„Elnyomó mozgalommá váltak a lobbiszervezetek” – Lánczi Tamás és Dombos Tamás vitázott a gyermekvédelmi törvényről

2021. augusztus 05. 14:46

A lobbiszervezetek Amerikától Magyarországig szeretnék megváltoztatni a család- és gyermekvédelmi törvényeket – hangzott el az MCC Feszten Lánczi Tamás és Dombos Tamás összecsapásán. A Mindszenty színpadon parázs vita zajlott az LMBTQ-lobbiról, a gyermekvédelmi törvényről és a nemátalakító műtétekről.

2021. augusztus 05. 14:46
null

Vágvölgyi Gergely írása

Nincs baj azzal az állítással, hogy az anya nő, az apa férfi – mondta rögtön az elején Dombos Tamás, bár hozzátette: nem érti, miért kell ilyen alapvető dolgokat alkotmányban rögzíteni. Ez Európa legfontosabb kérdése – replikázott Von der Leyen nyomán Lánczi Tamás, aki hangsúlyozta: ezeket a szerepeket fel akarják számolni, felül akarják írni a rendet, a kérdés Nyugat-Európában ráadásul a fősodratú politika fókuszában van. 

A Háttér Társaság ügyvivője a témában csupán ellenségképzést fedez fel, „nyilvánvaló politikai játszmának” látja a helyzetet. Lánczi ezzel szemben arra a több évtizedes folyamatra hívta fel a figyelmet, amelynek keretében

lobbiszervezetek Amerikától Magyarországig szeretnék megváltoztatni a családjogi és gyermekvédelmi törvényeket.

Nem a magyar kormány miatt került terítékre itthon ilyen hangsúlyosan a kérdés, hanem a lobbiszervezetek miatt, amik kikényszerítik, hogy a politikai agendában mindez fontos helyen szerepeljen. Ezt a folyamatot Dombos jogkiterjesztő jelenségként látja, hangsúlyozva: nekik mindegy, hogy jobb- vagy baloldali, konzervatív vagy liberális kormány van hatalmon Magyarországon, számukra nem is ez a lényegi kérdés.

Fotó: Földházi Árpád
Fotó: Földházi Árpád

Lánczi emlékeztette vitapartnerét: korábban éppen ő nyilatkozta azt, hogy hazánkban a jogegyenlőség megvalósult, nem indokolt az az áldozati pozíció, amelyet Dombos felvett. 

Heltai Péter moderátor kérdésére, miszerint létezik-e LMBTQ-lobbi, Dombos elismerte: nyilvánvalóan működnek társadalmi szervezetek, van egy lobbi, ami a jogkiterjesztést tűzi ki célul, bár tagadta a genderpropaganda létezését. Lánczi rámutatott: a nyugati világban megfordult a helyzet, a heteroszexuális többségnek kell elhallgatnia a véleményét, mert ha nyilvánosan vállalja, tiltják a közösségi oldalakon, kirúgják a munkahelyéről, megbélyegzik.

Kihívás éri a vallás- és szólásszabadságot, jogkiterjesztő mozgalomból elnyomó mozgalommá váltak a lobbiszervezetek

– fogalmazott Lánczi Tamás. Mint mondta, ott kellene segíteni, ahol tényleg baj van: az arab világban és Afrikában. Dombos nem értette az állítást, szerinte a lobbiszervezetek olyan helyeken is jelen vannak, ahol börtönbüntetés jár a homoszexualitásért. 

Lánczi Tamás felhívta a figyelmet arra is, hogy „a munka nagy részét multinacionális vállalatok végzik el”, akik hasonlóképpen kétarcúan viselkednek a nyugati és a keleti világában. A Mozgástér blog szerkesztője arra is kitért, hogy jogi kiskapukat használtak ki egynemű párok, amikor közösen fogadtak örökbe gyerekeket. 

A Háttér Társaság ügyvivője úgy vélekedett, Magyarországon a transzneműek jogfosztása történik meg, amire Lánczi úgy reagált: az LMBTQ-embereket nem Magyarországon, hanem a bevándorláspolitika hatására a nyugati országokban éri valós fizikai fenyegetettség. Dombos elismerte, hogy a bevándorlásból „surlódások, nehézségek adódnak”, de szerinte nincsenek nagyobb számban nyugaton, mint itthon. 

Dombos egyébként a vita során nem értett egyet azzal a kijelentéssel, miszerint a gyermek felnevelése a szülők exkluzív joga,, szerinte nem adhat például akármit a szülő a gyermek kezébe. Lánczi Tamás rámutatott, hogy a törvény nem a szülőkre vonatkozik. 

„A felnőttek szexuális praktikáiba nem kell a gyerekeket beavatni” – fogalmazott Lánczi Tamás. Dombos Tamás azzal érvelt, hogy a szexuális érés nem köthető pontosan a 18. életév betöltéséhez, szerinte sokan már ezt megelőzően tisztában vannak azzal, hogy a saját nemükhöz (is) vonzódnak. Abban egyetértett, hogy nem szexuális aktusok vizuális megjelenítésével kell az edukációt megvalósítani, hanem az életkornak megfelelően kell beszélni a gyerekeknek, fiataloknak a témáról. 

Fotó: Földházi Árpád
Fotó: Földházi Árpád

Nem felvilágosítás zajlik, hanem indoktrinálás - mutatott rá Lánczi, aki hozzátette: borzasztó, ha szülőként a hazaérő gyerek egyszer csak bejelenti, hogy ez zajlott aznap az iskolában. Mint mondta,

a valódi szándékokat kifinomultan leplező tevékenységek zajlanak, ami ellen megvédi a gyerekeket az új törvény.

Hozzátette: a Háttér Társaság a törvényt radikálisan értelmezi, mert ezzel tud riogatni. Mint mondta, a bírósági gyakorlat sokat tisztáz majd a törvény ma még kérdéses passzusain. Dombos szerint ez önmagában a rossz kormányzás definíciója, olyan jogszabályok elfogadását várja, amelyek egyértelműek, ez azonban Lánczi szerint lehetetlen, egyszerűen nem oldható meg az összetett társadalmi viszonyok olyan alapos és aprólékos szabályozása, amely minden apró kérdésre választ ad az élet minden egyes területén. 

A nemátalakító műtétekkel kapcsolatban sem közeledtek a vitázó felek álláspontjai,

Bűnnek tartom a nemátalakító műtétek propagálását, amit persze nem szabad összemosni azzal a néhány orvosi esettel, amely a születés után alkalmaz valóban szükséges beavatkozásokat”

– mondta Lánczi Tamás. Dombos szerint a transzneműség nem modern kreálmány, ráadásul 2020 májusáig lehetőség volt a nemátalakító műtétekre, azóta pedig sajnálatára nincs. Szerinte annyi csupán a kérdés, hogy a műtét lehetőségét milyen feltételekkel, milyen körülmények között és milyen életkorban engedélyezzük. 

Az irreverzibilis beavatkozások végzetesek lehetnek – intett óva Lánczi Tamás, aki felidézte azt is, hogy a nemátalakító műtéteken áteső személyek körében éppúgy aggasztó arányban van jelen az öngyilkosság, mint azok körében, akikre hivatkozva a lobbi a műtétek lehetőségét szorgalmazza. Az, hogy a gyermekkel kapcsolatos legfontosabb döntéseket ki akarják venni a szülők kezéből, iszonytató és a legsötétebb diktatúrákra emlékeztetett, fogalmazott Lánczi Tamás.

Nyitókép: Földházi Árpád

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pusikas
2021. augusztus 06. 15:17
Nos ha én egy ilyen drag queent vagy lmbt kitudjamit látnék a gyerekeim unokáim közelében settenkedni, igencsak átrendezném a dns-ét !!!!
kalhana
2021. augusztus 05. 22:23
Nemet változtatni nem lehet. Aki szerint igen, az szélhámos kuruzsló, börtönben a helye.
Selamat
2021. augusztus 05. 16:44
A lobbiszervezetek szeretnének változtatni, mi meg pofán vágjuk érte őket. Így kerek a világ.
Mátyás01
2021. augusztus 05. 16:39
"tagadta a genderpropaganda létezését" Na akkor most próbaképpen kapcsoljuk be a netflixet, és véletlenszerűen indítsunk el bármit. Kb. fél órán belül meg fog jelenni egy lmbtq személy. Vagy induljunk el a városban, és kb fél órán belül biztosan fogunk látni egy lmbtq zászlót. Vagy nyissuk meg bármelyik híroldalt, 2 percen belül biztosan fogunk olvasni a témáról.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!