A Bild szerint orosz hackerek támadtak Németországra

2021. június 30. 11:40

A szövetségi informatikai biztonsági hivatal (BSI) megerősítette a támadás tényét – jelentette szerdán a Bild című német lap.

2021. június 30. 11:40
null

Értesüléseik szerint az utóbbi napokban történt kibertámadást az APT28 és a Fancy Bear néven is ismert hackercsoport hajtotta végre, amely az orosz katonai hírszerzéshez (GU) kötődik. A művelet célpontja az úgynevezett kritikus infrastruktúra és a bankrendszer volt.

A lehetséges indíték a megtorlás az Oroszországot sújtó szankciókért.

Az is elképzelhető, hogy a támadás célja a Fehéroroszországgal és államfőjével, Aljakszandr Lukasenkával szembeni kemény szankciók megakadályozása – írta a Bild, rámutatva, hogy a Fehéroroszország elleni tervezett szankciók között van az ország kizárása a SWIFT nemzetközi bankközi fizetési rendszerből. 

A Bild felidézte, hogy a GU az irányítása alatt álló hackercsoportok révén az utóbbi években több nagyszabású kibertámadást intézett Németország ellen.    

A hackerek többször behatoltak a szövetségi parlament (Bundestag) informatikai rendszerébe, megszereztek adatokat politikusokról, az Európai Gyógyszerügynökségtől (EMA) pedig elloptak adatokat, amelyeket az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegségtől (Covid-19) védő egyik első oltást kifejlesztő BioNTech német biotechnológiai társaság nyújtott be az EU gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő hivatalhoz.

(MTI)

Fotó: KAY NIETFELD / DPA / DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rókabácsi
2021. július 01. 10:38
ha ez igaz? rém gyenge az EU!
oskar
2021. június 30. 16:24
Ez van. Támadjanak vissza. Az EU Németországgal az élén az Iráni létesítményyek elleni hackertámadás ellen nem emelték fel a szavukat.
Magyarok Pásztora
2021. június 30. 14:28
És mi van ha usa-ból hekkelték meg a buzi németeket?
matykox
2021. június 30. 14:27
Aha. Az IP címeken világosan láccot a fehér-kék-piros erezet, és halványan a "húemáj" felirat is olvasható volt. Könnyű volt dekódolni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!