Sem nemi, sem faji alapú kvótát nem fog bevezetni a Nobel-bizottság

2021. október 12. 17:12

A díjat a legfontosabb felfedezésekért ítélnék oda, nem pedig a tudósok neme vagy etnikai hovatartozásuk miatt.

2021. október 12. 17:12
null

Goran Hansson, a tudományos Nobel-díjakat odaítélő akadémia vezetője az AFP hírügynökség kérdésére válaszul kijelentette: nem fognak nemi kvótákat bevezetni. Hansson nyomatékosította: azt akarják, hogy az emberek továbbra is azért nyerjék el a díjat, „mert a legfontosabb felfedezést tették... nem pedig a nemük vagy etnikai hovatartozásuk miatt”.

Hansson azt is mondta, szomorú, hogy kevés női Nobel-díjas van, és ez tükrözi a társadalomban uralkodó, különösen az elmúlt években kialakult, de még mindig létező igazságtalan körülményeket. Sok a tennivaló ezen a területen szerinte, de úgy döntöttek, hogy nem lesz nem vagy etnikai kvóta a díjak megítélése során.

A döntés Hansson szerint „összhangban van Alfred Nobel utolsó akaratának szellemével”, aki 1894-es végrendeletében azoknak ajánlotta a díjat, akik a legméltóbbak arra, és a legfontosabb hozzájárulásokat teszik.

A díj 1901-es alapítása óta 59 Nobel-díjat kaptak nők, idén a Fülöp-szigeteken élő újságíró, Maria Ressa volt az egyetlen nő, aki megkapta az elismerést.

Nyitókép: Pontus Lundahl / TT News Agency / AFP

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ujujuj
2021. október 13. 09:36
Akkor viszont a nobel-díjat el kell törölni, a szobrát ledönteni, és helyette george floydd-díjat kell bevezetni, ami a rendőrséggel szembeni legdrogosabb ellenállásért jár. Különben a biológia, kémia, fizika mind fasiszta dolgok, kirekesztik a négert a mindenhonnan. AZ irodalom is az, ha fehérek művelik. Meg a béke. Kivéve, ha obama kapja a díjat.
Teringettét
2021. október 13. 08:51
A tekintélyelvűség a tudomány halála. Márpedig ha kötelező kvótákról beszélünk, ha nem teljesítmény-alapú a díjazás, akkor az kőkeményen kimeríti a tekintélyelvűség fogalmát.
Karbantartó9
2021. október 13. 07:41
30 éve az első értelmes mondat a Svédektől.
makám
2021. október 13. 03:14
"sem faji alapú kvótát" már nem fog...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!