Macron: Több európai ország közös képviseletet nyitna Afganisztánban

2021. december 04. 11:15

A francia elnök leszögezte: a lépés nem jelenti azt, hogy elismerik a tálib kormányt.

2021. december 04. 11:15
null

Több európai ország azon dolgozik, hogy közös diplomáciai képviseletet nyisson Afganisztánban, ahonnan a tálibok augusztusi hatalomátvétel után távoztak a nyugati diplomaták – mondta Emmanuel Macron francia elnök Katar fővárosában, Dohában.

Macron megjegyezte: szeretnék mielőbb megnyitni a képviseletet, de még tisztázni kell a biztonsági kérdéseket. Aláhúzta:

a lépés nem jelenti azt, hogy elismerik a tálib kormányt vagy politikai párbeszédet kezdenek vele.

Egy európai uniós tisztségviselők és az ideiglenes afgán kormány képviselői közötti tárgyalásokat követően nyilvánosságra hozott uniós közleményben is szó esett a diplomáciai misszióról. Abban az EU azt írta: a minimális jelenlétet biztosító kabuli képviselet létrehozása a biztonsági helyzettől függ, valamint attól, hogy a helyi hatóságok képesek-e garantálni a diplomáciai létesítmények és az ott szolgáló személyzet biztonságát. Az EU aláhúzta: mindez nem járna a kabuli kormány elismerésével.   

A nyugati kormányok a tálib hatalomátvétel óta latolgatják, hogy miként viszonyuljanak Afganisztán új kormányához. Többször jelezték a kabuli kabinetnek: azt várják, hogy lehetőleg minden társadalmi réteget, vallási és etnikai kisebbséget képviseljen, különös tekintettel a nőkre. A jelenlegi ügyvivő kormányban csak férfiak vannak, és a kabuli vezetők kivétel nélkül a tálibok.

Emellett sok olyan ember került miniszteri pozícióba, akit a nemzetközi közösség terroristának tart.   

Macron egyúttal megköszönte Katar segítségét az afganisztáni evakuációban, emellett a terrorizmus elleni harcról és a franciaországi muszlim kultúra finanszírozásáról is tárgyalt a katari emírrel.

(MTI/Kép:Domenico Stinellis / POOL / AFP)

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zakar zoltán béla
2021. december 04. 18:05
van olyan jellem mint biden szellője
hegyivadász
2021. december 04. 16:36
-Aláhúzta: a lépés nem jelenti azt, hogy elismerik a tálib kormányt vagy politikai párbeszédet kezdenek vele.- Aha! Ha ezt nem jelenti, akkor mit jelent? És akkor minek?
nemecsekerno_007
2021. december 04. 15:34
Csak sok ott a lítium meg a ritkaföldfém. :))))))))))))))))))))))
tevevanegypupu
2021. december 04. 13:57
És vajon mi kellene Afganisztánból??
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!