Ajtó, iszony, capriccio – Így olvasunk mi

2021. szeptember 01. 16:50

Szilágyi, Ottlik, Hajnóczy... következnek Konopás Noémi kedvenc könyvei a Mandiner új sorozatában!

2021. szeptember 01. 16:50
null
Konopás Noémi

A Mandiner hetilap most következő, századik lapszáma alkalmából különleges tartalmakkal készülünk az olvasók számára. A napokban szerzőink ajánlják tíz kedvenc könyvüket olvasóinknak – szívből ajánljuk, böngésszék, kommentálják, csevegjünk róluk, s várjuk olvasóink könyves listáit is!

Az összes könyvajánló ezen a linken keresztül érhető el.

***

KONOPÁS NOÉMI

Szabó Magda: Az ajtó
Minden ajtót ki lehet nyitni, ahogy nincsen az a zárkózott ember, akit ne lehetne, még ha elképesztő energiákat is emészt fel ez. Ám, a „kinyitás” óriási felelősséggel jár. Ha hibázol, a másik belehalhat.

Hajnóczy Péter: A halál kilovagolt Perzsiából
Elképesztő hangulata van ennek a könyvnek, az ember szeme előtt elevenednek meg a delíriumos lázálmok. Bepillantás az önpusztítás számunkra megtapasztalhatatlan öncsapdájába.

Szilágyi István: Kő hull apadó kútba
Krimi a pszichológia szférájábán: mintha Arany János balladáit olvasnám prózában.

Bulgakov: A Mester és Margarita
A groteszk maga, a látszólagos összevisszaságban mégis ott a rend, azt hiszem, ezért szeretem ennyire.

Németh László: Iszony
Hogyan tud vergődni az ember egy elviselhetetlen házasságban. 

Irvin D. Yalom: A Spinoza-probléma
Filozófiai kérdések egy pszichiáter szemüvegén át Spinozától a náci Németországig. A szorongás bölcseleti regénye.

Hrabal: Sörgyári capriccio
Könnyedség, játékosság, szertelenség.

Kaffka Margit: Színek és évek
Az emlékezés regénye, valahogy majd így pörög le előttünk a film halálunk pillanatában.

Ottlik Géza: Iskola a határon
A kötődés szálainak újraszövése keserves munkával, miután az ember kiszakad otthonról. „De hát össze vagyunk kötözve, s még csak nem is úgy, mint a hegymászók vagy a szeretők, nem azzal a részünkkel, amelyiknek neve, honossága, lakcíme van, s tesz-vesz, szerepel, ugrál a világban, hanem igazában nagyobbik részünkkel vagyunk összekötözve, amelyik nézi mindezt. Tejsav vagy gyanta, valami kitermelődött izomlázból, sebekből, sárból, hóból, életünk gyalázatából és csodáiból; valami kenyérízű, ami nélkül most már nehéz volna meglenni.”

Dosztojevszkij: Bűn és bűnhődés
Nyomasztó regény, súlyos kérdések meglepő nézőpontban, mindig aktuális.

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Huffnágel Pista
2021. szeptember 02. 07:30
Olvasgatom ezeket a listákat és elégedetten bólogatok, hogy sehol egy tájidegen ESZTERházy, Nádas, Spiró vagy Moldova.
Agnieszka
2021. szeptember 02. 07:27
Örülök, h. Szilágyi is benne van a listában. Érdekes, nem a Hollóidő a befutó, nekem az a kedvenc, a Kő hull apadó kútba annyira tragikus, h. az már sok, legalábbis nekem. Nem mintha a Hollóidő egy vidám sétagalopp lenne. Mindig szerettem volna megérni, h. a könyvkiadás, a reklám, a terjesztés legalább kicsit kevésbé elfogult, egyik oldal önérdekét szolgáló legyen. Vszg. nem fog sikerülni.
vip era
2021. szeptember 02. 00:42
Tízre szűkíteni a kedvenc könyvek listáját ,szinte lehetetlen,de ebből a tízesből három nálam is nagyon nyerő.
Alcofrybas
2021. szeptember 01. 21:29
Kíváncsi vagyok, hol áll meg ez a nehéz kő. A futó benyomásom, hogy Tolsztoj, Dosztojevszkij, Márai, Orwell, Szabó Magda, Ottlik meghatározó, ami érdekes, de ami a fontosabb, hogy kb. ugyanazt olvassuk (ugyanazt értjük a szövegeken), vagy legalábbis még jelenlévő valamiféle kánon. Ez az indoklásokból jön le, feltéve, hogy nem felmondott lecke, hanem őszinte lelkesedés. Pl. itt ez a lista, látom: Bulgakov: A Mester és Margarita, ami a 20. sz. egyik legnagyobb regénye, személyes meggyőződésem, tehát itt a helye, pipa. Vagy itt van Ottlik Iskolája. Ki vonta valaha kétségbe az erényeit? Tuti eszembe jutna, ha tíz magyar regényt kéne ajánlanom. Persze ezek a listák furák. Pl. hiszi a piszi, hogy Rejtő nem meghatározó bárkinél. Valakinél elő is jött, persze a Csontbrigád, ami pont olyan, amilyen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!