A Honvédemi Kutatások Központja helyén, a Stadionok közelében épül az új táncszínház

2021. augusztus 13. 19:17

A Kerepesi útra tervezett játszóhely alapterülete több mint hétezer négyszetméter lesz, és egy közel ugyanakkora mélygarázst is építenek hozzá. Az épületben egy 400 fő befogadására alkalmas nézőteret alakítanak ki.

2021. augusztus 13. 19:17
null

2020 januárjában írták ki a közbeszerzést a Honvéd Együttes keretein belül működő Magyar Nemzeti Táncegyüttes állandó játszóhelyének tervezésére. A Kerepesi út 29/b alatt felépülő táncszínház alapterülete több mint hétezer négyzetméter lesz, és egy közel ugyanakkora mélygarázs is tartozik majd hozzá. A projekt keretében mintegy 1800 négyzetméternyi épületet bontanak el – írta meg az Építészfórum. 

A közbeszerzési értesítőben további részletek is olvashatóak

„Az épület alapvető elrendezése hagyományos színházi elrendezés. Funkció szerint tartalmaz közönségforgalmi fogadó és elosztó teret a hozzá kapcsolódó kiszolgáló területekkel (pl. ruhatárak, vizesblokkok, büfé, pénztár stb.). Tartalmazza magát a maximum 400 fő befogadására alkalmas nézőteret, min. 100 cm-es széksortávolsággal. A nézőtér földszinti és zsöllye szinti területre tagozódik, erkély, karzat nem tervezett. Páholyok minimális létszámban. A nézőtértől a színpadi területek vasfüggönnyel lehatároltak. A hagyományos zárt színpadkerettel rendelkező színházakkal szemben elvárás a rugalmas színpadkeret. A színpad és a nézőtér határán zenekari árok.

A színpad tervezett magassága 24 méter, cca. 21 m-es zsinórpadlási járósíkkal. A színpadhoz kapcsolódóan két oldal és egy hátsószínpad, valamint alsószínpad kialakítása tervezett. Ezek tervezett alaprajzi mérete 12x12 m. Hozzájuk további kiszolgáló terek kapcsolódnak, pl. díszlet- jelmezraktárak és kellétárak. A kiszolgáló területen kapnak helyet a szükséges egyéb funkciók, pl. díszletfogadó, művészbejáró és porta, művészbüfé, öltözők, tartózkodók, pihenők stb. Ugyanitt kell kialakítani az ´A´ épület bontásával megszűnő próbatermeket, továbbá itt találhatók az épület üzemeltetéséhez szükséges gépészeti és elektromos helyiségek, pl. gázfogadó, gépházak, trafók és kapcsoló helyiségek, tirisztor helyiség, spinklergépház stb. A Magyar Nemzeti Táncegyüttes énekkara számára is biztosítani szükséges funkcionális tereket (pl. énekkari próbatermek, öltözők, kisméretű koncertterem stb.), továbbá a zenekar számára a szükséges tereket (pl. hangoló, zenekari próbaterem, hangszeraktár és kottatár, zenekari öltözők stb.). Az épület mélyalapozással készül, a mélygarázsok elkészítéséhez réselés technológiával. A színház épülete vasbeton pillérvázas és vasbeton falas (színpadi tömbök), monolit vasbeton födémes teherhordó szerkezettel” – írják.

Fotó: ÉTDR

 

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dr. Grünfeld Ráhel
2021. augusztus 14. 17:40
Igényes modern építészet, nem Makovecz-féle ócska giccs. Az izgalmas modern táncokhoz ez kell, nem a retrográd, naftalinos áporodottság.
Ügyek
2021. augusztus 14. 14:33
Maga nem az igazságot keresi, de még csak nem is a vitapartnerét akarja meggyőzni, mivel tisztában van vele, hogy hazugságot képvisel, hanem a vita követőit. Maga arra törekszik, hogy a vita követőiben azt a benyomást keltse, hogy racionális vitát folytat, de minimum törekszik rá, miközben valójában az ellenkezőjét teszi, a közönség érzelmeit manipulálja.
mucsay
2021. augusztus 14. 14:10
még egy homokozó a belvárosi léhűtőknek, de miért kell ronda is legyen?
Teréz A Piréz
2021. augusztus 13. 20:49
Istenkém, ha ezt néhány évtizeddel előbb építették volna ide, mikor a szomszédban gyerekeskedtem...! (sóhaj)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!