Vaklármának bizonyultak Ungár Klára aggodalmai Újpesten

2021. szeptember 08. 16:41

Rendben lezajlott Újpesten az iskolai oltási kampány. Ismét felesleges volt a baloldal becsengetés előtti hangulatkeltése.

2021. szeptember 08. 16:41
null
Nagy Gábor
Nagy Gábor

Alaptalanul kezdett hangulatkeltésbe az iskolai oltási kampány megkezdése előtt Újpesti Egészségügyi Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, Ungár Klára, a vakcináció ugyanis rendben lezajlott, közel 600 iskolás gyermek kapta meg a Pfizer/BioNTech koronavírus elleni készítményét.

Nem történt fennakadás, a szakmai körülmények maradéktalanul biztosítottak voltak.

Amint a Mandiner megírta, az SZDSZ-t is megjárt Ungár Klára kétségbe vonta a IV. kerületi iskolákban történő oltási kampány kivitelezhetőségét. Az akció meghirdetése napján (08.17.) írt, az országos tiszti főorvosnak, Müller Cecíliának címzett levelében a szakrendelő vezetője – az iskolaorvosokra hivatkozva – azt írta, sem a tárgyi, sem a személyi feltételek nem biztosítottak az iskolákban kijelölt oltópontokon, ezért azt javasolta: oktatási intézmények helyett a szakrendelőben vegyék fel a gyermekek a koronavírus elleni készítményeket.

Ungár Klára, a Szabad Emberek Magyarországért Liberális Párt elnöke beszédet mond a demokratikus ellenzék közös, A szabadság összeköt 1956/2013 címmel megrendezett megemlékezésén a Műegyetem előtt. <br> MTI/Szigetváry Zsolt
Ungár Klára, a Szabad Emberek Magyarországért Liberális Párt elnöke beszédet mond a demokratikus ellenzék közös, A szabadság összeköt 1956/2013 címmel megrendezett megemlékezésén a Műegyetem előtt.
MTI/Szigetváry Zsolt

Az ügyben akkor érdeklődtünk Ungárnál is, akitől azt szerettük volna megtudni, ha valóban úgy van, hogy hiányoznak a tárgyi, személyi feltételek, miért nem kért segítséget a Nemzeti Népegészségügyi Központtól (NNK), amit előzőleg írásban megígértek, vagy a fővárosi oltási kampányokat szervező Budapest Fővárosi Kormányhivataltól (Kormányhivatal), mire a következő választ kaptuk:

segítséget mi nem kértünk, hiszen nem a mi feladatunk az iskolai oltás megszervezése, hanem mi ajánlottuk fel a segítségünket!”

NNK: elfogadhatatlan volt Ungár Klára magatartása

Lapunk később megszerezte az NNK válaszát is, amely a szakrendelő ügyvezető igazgatójának levelére reagált, és amely több pontban cáfolta a hangulatkeltést. Ebben többek között az áll, hogy a hivatal a megyei oltási munkacsoportokkal, a járási hivatalokkal és az iskolákkal karöltve felajánlotta a szakrendelőnek a segítséget, az oltási pontokat pedig az igények felmérése után alakították ki.

A kifogásolt hiányos iskolai oltási körülmények kapcsán az NNK továbbá jelezte: tudják, hogy nem minden iskolaorvosi rendelőben ideálisak a feltételek, de a vonatkozó jogszabályok alapján nem szükséges minden oktatási intézményben iskolaorvosi rendelő, amennyiben azonban van rendelő, lennie kell hűtőszekrénynek hőmérővel, hűtőtáskának és nyomtatónak is.

Az országos tiszti főorvos kiemelte az együttműködés fontosságát: „Az egészségügyi dolgozók különösen nagy terhelésnek vannak kitéve, de a lakosság jogos elvárása, hogy éppen tudásuk, hivatásuk iránti elkötelezettségük miatt példát mutassanak ebben.

Az ezzel ellentétes magatartás, amely azt keresi, hogy a járvány leküzdése érdekében hozott intézkedés miért nem hajtható végre, nem elfogadható,

sem a veszélyhelyzeti jogszabályok, sem az etikai normák alapján.”

Mégiscsak lehet párhuzamot vonni az oltási kampányok között

Amikor Ungár Klárának lapunk felvetette, hogy az idősotthonokban is zajlott (Pfizer-vakcinákkal) oltási kampány, az újpesti szakrendelő ügyvezető igazgatója úgy reagált: „Az idősotthonokra vonatkozó jogszabályi minimumfeltételek erősen eltérnek az iskolarendelőre vonatkozó előírásoktól. Ráadásul az otthonokba mobil oltócsapatok vonultak ki, teljes felszereléssel, így például az életmentéshez szükséges eszközökkel.”

A lapunknak ugyancsak reagáló NNK azonban közölte: az iskolarendelőkben kell, hogy legyenek olyan eszközök, amelyek alkalmasak az életmentéshez. Például elsősegélynyújtó láda, illetve a következő gyógyszerek: adrenalin, antihisztamin, glukokortikoid hatóanyagú injekciók; béta-2 mimetikum hatóanyagú aerosol; láz- és fájdalomcsillapító tabletták.

Ezek segítségével az egészségügyi dolgozóknak sürgősségi esetben is tudni kell biztosítani az oltott személy ellátását, amíg a mentő kiérkezik”

– emelte ki az NNK sajtóosztálya.

Az Országos Mentőszolgálat az oltási napokon „forró dróttal” megerősített ügyeletet is tartott az esetleg fellépő oltási túlreakciók azonnali ellátására. Erre sem volt szükség.

Utólag is érthetetlen Ungár Klára hangulatkeltése

A Kormányhivatal augusztus 26-án arról tájékoztatta Ungár Klárát, hogy az iskolai oltások folyamán a más kerületek szakrendelői által kiállított oltócsoportok bevonása után már nem igénylik az Újpesti Szakrendelő közreműködését. Azt is jelezték, hogy amennyiben az iskolaorvos vagy a házi gyermekorvos szeretne jelen lenni az intézményi oltáson, azt egyeztethetik az adott intézmény vezetőjével.

Így az oltásra jelentkező közel 600 újpesti diák vakcinációját a VIII., IX. és XVI. kerületi szakrendelők orvosai és asszisztensei végezték, 26 újpesti iskolában.

Ungár Klára felesleges hangulatkeltését cáfolja az is, hogy az iskolaorvosokra szeptember és október hónapban még négy védőoltás beadása vár, amelyek remélhetőleg – a Pfizer/BioNTech-védőoltások beadásához hasonlóan – rendben zajlanak majd.

 

Nyitókép: Ungár Klára, a Szabad Emberek Magyarországért - Liberális Párt elnöke beszél Budapesten, a Fidesz Lendvay utcai székháza előtt tartott tüntetésen 2013. januárjában

Összesen 106 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Elmekortan
2021. szeptember 09. 09:27
Ungár Klára pusztítja rombolja fertőzi Újpestet. De itt van a déká verőembere Varnyú is meg Gréczy fia meg a zsidó DÉRI meg Kiss Péter Csizmár hasoások aljas ÁVÓSOK pufajkások Gönz Árpi alapította katolikus templom.
nempolitizálok
2021. szeptember 09. 08:12
Adjatok már ennek a vénasszonynak valami vezető állást ahol nem árthat. Adtak.
Ganaji Bordon
2021. szeptember 09. 00:43
Mindegy mit mond. Fiatal korunkban nagyon jó Nő volt. Akkor még nem tudtunk semmit.... Legyünk kicsit megbocsátóak. Ennyi belefér.
néhai Ch.Pilot
2021. szeptember 08. 23:10
Az ő egész léte egy vaklárma, maradjunk ennyiben. :-D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!