Novák Katalin, árszabályozás, ausztrál covid-szigor, bulis Boris és szamuráj a Mecsekből – itt az új Mandiner! 

2022. január 27. 11:57

Milyen államfői szerepre készül Novák Katalin? Kinek segít a kormány által bevezetett árstop? Mit gondol a magyar válságkezelésről Mazen ar-Ramahi, a Magyarországi Palesztinok Egyesületének elnöke? Riport a halászteleki református iskolából, szlovák népszámlálás, James Allan alkotmányjogász és szezonkezdés az NB I-ben – megjelent az új hetilap!

2022. január 27. 11:57
null

Ideológiai hidegháborúra kell berendezkednünk, ahol a szabadság és a szabadosság áll egymással szemben – véli Novák Katalin, aki tervei szerint nem lesz tétlen államfő a nemzetközi térben sem. Mi a legnagyobb kihívás ma a magyar társadalom számára? Mire számít a választási kampányban? E heti lapszámunkban címlapos interjút olvashatnak a Fidesz köztársaságielnök-jelöltjével. 

– fogalmaz interjúnkban.

Vezércikkünket, az Első karaktert Vágvölgyi Gergely jegyzi arról, hogyan vált a szólás szabadsága luxustermékké a „szabad” világban.

Közélet

Történelmi példák bizonyítják és baloldali közgazdászok is elismerik, hogy a koronavírus-járványhoz hasonló rendkívüli helyzetben az árszabályozás hatékony eszköz lehet az államok kezében az infláció csökkentésére – közélet rovatunkban megnéztük, miért került mégis politikai viták kereszttüzébe az intézkedés.

Mit ért el a kommunista diktatúra után újjászülető egyházi iskolarendszer Magyarországon? Cseppben a tenger alapon vizsgáltuk egy agglomerációs település református oktatási központjában. 

Kovács Attila, az Alapjogokért Központ EU-s műhelyének projektvezetője véleménycikkében arra mutat rá, hogy miként próbálják majd befolyásolni a közelgő választásokat Brüsszelből. 

Balog Zoltán református püspök az ökumenikus imahét üzenetére hívja fel a figyelmet publicisztikájában. 

Külhon & Külföld

Fél Szlovákia keletről nyugatra vándorol, a csallóközi magyar szigetet szlovák telepesek hada fenyegeti.

Külhon rovatunkban megnéztük az új népszámlálási adatokat.

Ausztrália „zéró tolerancia” politikájának lényege, hogy sokkterápiával fojtja el a járványt, így a gazdasági és társadalmi élet elvileg gyorsan visszaállhatna a rendes kerékvágásba – körbejártuk, hogy mi a covidpolitikájuk mérlege.

A rovatban Boris Johnson Downing Street-i buliügyeivel is foglalkozunk, a véleménycikket pedig Magyar Ágnes Zsófia, a Polgári Magyarországért Alapítvány munkatársától olvashatják a balkáni országok uniós integrációjáról. 

Precedens & Makronóm

Terjed az a nézet, hogy csak az számít demokráciának, ahol a kormányzat egy bizonyos világnézetnek megfelelően cselekszik, e torz felfogás alapján kritizálja az Európai Unió Lengyelországot és Magyarországot – véli James Allan ausztrál alkotmányjogász, akivel Precedens rovatunkban olvashatnak interjút.

„A politikai korrektségre hivatkozva nyíltan hirdetik a történelem ideológiai alapú átértelmezését” – írja Joób Kristóf, a Precedens rovatvezetője publicisztikájában.

Még mi vagyunk a terroristák, mert nem tetszik nekünk, hogy elveszik a szülőföldünket – mondja Mazen ar-Ramahi, aki három hotelt is felépített Budapesten. Üzleti titkairól, a koronavírus- válságról, migrációról és a budapesti turizmus nagy lehetőségéről is beszél a Magyarországi Palesztinok Egyesületének elnöke Makronóm rovatunkban.

Sport

Kezdődik a labdarúgó élvonal tavaszi idénye – Sport rovatunkban összeszedtük, mi történt az egy hónapos téli szünetben a kluboknál, és mik az esélyek.

Meta, Élet és Utolsó figyelmeztetés

Böszörményi Nagy Gergely egy viselkedésgenetikus, Kathryn Paige Harden könyvét ajánlja.

A Feminens oldalán Bogár Zsuzsa tanácsadó szakpszichológussal beszélgettünk.

Bár nyelvünk rugalmasan képes lépést tartani a világ változásaival, a nyelvhasználati gondok mindennaposak. Balázs Géza szerkesztésében új kötet foglalja össze az utóbbi évek fejleményeit, amelyről Tudomány kisrovatunkban olvashatnak.

 A héten Máthé Zsuzsa jegyzetét olvashatják Európa kulturális talajvesztettségéről. 

A kilencvenes évek elején telepedett le hazánkban Szuzuki Kimijosi, a kihalófélben lévő japán kardvívás világhírű mestere. A nyolcvanhét éves szenszei a karate legendás alakjainak személyes ismerőse, nagyapja részt vett Az utolsó szamuráj című filmben ábrázolt történelmi eseményekben – a vele készült interjút Élet rovatunkban olvashatják.

A rovatban programajánlóval készültünk, és a A világ legrosszabb embere című filmet ajánljuk. A tárcát Leimeiszter Barnabás írta.

 Lesz-e háború? – teszi fel a kérdést az Utolsó Figyelmeztetés rovatban Demkó Attila, az MCC Geopolitikai Műhelyének vezetője, aki szerint egy Ukrajna egészét vagy akár csak a déli és keleti felét érintő orosz támadás nem valószínű. 

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Drazsé
2022. január 27. 21:25
Visszasírjuk még a pecást, mert Áder legalább nem akart okosnak látszani, nem akart feladatokat adni az országnak, nem érezte kötelességének azt, hogy nacionalista buta ideológiával tömje az emberek fejét. Novák pedig azt képzeli, hogy ez a dolga. Azt hiszi, hogy ő lesz a nemzet tanítónénije, aki mindenhez is ért, aki majd elmondja, mit kell erősítenünk, hogy megfeleljünk a nemzetnek, a Teremtőnek és a fasiszta rendszerüknek, amiről azt akarják elhitetni, hogy a "Teremtőtől kaptuk". Akárcsak a Himnuszt. Mindezt olyan alacsony színvonalon, ami még a NER-hez képest is riasztó. Novák Katalin és a kultúra? Novák szövege maga is kultúrarombolás.
Drazsé
2022. január 27. 21:24
Novák a két lábon járó eszmei és ideológiai zűrzavar, láthatóan most tanulja a nacionalista ideológia alapjait, amit a kultúrával téveszt össze, ezért határoz meg olyan feladatokat, minthogy „erősíteni kell a magyar öntudatot”. Ha van kultúraellenes program, akkor ez az, ami leszűkíti a kultúrát és nacionalista maszlaggal, giccsel helyettesíti. Nekik a magyar öntudat erősítése cenzúrát, elnyomást, a keresztény-nacionalista ideológiába nem illő kultúra rombolását jelenti. József Attila eltüntetését. Amit a Kossuth-térrel csináltak, az mindent elmond erről a kultúráról. Novák a Himnuszról is előadott egy alig érthető zagyvaságot, amelynek a végén azt mondta, hogy melyet nem mi barkácsolunk össze, hanem a Teremtő ajándékaként kaptuk. A Himnuszt? Mikor és hol adta át ezt a Teremtő? A Himnuszt Kölcsey Ferenc barkácsolta össze, ha már itt tartunk, nem a Teremtő. Ahol a Teremtő megjelenik, mint tekintély és hivatkozás, ott az emberi szabadság és kultúra vége. Akkor minden sors- és végzetszerű, az embernek nincs választási lehetősége, csak az engedelmesség. Ez a fasiszta rendszerek kultúrája.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!