Mesterházy: „A Fidesznek van egy világos világképe Magyarországról”

2021. július 01. 19:00

„A Gazprom legvidámabb barakkjától” a „fideszes klientúraépítésen” át a Magyarországgal szembeni NATO-beavatkozás ötletéig mindenféle minősítés és vád elhangzottak: keményen csapott össze Menczer Tamás államtitkár és Mesterházy Attila, az MSZP egykori elnöke. Mégis volt, amiben meg tudtak egyezni.

2021. július 01. 19:00
null
Veczán Zoltán
Veczán Zoltán

Ez volt másfél év után az első, a közönség által élőben is követhető Mandiner-vita, amely ennek megfelelően telt ház mellett zajlott a Várkert Bazárban. Az eseményt erőteljes külpolitikai fókusszal hirdették meg, elvégre Mesterházy Attila jelenleg a NATO parlamenti közgyűlésének alelnöke, Menczer Tamás pedig tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkár; a moderálást Kohán Mátyás, a Mandiner külpolitikai újságírója végezte.

A diskurzus a tartalmas vita és a személyeskedés között ingázott, s utóbbival vette kezdetét:

Menczer biztosította szolidaritásáról Mesterházyt az MSZP kizárási hulláma kapcsán, Mesterházy pedig gúnyosan gratulált az államtitkár egyéves Fidesz-tagságához.

Az első blok a covidról szólt, illetve a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) szerepéről a járványkezelésben: az államtitkár Európa egészének felkészületlenségét és a védőeszközök beszerzésének vadkeleti jellegét hangsúlyozta. Mint mondta,

„a világ Kínában állt sorba”,

és néha pár óra leforgása alatt kiderült, hogy a megrendelt és leegyeztetett védőfelszerelés kevesebb, később tudja leszállítani egy beszállító és még drágábban is, de emberéletekről volt szó, nem volt választás, amíg nem volt vakcina – ecsetelte a nehézségeket, hozzátéve, a magyar különutas vakcinabeszerzés is sikeres volt.

Menczer Tamás államtitkár sikeresnek értékelte a KKM munkáját

Mesterházy szerint viszont komoly kormányzati működési kudarc, hogy a KKM-nek kellett végeznie két másik minisztériummal a járványkezelésnél például a beszerzéseket, noha az az EMMI dolga lett volna, s a beszerzéseket is „körüllengi a korrupció gyanúja”, a külügy pedig – az EU-ban el nem fogadott keleti vakcinákkal – saját magának gyártott problémát, amit most orvosolni próbál kétoldalú megállapodásokkal a magyar oltási igazolvány elfogadása kapcsán.

Az elmúlt harminc év legaljasabb húzása

Menczer riposztolt: a beszerzett termékekről, például lélegeztetőgépekről a KKM-mel együttműködő orvosok döntöttek, a beszerzés pedig jó döntés volt, mert az olaszok, spanyolok, britek és amerikaiak is hiányt szenvedtek benne. A politikus ki is kérte magának és munkatársainak a feltételezést, miszerint „életmentő munka végzése közepette loptunk volna”; hogy mi mennyibe került, azt az aktuális helyzet szabta meg,

konkrétan sokszor megtörtént, hogy a repülőtéren már bepakoláskor térítettek el más országok beszerzői védőfelszerelés-csomagokat,

az emberéleteket pedig nem lehet pénzben mérni.

Az államtitkár ezután felsorolta különböző ellenzéki politikusok keletivakcina-ellenes megnyilvánulásait, Gyurcsány Ferenc és Jakab Péter „emberkísérletezését”, a baloldali polgármesterek ellentartását, Fekete-Győr András és Dobrev Klára szavait, miközben utóbb a Lancet folyóirat és a WHO is igazolta a keleti oltóanyagokat. Csalódásának is hangot adott, hogy a baloldal politikai kérdést csinált ebből, emberek életét téve kockára, ami szerinte az elmúlt 30 év legaljasabb húzása.

Mesterházy ezután próbált párhuzamot vonni a 2009-es H1N1-járvány és a covid között, mondván, előbbinél a Fidesz egy része buzdított az oltakozás ellen, és hangoztatott korrupciót a vakcinabeszerzéseknél, ugyanakkor visszautasította a vádakat, melyek szerint

ő kiállt az orosz és a kínai vakcina mellett is. Az összefogás egyéb pártjaiért azonban nem vállalja a felelősséget

– igaz, Menczer unszolása ellenére el nem határolódott, és Korózs Lajos kamuvideójával kapcsolatos felvetésére sem reagált, lerázta mint belpolitikai témát. Ugyanakkor a lélegeztetőgép-beszerzést intéző cég könyvvizsgálói problémáit hozta fel a korrupciógyanú mellett, a beszerzett gépek magas árán túl.

Mesterházy Attila MSZP-s képviselő és a vitát moderáló Kohán Mátyás, a Mandiner külpolitikai újságírója

Egy a jelszó, kettős mérce

A következő kérdés hazánk Kínával és Oroszországgal kapcsolatos politikájára vonatkozott, melynek kapcsán Menczer a kölcsönös tisztelet fontosságát hangsúlyozta, szerinte ennek alapjain állva kétmillió embert sikerült előbb beoltani a keleti oltóanyagoknak köszönhetően, illetve több nagy beruházást is említett, például a Samsung félezer milliárdos beruházását; felemlegette azt is, hogy más országok ugyancsak üzletelnek Oroszországgal és Kínával az asztal alatt, csak az asztal fölött püfölik; de „bezzeg amikor mi veszünk gázt, az csúnya és politika, a német Északi Áramlat meg hát... csak kereskedelem és gazdaság”.

Itt aztán volt némi polémia arról, mennyi is az annyi, amit a keletiek hoztak: Menczer a 2019-es évre vonatkozólag a beruházások 60 százalékát tulajdonította, Mesterházy szerint viszont „kudarc volt a politikai törleszkedés”, mert nem hozott beruházási vagy kereskedelmi többletet a múlthoz képest, ellenben az EU felé irányuló kereskedelmünk még nőtt is; Menczer elismerte, hogy számos nagyobb európai ország kapcsolata intenzívebb Moszkvával és Pekinggel, ugyanakkor az összes kereskedelmi többlet nőtt, s ebben benne vannak a keleti partnerek és beruházók sok ezer munkahellyel. A 93. legnépesebb országként 100 milliárd euró fölötti összeggel a 34. legnagyobb exportőrök vagyunk.

Aztán egy (több) ponton szenvedélyesen a másik fejéhez vágták, hogy 2010 előtt pártjaik pont ellenkező álláspontot képviseltek:

Mesterházy szerint Medgyessy és Gyurcsány is pragmatikus volt (Toto kutyával! – vetette közbe Menczer), ellenben (szerinte) az amerikaiaknál jelentette fel őket a fideszes Németh Zsolt a déli áramlat aláírásakor.

A keleti nyitás nem egyenlő a nyugati zárással

Előkerült a Fudan Egyetem kérdése is, aminek kapcsán Mesterházy a kínai hitelt és kivitelezőket emelte ki, valamint a kémtevékenység gyanújával is előhozakodott, és persze a CEU elüldözésének toposza sem maradhatott ki. Abban azért meg tudtak egyezni, hogy a keleti nyitás nem jelent nyugati zárást.

Kérdés volt még, hogy vajon jó ötlet-e az EU részéről egyszerre nekimenni Kínának és Oroszországnak is, Mesterházy viszont már most is Moszkva előretolt bástyájának, „a Gazprom legvidámabb barakkjának” tekinti

Magyarországot, amely szerinte elidegeníti tőle szövetségeseit, hazánk pedig satuba kerülhet,

ha egyszer választásra kényszerül, márpedig szerinte a magyaroknak semmi keresnivalója keleten, és egyre szűkül a mozgástere az ügyeskedő diplomáciának és az Egyesült Államok új, Joe Biden-féle kormánya részéről is erősebb elhatárolódást várnak részünkről az oroszoktól. Menczer azzal vágott vissza: történelmi tapasztalatunk, hogy ha a nagyhatalmak rosszban vannak egymással, az nekünk lesz rossz, ezért aztán a szoros együttműködés mindenkinek jó lenne, s „amíg a miniszterelnök Orbán Viktor, addig nem leszünk senki legvidámabb barakkja” és senki bokszzsákja" – fogalmazott, aláhúzva, nem Brüsszel kihelyezett hivatala vagyunk, ezeréves államként elvárjuk a tiszteletet mi is. S hozzátette még a tévesen Kovács Lászlónak tulajdonított „merjünk kicsik lenni” mondatot (ezt szocialista vitapartnere ki is javította), illetve idézett Cseh Katalintól, aki Magyarország kapcsán az EU-tól és a NATO-tól várta az általa vallott normák kikényszerítését, de hozzátette, „külföldről senki ne kényszerítsen ki semmit hazánkban".

Ukrajna, Szlovákia, nemzetpolitika

Aztán (a december 1-jén pezsgőző Medgyessy Péterrel átkötve) jöhettek a határon túliak. Ekkor Mesterházy a kormányt azért kritizálta, mert nem veti fel a vitás kérdéseket Szlovákiával szemben, Ukrajnával viszont nem hajlandó rendesen tárgyalni, csak fenntarja a NATO-Ukrajna tárgyalások blokkolását, ami miatt hazánk úgy nézhet ki, mintha az orosz hibrid hadviselés része lenne.

Felidézte, hogy ő baloldaliként elment bocsánatot kérni a határon túliakhoz,

de a kormány sosem kért ezért bocsánatot, ehelyett klientúrát épít; Menczer azzal vágott vissza, hogy a kormány mindig a határon túliak megkérdezésével tárgyal a szomszédos országokkal, nem Budapestről dönt; Szlovákiával az asztal felrúgása helyett a közös sikerek birtokában lehet felvetni a vitás kérdéseket, és Ukrajnával szemben is ez lett volna a cél. Abban legalább egyetértettek, hogy az ukrán oktatási és nyelvtörvény sérelmes a magyarokra nézve, bár a szocialista politikus nem tudott érdemi választ adni arra, hogy a NATO-blokkoláson túl milyen egyéb ötlete lenne a megoldásra. Példakén citálta a lengyelek és szlovákok megegyezését az oktatási törvényről az ukránokkal, elegánsan kihagyva a tényt, hogy nekik könnyű volt, hiszen összesen talán egy középiskolájuk van, amit érintett volna a törvény.

Menczer rávágta: azonnal befejezik a blokkolást, ha Kijev végre békén hagyja a magyarokat,

de addig muszáj kiállást mutatni, amíg, dacára a sok tárgyalásnak, nincsen előrelépés.

Kérdések is voltak, szám szerint három: Menczert arról faggatták, hogy szükség esetén bevenné-e koalíciós partnerként a Fidesz az LMP-t, amire kitérő választ adott, Mesterházy kapott egy csúnya szúrást azzal a kérdéssel, hogy „hogyan éli meg az MSZP végnapjait”, amire egyrészt azt mondta, nem szabad ilyen korán temetni, másrészt az ellenzéki összefogás fontosságát hangsúlyozta (erre Menczer Mesterházy saját szavait idézte, miszerint: „a fasizmus ugyanis egy vírus, és a Jobbik a vírusgazda”).

Mesterházy nevetgélve kitért, viszont hozzátette: tartalom nélkül az ellenzéki összefogás kevés lesz, hiszen „a Fidesznek van egy világos világképe Magyarországról”. 

Nyitókép és fotók: Ficsor Márton/Mandiner 

Összesen 66 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brekker
2021. július 03. 16:35
Talán az EU-ról szóló népszavazás tévés álvitáiban. Amikor az ellenzőknek szinte semmi média megszólalás nem jutott.
brekker
2021. július 03. 16:32
Valami tévé vitán vagy interjún. Neten nincs nyoma.
brekker
2021. július 03. 16:26
Kovács László mondta.
Mykee
2021. július 02. 09:27
Teljesen igaz Mesterházy utolsó mondata. Arról hogy az milyen lehet vitatkozni. De amíg az ellenzéknek nincs víziója nem fognak nyerni se most se négy év múlva. Stadionozassal Jakab felé performanszokkal nem lehet. Ezt az export témát meg igazán hagyhatnak már nincs itt magyar export csak Magyarországról való kivitel. A mezőgazdasági termékeink is nagyrészt minosegtelenek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!