Cseh lap: Márki-Zay Péter elszánt és nagyon pragmatikus

2021. december 17. 11:14

Az Aktuálne idézi az ellenzék miniszterelnök-jelöltjét, aki szerint a kampányuknak keménynek, sokkolónak, meglepőnek kell lennie, gerilla módszerekre van szükségük.

2021. december 17. 11:14
null

A balliberális Aktualne.cz cikke szerint Márki-Zay Péter „elszántan és nagyon pragmatikusan” beszél, továbbá egy konzervatív politikus és keresztény, aki függetlenként indul az összes magyar ellenzéki párt támogatásával. Azt a célt tűzte ki, hogy legyőzze „Orbán Viktor autoriter miniszterelnököt” és ebben az októberi csehországi parlamenti választások eredménye is inspirálja őt. Márki-Zay a külföldi újságírókkal december közepén beszélt videohíváson keresztül. Orbán Fidesze a felmérések szerint valamelyest vezet az egyesült magyar ellenzék előtt, akinek a vezetőjét most azért kritizálják, mert a kampányát egyelőre nem nagyon lehet látni. „Ha az üzenetünket az ellenzéki szavazók buborékján kívül is át akarjuk adni, akkor a kampányunknak

Gerilla módszerekre van szükségünk” – mondta Márki-Zay a jövőbeli tervekről.

Az Orbán Viktor által építtetett, a magyar-szerb határon lévő kerítést a helyén hagyná. „Pénzbe kerülne lebontani és Európának szüksége van egy biztonságok külső határra” – közölte. Még ha a magyar ellenzéknek sikerül is megszereznie a legtöbb  képviselői helyet a parlamentben, ez messze nem fog győzelmet jelenteni. Ugyanis annak keretein belül fognak mozogni, amit az elemzők és az ellenzéki képviselők Orbán mélyállamának vagy illiberális államnak neveznek, amelyet az autoriter miniszterelnök alkotmányos módosítások által a saját elképzelései szerint alakított át.

„A Fidesz bebiztosította magát, hogy az új kormánynak semmilyen szabadsága és szuverenitása ne legyen” – magyarázta Márki-Zay, aki ezen típusú változásokat a hatalomra kerülésekor „alaphelyzetbe akarja állítani” és magát a szavazást rendszerváltásnak nevezi,

nem közönséges választásoknak.

Hatvan nappal a választások után ezért országos népszavazást akar hirdetni, amely során az emberek támogathatnák Orbán vitatott szabályainak az eltörlését. Csakhogy egy ilyen eljárás a jogászok szerint alkotmányellenes és az országot potenciálisan válságba taszíthatja. A választások utáni lehetséges helyzetről Márki-Zay saját szavai szerint alkotmányjogászokkal és az Európai Unió képviselőivel is tárgyal.

(Fotó: MTI)

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
antioxi
2021. december 18. 16:04
"...keménynek, sokkolónak, meglepőnek kell lennie..." Meg fogod kapni
Gladi
2021. december 17. 17:14
Ez nem olvassa/ nézi vissza magát??
olajfa1
2021. december 17. 16:13
A "gerilla módszerek" igaz is lehet MZP-re... de ő még ahhoz is hülye és beképzelt hülyegyerek!
roughneck
2021. december 17. 14:21
Na, eddig tenyleg sokkolo, kemeny volt a kampany a baloldali szavazoknak. Meg meglepo is volt nekik, amennyiben ekkora faszsagokat meg a tobbi baloldali onjelolt profetatol sem hallottak. A gerilla hadviselesrol meg annyit, hogy kicsit megritkitotta a "barati tuz" a szavazotabort. Csak Igy tovabb, Marki elvtars!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!