Szijjártó: Ukrajna megtámadta Magyarország szuverenitását

2021. szeptember 30. 10:01

A miniszter „nagyon durva hátbaszúrásként” értékelte az ukrán lépést, szerinte senkinek semmi köze ahhoz, honnan vesszük a gázt.

2021. szeptember 30. 10:01
null

„Súlyos támadást jelent Magyarország szuverenitása ellen, hogy Ukrajna az Európai Bizottsághoz fordult a napokban aláírt magyar-orosz hosszú távú gázszállítási szerződés ügyében” – idézett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tárcájának közleményéből a 24.hu.

„Őszintén szólva nem igazán érdekelt minket sem az, hogy Ukrajna, sem az, hogy más mit gondol erről a hosszútávú gázmegállapodásról. Hiszen Magyarország energiaellátásának biztonságát a kormánynak kell garantálnia, és senkinek semmi köze ahhoz, hogy ezt hogyan tesszük” – hangsúlyozta a tárcavezető a szerdai magyar-cseh kormányzati csúcstalálkozót követően.

Ez szuverenitási kérdés

A miniszter szerint ez szuverenitási kérdés, illetve kiemelte azt is, hogy nem Magyarország az egyetlen Európában, amely hasonló szerződést kötött az oroszokkal. Elmondta, hogy a kormány a jószomszédi kapcsolatokban érdekelt,

ezért is engedett Magyarországra ukrán katonákat gyógykezelésre, ezért nyaraltatott több ezer olyan ukrán gyereket, akiknek a szülei érintettek voltak a harcokban.

Ehhez képest Szijjártó szerint amit az ukránok tettek, az „nagyon durva hátbaszúrás”.

Elsődleges szempont a magyar érdek

A külügyminiszter szerint a lényeg, hogy a magyar emberek nem maradhatnak fűtés nélkül télen, illetve az ipar működőképes legyen, és ehhez földgázra van szükség, amelyet Magyarország elsősorban Oroszországtól vásárol, jó áron, biztonságosan, megbízható módon. Csehországi tartózkodása során Orbán Viktor miniszterelnök is arról beszélt, hogy a magyar-orosz gázszerződés olyan ügy, amelyhez Ukrajnának nincs semmi köze.

Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

 

 

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Béna Géza
2021. október 01. 10:23
Hajrá Péter, ez egy igazi huszár vágás volt csak így tovább
Zsolosi
2021. szeptember 30. 18:13
Autonómiát Kárpátaljának, és mehet az ingyen gáz
neociprióta
2021. szeptember 30. 16:23
a gáz ára a mai napon 1100 dollár per ezer köbméter határparitáson, de mi természetesen és változatlan kegyekből ajándékba kapjuk.....mikortól és meddig???????????????????????
Elmekortan
2021. szeptember 30. 13:56
Most pofázzatok. Hogy nem kell ide hadsereg! 1919 Ben a komenistái szétkerhették a katonákat nem lehetett megbédeni a hazát Bartha Albert volt az egyikaki szétkergette a sereget?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!