A kormány kulcsfontosságú terepként tekint az űrkutatási programokra

2021. november 01. 14:34

Jövőre választják ki a Hunor program leendő magyar űrhajósát.

2021. november 01. 14:34
null

Sztáray Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikáért felelős államtitkára a Nemzetközi Űrhajós Szövetség 33. kongresszusának budapesti megnyitóján úgy fogalmazott:

a kormány felismerte, hogy globális jelentősége van az űrágazatban rejlő üzleti lehetőségekre való nagyfokú összpontosításnak.

Kiemelte: az idén tették közzé az első magyar kormányzati űrstratégiát, amelynek célja, hogy rávilágítson az ágazat erősségeire, kihívásaira és kiemelt projekteket fogalmazzon meg.  A stratégia fő prioritási területének nevezte az emberes űrrepülést. Hangsúlyozta:

a kormány elkötelezett amellett, hogy kutatóűrhajóst küldjön a nemzetközi űrállomásra, azért, hogy magyar tudományos kísérleteket végezzen és eszközöket validáljon a mikrogravitációban.

Elindult a toborzás

A megnyitót követően tartott sajtótájékoztatón Ferencz Orsolya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium űrkutatásért és űrtevékenységért felelős miniszteri biztosa kiemelte:

kezdetét vette a második magyar tudományos űrhajós misszió, a Hungarian to Orbit (Hunor) program toborzása.

A leendő magyar űrhajóst a jövő évben választják ki

A miniszteri biztos ismertette: mivel tudományos misszióról van szó, a nemzetközi standardoknak megfelelő testmagasság, testsúly és más paraméterek mellett kifejezetten fontos a felsőfokú végzettség, az angol és lehetőleg orosz nyelvtudás, valamint a mentális stabilitás és a csapatban dolgozás képessége.

A leendő magyar űrhajóst a jövő évben választják ki, ezután zajlik majd a fizikai felkészítés és tudományos képzés – tette hozzá Ferencz Orsolya. A Nemzetközi Űrhajós Szövetség 33. kongresszusát Budapesten rendezik november 1-5. között.

(MTI)

Nyitókép: MTI/Kovács Attila

Összesen 71 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ellenzék vs menetelők
2021. november 02. 10:45
Ostoba is, ronda is.
koronaszepe
2021. november 02. 08:13
Megmondtuk, hogy lesz magyar narancs...
Mekk Elek
2021. november 01. 21:56
Ugy tudom, titokban mar kivalasztottak az uj magyar urhajost. Korabban mar jart a Sziriuszon, de itthon is gyakran kommunikal gyikemberekkel, igy olcsobb lesz a kikepzese es a kuldetese. Az utazasrol rockoperat fog irni. Valoszinuleg kEDD A raketa inditasanak napja.
Besenyő István újratőtve
2021. november 01. 17:48
Itt gágog a teljes ballib, ami (megint) azt jelenti, hogy jó irányba halad a kormány. Persze nem a ballib megbízóinak jó ez az irány. :) Az űrkutatás, különben stratégiai fontosságú, kár volna ki/lemaradni. Bezos sem azért fejleszt űrhajót, mert szereti felülről nézni a Földet ...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!