Becsengetés előtti hangulatkeltésbe kezdett az újpesti baloldal

2021. augusztus 23. 18:00

Az SZDSZ-t is megjárt Ungár Klára kétségbe vonta az újpesti iskolákban történő oltási kampány kivitelezhetőségét. Nagy István fideszes frakcióvezető szerint a helyi baloldal ismét bebizonyította, alkalmatlan a kerület vezetésére, mert nem tudják megszervezni és biztosítani az akcióhoz szükséges feltételeket.

2021. augusztus 23. 18:00
null
Nagy Gábor
Nagy Gábor

Pár nap van már csupán, és becsöngetnek az iskolákban. A Koronavirus.gov.hu kormányzati portál augusztus 17-én közölte: a tanévkezdés közeledtével – augusztus 30-án, 31-én, szeptember 2-án és 3-án – az iskolákban is lehetőséget biztosítanak a tizenkét év feletti diákok oltására azoknak, akik valamilyen oknál fogva az interneten nem tudnak időpontot foglalni az EESZT felületén. A vakcináció a Pfizer-BioNTech készítményeivel történik, az iskola- és a háziorvosok bevonásával.

Ismét aggódik az újpesti baloldal

Csakhogy az újpesti szakrendelő vezetője, az SZDSZ-t is megjárt Ungár Klára, akinek az unokaöccse Ungár Péter, az LMP elnökségének titkára, és akit az önkormányzati választások után helyeztek e tisztségbe, épp a bejelentés napján, augusztus 17-én írt levelet Müller Cecília országos tisztifőorvos részére.

A Mandiner birtokába jutott dokumentumban az igazgató kétségbe vonta az iskolákban történő oltási kampány kivitelezhetőségét, sikerességét, és azt javasolta, az oktatási intézmények helyett a szakrendelőben, az iskolaorvosok és iskolavédőnők bevonásával történjen a fiatalok vakcinációja. A levélből ugyanakkor kiderül az is,

hogy a tizenöt iskolaorvos vállalja az oltások beadását, ha és amennyiben a szakrendelő biztosítja a szükséges tárgyi, személyi feltételeket.

Emlékezetes: tavasszal Déri Tibor momentumos polgármester és alpolgármestere, Kanász-Nagy Máté, aki egyben az LMP társelnöke is, még arról értekeztek: mivel a kormány nem gondoskodik a védőoltásokról, lépniük kell. Az önkormányzati oltási kampány megszervezése végül elmaradt, és kiderült az is, semmilyen fennakadás nem történt az állami vakcinációban.

Nagy István, a helyi Fidesz frakcióvezetője szerint a baloldal – Déri csapatával és az LMP-s alpolgármesterrel az élen – ezúttal is bebizonyította, hogy alkalmatlanok a kerület vezetésére, hiszen az iskolakezdés előtt csupán annyi lett volna a feladat, hogy megszervezzék és biztosítsák a személyi és tárgyi feltételeit az iskolai oltási kampánynak.

Mint közösségi oldalán írta: „Most oltani kell, vakcina is van hozzá. Ungár Klára, a szakrendelő ügyvezető igazgatója ennek ellenére levelet írt, és mondvacsinált okokra, ráadásul az iskolaorvosokra hivatkozva megtagadta a gyerekek beoltását. Szégyen!” 

Megszólalt az előző polgármester is

Wintermantel Zsolt korábbi újpesti polgármester is a közösségi médiában szólt hozzá a témához. Értelmezése szerint az önkormányzat, illetve a fenntartásában működő szakrendelő megtagadta, hogy megszervezzék és biztosítsák a személyi és tárgyi feltételeit annak, hogy az iskolákban szeptember elején beoltsák azokat a 12 éves kort már elért gyerekeket.

„Miközben az ország többezer iskolájában helyben meg tudják oldani a gyerekek oltását, Újpestre máshonnan kell majd átcsoportosítani orvosokat a feladat elvégzésére. Az ember a legfontosabb érték, áll Déri plakátjain, de csak a nagy szavak vannak, amikor tenni, érdemben dolgozniuk kellene, kiderül, hogy AL.KAL.MAT.LA.NOK!” – fogalmazott Wintermantel.

Déri Tibor, Újpest polgármestere a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülésén 2020. szeptember 14-én (MTI/Koszticsák Szilárd)

Ungár Klára válaszol

Az ügyben megkerestük az Újpesti Egészségügyi Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatóját, hogy megtudjuk, egyrészt miért fordult és miért nem kért segítséget az Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) vezetőjétől. Másrészt: levelében miért nem tett említést arról, hogy korábban is oltottak már olyan intézményekben – például az idősotthonokban – Pfizer-vakcinával, ahol ugyancsak nem álltak rendelkezésre a szakrendelő vezetője által kifogásolt technikai feltételek.

Mint Ungár Klára írta, egyrészt azért fordult Müller Cecíliához, hogy válaszoljon az augusztus 17-i megkeresésére, és tájékoztassa az intézményük állományába tartozó iskolaorvosok álláspontjáról, miszerint az oltópontokra vonatkozó tárgyi és személyi feltételek hiánya miatt nem vállalják a gyermekek iskolában történő oltását. „Másrészt arról tájékoztattam, hogy miután a felettes hatóságaink által meghatározott, és valóban szükséges feltételek a szakrendelőnkben rendelkezésre állnak, az iskolaorvosok ott szívesen oltanak. Mi pedig készséggel rendelkezésre bocsátjuk az összes személyi és tárgyi forrást a 12-18 év közötti gyermekek oltásához.”

– reagált az ügyvezető azon felvetésünkre, hogy az idősotthonokban is történt Pfizer-vakcinákkal való oltás, ennek fényében miért gondolja úgy, hogy nem lenne ugyanez megoldható az újpesti oktatási intézményekben. Hozzátette: „Nem érdemes a két csoportot összehasonlítani. Az idősotthonokra vonatkozó jogszabályi minimumfeltételek erősen eltérnek egy iskola rendelőjére vonatkozó, jogszabályban meghatározott előírásoktól. Ráadásul az idősotthonokhoz mobil oltócsapatok vonultak ki, teljes felszereléssel, így például az életmentéshez szükséges eszközökkelIskolaorvosaink meggyőződése (amivel maximálisan egyetértek), hogy az iskolákban nem adottak az előírt, és valóban szükséges tárgyi és személyi feltételek, amelyek garantálhatnák a gyermekek biztonságos oltását. Egyetlen gyermek egészségét, adott esetben életét sem kockáztathatjuk.”

A szakrendelő vezetőjénél érdeklődtünk afelől is, kértek-e segítséget az NNK-tól, illetve a kormányhivataltól.

Ebben az esetben a mi feladatunk a saját állományunkba tartozó, és a feladatot vállaló orvosok összegyűjtése. (A tiszti főorvos is, és a kormányhivatal is egyértelműen leszögezte, hogy az orvosok önként vállalhatják az iskolai oltást.) Mivel egyik iskolaorvos sem vállalta az iskolában történő oltást, ezért ajánlottuk fel, hogy a gyermekek is a szakrendelőben kapják meg azt. A kormányhivatallal egyébként az elmúlt hónapokban napi kapcsolatban álltunk, mindenben segítenek minket. Így sikerült közel 10 ezer újpesti embernek beadnunk a szükséges két oltást” – írta Ungár Klára.

„Készen állunk – várjuk a pozitív visszajelzést – arra, hogy az idén márciusban – az OKFŐ, illetve a NEAK által előírt módon –  kialakított és felszerelt oltóhelyeinken, biztonságos környezetben, megfelelő számú szakember: orvos, iskolaorvos, asszisztens, védőnő segítségével beoltsuk azokat a gyermekeket, akiket a szüleik be akarnak oltatni, és szeptember elejétől várjuk a 3. oltásra jelentkező felnőtteket is” – válaszolt Ungár Klára arra kérdésre, hogy mindezek fényében hogyan készülnek az oltási akcióra.

Nyitókép forrása: Koronavírus tájékoztató Facebook-oldala

Összesen 108 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
barany
2021. augusztus 25. 18:02
Ungár Klára orvos? Nem mindössze elvtársnő, aki az elvtársaitól egy jól (nagyon jól) fizető állást kapott?
Tőzeg Áfonya
2021. augusztus 24. 07:23
Ungár Klára volt SZDSZvezeti az Újpesti szakredelőt. Ebből is látszik az SZDSZ nem szűnt meg, csak szétszórodott és tovább mérgez.
Ooomph
2021. augusztus 24. 05:00
A megrottyant buzi néni esetleg pofázás helyett nem akarja visszafizetni az SZDSZ többmilliós tartozásait? Vagy azt ránk hagyományozta magyarokra a zsidó brigád teljesen?
bagira
2021. augusztus 24. 00:49
Az SZDSZ-t is megjárt Ungár Klára Uszít , mondják ki . Mi az hogy hangulatkeltés .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!