Salvini sem támogatja az afgán menekültek tömeges befogadását

2021. augusztus 17. 15:24

Matteo Salvini, a jobboldali kormánypárti Liga vezetője kizárta, hogy Olaszország „több tízezer” afgán menekültet fogadjon be, ahogy azt a polgármesterek országos szövetsége sürgette kedden.

2021. augusztus 17. 15:24
null

Matteo Salvini kötelességnek nevezte annak a „több tucatnyi” afgánnak a befogadását, akik az Afganisztánban korábban működő olasz diplomáciai képviseletekkel dolgoztak együtt. A Liga vezetője azonban elutasította, hogy Olaszországba „több tízezer” menekült érkezzen.    

– nyilatkozta Matteo Salvini. A politikus arra utalt, hogy a belügyminisztérium adatai szerint január elseje óta mintegy 35 ezren érkeztek Olaszország partjaira a tavalyi év ugyanezen időszakában érkezett csaknem 16 ezerhez képest.      

Matteo Salvini az olaszországi polgármesterek országos szövetségének keddi kezdeményezésére reagált: Matteo Biffoni, aki Prato polgármestere a baloldali Demokrata Párt (PD) képviseletében és egyben a szövetség migrációs felelőse közleményben hangoztatta, hogy

a városvezetők készen állnak segíteni a menekülő afgán családok minél előbbi befogadásában.

A szövetség Luciana Lamorgese belügyminiszterhez és Lorenzo Guerini védelmi miniszterhez  intézett felhívásában sürgette az Afganisztánban 2005-től tevékeny olasz katonai-diplomáciai missziókkal együttműködő afgán civilek és családjaik mentését, valamint olaszországi befogadását.    

A nemzetközi haderő kivonulása után a szélsőséges iszlamista tálibok uralma alá került Afganisztán és Olaszország között hétfőn lépett életbe a légi folyosó az olaszok evakuálására. Az olasz légvédelem első repülőgépe Kabulból 74 fővel érkezett meg Rómába, közöttük diplomatákkal és húsz afgánnal, akik a képviseletnek dolgoztak.

(MTI)

Fotó: Stefano Nicoli / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik