Felújítják Buda legrégibb közparkját

2022. január 04. 19:59

Kiírták a történeti jelentőségű városmajori közpark felújítására a nyílt tájépítészeti tervpályázatot.

2022. január 04. 19:59
null

A kormányzat a Budapest Fejlesztési Központtal nyílt tájépítészeti tervpályázatot hirdet a Városmajor megújítására – közölte Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár Facebook-oldalán.

Mint Fürjes kiemelte, a tervpályázat a történeti jelentőségű Városmajor park megújításának első lépése. A cél egyértelmű:

Buda legrégibb parkja jó minőségű, gondozott zöldfelületekkel, minőségi futókörrel,

tágas kutyafuttatóval és megújult utcabútorokkal tagolt zöld szigetként szülessen újjá.

A tervezés részeként bővítik a park zöldjét, összefüggő vízfelületet terveznek. A park séta- és pihenőkerti funkcióját szeretnék erősíteni. Tisztásokat, gondozott pihenőtereket hoznak létre, új fákat is ültetnek, a tervezett összefüggő vízfelület pedig tovább erősíti majd a park kikapcsoló, felfrissítő természetét. A jövőben nem lehet majd autóval behajtani a parkba, vagy a Major zöldjében parkolni.

Megújítják a játszótereket, új utcabútorokat helyeznek el. A környék legjobb, legváltozatosabb játszótere lesz itt, több korosztály számára használható játékokkal, pelenkázóval felszerelt mosdóval, padokkal a felnőtteknek.

Rendbe teszik a park bejáratait, újragondolják a belső ösvényeket, úthálózatot, javítják a közvilágítást.

Lesz parkőr, kamerarendszer, kutyás élménypark, tematikus parkrészeket hoznak létre. A sportolni vágyók számára meghosszabbítják, szélesítik és jobb minőségűvé teszik a futókört, megújítják és kényelmes öltözővel szerelik fel a sportpályákat. Az idősebbeknek csendesebb pihenőtereket kapnak. A Városmajor akadálymentesen megközelíthető és használható lesz.

Nyitókép: A Városmajor megújul, zöldebb és használhatóbb lesz (Fotó: Fürjes Balázs/Facebook)

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vallasz Vilmos
2022. január 05. 08:33
Ez annyit jelent, hogy ki fogják irtani a növényzet 90%-át. Ennek semmi értelme nincsen. Saját szemmel követtem ilyen tájkertészeti "csoda" létrehozását. Védett madarak élőhelyeinek kiirtása volt az első lépés. Most akkor nem mindenkire vonatkozik a természetkárosítást szabályozó jogszabály? Mit kell rajta felújítani? Lefedni plasztik lapokkal? Melegben és/vagy napsütésben ömlik belőle a vegyszer szag. Ki akar egy ilyen méreg koktélon sportolni?
flesh ripper
2022. január 05. 08:31
A Fidesz, a kormány épít, szépít, megújít, gazdagít, gyarapít..., a Moslékos Nácibolsilibbancs bagázs, destruál, akadályoz, gátol, szabotál, rohaszt, zülleszt, lop, sikkaszt, panamázik! Ki, kire adná a voksát?
Láncfűrészes Attasé
2022. január 04. 21:49
Minden zöldterületi fejlesztés üdvözlendő. Persze értjük, hogy BFK van, aminek része az a stratégia, hogy a forrásokat, a feladatkörökkel együtt szépen elvonogatják, hogy utána jóságos megmentőként lehessen fellépni, lehessen mutogatni a csúnya fővárosra, miközben a politikailag hasznosítható eredményeket, fejlesztéseket szépen le lehet csatolni és be lehet csatornázni a sajáttábor tündökletes médiavályújába. Persze Fürjes sem a Rezsisziszi meg a hasonszőrű narancskárosult fidesztálibok karakterét hozza (pláne Vitézy), de így is kétséges, hogy mire mennek majd 2024-ben. Pl. a Népligetre mikor kerül sor?
abcdef
2022. január 04. 20:49
A minuszolók leírhatták volna miért nem tetszik nekik a terv?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!