Újságírókat vettek őrizetbe Belaruszban

2021. május 20. 12:10

Elérhetetlenné tették a legnépszerűbb belarusz hírportált és újságírókat is őrizetbe vettek Minszkben.

2021. május 20. 12:10

Belaruszban elérhetetlenné tették a tut.by nevű hírportált, a szerkesztőségben és vidéki irodáiban, illetve több újságíró lakásán házkutatások voltak – írja a Media1.hu

A Népszava arról ír: tizenhárom újságírót és szerkesztőségi munkatárs esetében őrizetbe vételekre is sor került. A hivatalos indoklás szerint az a vád, hogy a médiacégnél jogosulatlanul vettek igénybe bizonyos adókedvezményeket.

Szvetlana Tyihanovszkaja, a belarusz ellenzék száműzetésbe kényszerített vezetője a tut.by bezárása miatt felvette a kapcsolatot az Európai Bizottság elnökével, Ursula von der Leyennel. Szerinte a Lukasenko-rezsim „végképp legyilkolta a nem kormányzati médiát”. Tyihanovszkaja EU-s szankciókat, illetve a független sajtó európai támogatását és az újságírók védelmét követeli. 

Lukasenko elnök hétfőn írta alá azt a törvényt, mely szerint a karhatalom ezentúl büntetlenül használhat lőfegyvert a demonstrálók ellen.

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Falfirka
2021. május 20. 13:54
minek mentek oda.
civis72
2021. május 20. 13:09
kinemszarjale
Pierre
2021. május 20. 12:26
orban csocselekje, lajkoljatok!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!