfontosabb terepe lett: egyre nő a terrorizmussal sújtott országok száma a kontinensen, a helyi eliteknek több szempontból fejtörést okoznak az innovatívan terjeszkedő új ellenségek. A témában Marsai Viktor írását olvashatják. 

Államfőt választ Olaszország: senki nem tudja, ki lesz az új köztársasági elnök – sőt hivatalosan még jelöltek sincsenek. Csak egy merész ötlet érkezett a jobboldalról, a baloldalról pedig néhány lehetetlen. Kohán Mátyás latolgatta az esélyeket írásában. 

Újra divat aggódni Bosznia stabilitásáért – azért a stabilitásért, amelyet újabban pont az aggódók veszélyeztetnek a leginkább – írja Ugrósdy Márton, a Külügyi és Külgazdasági Intézet igazgatója publicisztikájában. 

Precedens & Makronóm

– a részletekről Precedens rovatunkban olvashatnak. 

Sándor Lénárd nemzetközi jogász publicisztikájában szintén az uniós hatáskörgyakorlás korlátaival foglalkozik. 

Makronóm rovatunkban Sebestyén Géza közgazdász elemzését olvashatják az európai minimálbérről.

Sport

Sport rovatunkban Skardelli György Kossuth- és Ybl-díjas építésszel beszélgettünk az új budapesti kézicsarnokról, emellett a kéziválogatott teljesítményét is értékeltük. 

Meta, Élet és Utolsó figyelmeztetés

Böszörményi Nagy Gergely a Bloomberg két veterán újságírója által jegyzett könyvet, The World for Sale-t ajánlja, amely a mai kor nyersanyag-kereskedőire irányítja a figyelmünket.

A Feminens oldalán Tasi Nikolettel, a CsodaCsoport alapítójával beszélgettünk a százezreket megmozgató jótékonysági ügyekről.

A rokokó korszak szabadossága elérte Pestet és Budát is – Budapesti történetek kisrovatunkban felidéztük, hogyan mulattak a 18. század alkonyán télvíz idején.

 A héten Prieger Zsolt írt jegyzetet Bakonybél csodáiról. 

Míg az ávósok a házban laktak, ő az ötvenes években a garázsban élt édesanyjával, testvéreivel, valamint egy kecskével, egy kutyával és egy macskával. Az emigrációban előbb francia, majd spanyol írónak készült, de hamar rájött, hogy hiába a sok a hazájától távol töltött év, igazán pontosan és szépen csak magyarul tudja kifejezni magát.Élet rovatunkban Ferdinandy György Prima Primissima díjas íróval beszélgettünk.

A rovatban a Katona Kamrában látható Káli holtak-adaptációt ajánljuk, emellett az Annette filmről és Rudolf Kassner: Rilke emlékezete kötetéről olvashatnak kritikát. A tárcát Csender Levente írta. 

Lapunkat az Utolsó Figyelmeztetés rovatban Skrabski Fruzsina írása zárja a digitális detox tapasztalatairól. 

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Salamander
2022. január 20. 22:58
Szuper témák! Köszönöm.
Kanóc
2022. január 20. 11:45
Tegnap volt a magyarországi németek elhurcolásának emléknapja, a Mandineren egy sort sem lehetett erről olvasni. És tavaly sem és tavalyelőtt sem. Ha esetleg nem tudnák, miről is van szó: https://www.ogyk.hu/hu/blog/posts/a-magyarorszagi-nemetek-elhurcolasanak-emleknapja
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!