Széchenyivel indul a Scruton pszicho-biográf sorozata

2021. május 19. 18:00

Meghatározó vagy éppen megosztó történelmi személyek „pszichológiai térképét” vázolja fel életrajzi adataik, műveik, tetteik alapján egy előadás keretében egy történész és egy pszichológus. A Lélek és Élet című sorozat ma este startolt el a Scruton Közösségi Tér Facebook-oldalán, az első adás hőse gróf Széchenyi István volt.

2021. május 19. 18:00
null

***

Alig van izgalmasabb történelmi figura a magyar históriában, mint gróf Széchenyi István. A katonatiszt világutazó, az intézményalapító polihisztor, a „hídember” vagy ahogy még legnagyobb politikai ellenfele, Kossuth Lajos is nevezte: a „legnagyobb magyar”.

Elképesztő teljesítmények megvalósítója, a magyar reformkor megalapozója és a magyar szabadságküzdelmek támogatója. Fontos hozzátenni: óriási kudarcok, tépelődések, belső feszültségek árán. 

Hogyan tudott úrrá lenni saját démonjain? Milyen személyiségű, habitusú ember képe rajzolódik ki életrajzi adatai alapján? – erről szólt a Scruton Közösségi Tér és a Matthias Corvinus Collegium (MCC) – Mindset Pszichológia Iskola együttműködésében induló pszicho-biográfiai sorozat első beszélgetése.

Az adás vendége Széchenyi Tímea, a Gróf Széchenyi Család Alapítvány kuratóriumi elnöke és Hal Melinda pszichológus, az MCC-Mindset műhelyvezetője volt, a moderálást pedig Maráczi Tamás, a Mandiner újságírója végezte.

Az első adás megtekinthető alább:

A Lélek és Élet nevet viselő sorozat havi egy alkalommal jelentkezik majd, egyelőre online (a Scruton Közösségi Tér FB-oldalán, illetve youtube-csatornáján), a későbbiekben azonban élőben is látogatható lesz a program.

Az, hogy az érzelmekkel hogyan bánunk, az lehet, hogy nehezebb, mint megépíteni Magyarország első hídját" – fogalmazott Hal Melinda, és ez az idézet szemlélteti a sorozat céljait is: a történelmi személyek pszichológiai jellemzőinek feltárása mellett a közösségi identitásépítést is szolgálná. 

--

fotó: Scruton Közösségi Tér

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
OberEnnsinnen
2021. május 20. 10:09
JÓ LENNE, ha a Scruton-műhely minden előadása, rendezvénye, ha csak rövidített változatban is, de OLVASHATÓKÉNT hozzájuthatnánk.
nyugatiszél
2021. május 20. 09:22
Durván sznobok ezek az arisztokraták. :D
RPéter10
2021. május 19. 22:47
és pont ő Széchenyi Tímea, akinek talán illene tudni ülni vagy előnyösen felöltözni.
Székely Dózsa György
2021. május 19. 19:48
Középső csajnak belátni a lába közé
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!