Tizenegy év börtönre ítélték Marija Kalesznyikava ellenzéki vezetőt

2021. szeptember 06. 15:40

Tizenegy év börtönbüntetésre ítélte a bíróság Fehéroroszországban hétfőn Marija Kalesznyikavát, az Aljakszandr Lukasenka tekintélyuralmi rendszere ellen indított tiltakozó mozgalom egyik vezéralakját.

2021. szeptember 06. 15:40
null

A bíróság döntéséről a Belta állami hírügynökség és a fehérorosz ellenzék is beszámolt. Egy másik vezető ellenzékit, Makszim Znakot 10 év börtönbüntetéssel sújtották. Mindkettőjüket a hatalom megszerzése érdekében szervezett összeesküvéssel, az állambiztonságot veszélyeztető akciókra való felhívással és szélsőséges szervezet létrehozásával vádolták. Mindketten tagadják az ellenük felhozott vádakat, amelyeket Kalesznyikava abszurdnak nevezett.    

A 39 éves nőt tavaly szeptemberben vették őrizetbe, mikor útlevelét széttépte, hogy megakadályozza kitoloncolását Ukrajnába.

A zenészből lett politikus a 2020-as augusztusi elnökválasztás ellenzéki kampányának egyik arca lett. Az ellenzéki szerint Lukasenkát csalással választották újra. Lukasenka tagadja a választási csalást. 1994 óta van hivatalban az egykori szovjet tagköztársaságban. Az ellenzékkel szemben alkalmazott erőszak miatt országát ismét szankciókkal sújtotta az Európai Unió. A Szputnyik Belarusz csatorna felvételein látható volt, amint a két ellenzéki vezető egy üvegfalú kabinban várja az ítélethirdetést. A videón Kalesznyikava felemelte megbilincselt kezét, hogy a védjegyévé vált szívjelet mutassa fel, miközben mosolygott a kamerák előtt.    

Szvjatlana Cihanouszkaja, a fehérorosz ellenzék külföldre menekült vezetője, az ellenzék volt jelöltje az elnökválasztáson, a Twitteren azt írta, hogy „Marija és Makszim a fehéroroszok hőse”.

 

 

A rendszer azt akarja, hogy megtörve és kimerülve lássák őket. Hozzátette, hatalomra kerülésük esetén szabadon fogják engedni őket, ami sokkal hamarabb bekövetkezhet, mint a rájuk szabott büntetés kitöltése. A múlt hónapban kezdődött bírósági tárgyalásról nemzetbiztonsági okokra hivatkozva kizárták a nyilvánosságot. Az ügy körülményeit, a nyomozók és a tanúk nevét sem hozták nyilvánosságra.    

Kalesznyikava egyike annak több ezer embernek, akiket a hatalom őrizetbe vett a tavaly augusztus 9-i elnökválasztás után kirobbant tüntetések miatt. Egyike annak a három, korábban nem politizáló nőnek, akik összefogtak a tavalyi választási kampányban Lukasenka ellen, miután Viktar Babarikát, a legesélyesebb ellenzéki jelöltet kizárták a választáson indulni szándékozók sorából. Az ő kampánycsapatában dolgozott Kalesznyikava és Znak is. Babarikát még a választások előtt korrupció gyanújával őrizetbe vették, és idén júliusban tizennégy évi börtönre ítélték.

(MTI)

Fotó: STRINGER / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kristály
2021. szeptember 06. 17:38
Mi a Soros véleménye ??? Ugrott az egyik birodalma .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!