Magyarországon az indiai mutáns, meglesz-e a vágyott átoltottság? – vakcinaösszefoglaló

2021. május 28. 17:00

Míg Szlovénia vakcinahiánnyal küzd, addig itthon mindenkinek jut oltóanyag. Legyűrtük a harmadik hullámot és újabb vizsgálatokkal vagyunk beljebb.

2021. május 28. 17:00
null
Konopás Noémi
Konopás Noémi

Sajnos bekövetkezett az elkerülhetetlen: Magyarországon is megjelent a B.1.617.2 megjelöléssel nyilvántartott, közkeletű nevén indiai mutáns. Két betegnél is azonosították a vírustörzset – jelentette be az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján az országos oltási munkacsoport vezetője, György István. Müller Cecília ennek kapcsán azt mondta, hogy a vírus nem ismer országhatárokat, várható volt, hogy megjelenik az indiai vírusvariáns. Mint mondta, nem tudják, hogy a két fertőzött honnan kapta el a koronavírus ezen variációját, nem jártak külföldön. Állapotuk nem súlyos, csak az egyik beteg van kórházban, de lélegeztetőgépre ő sem szorul.

Nagy-Britanniában egyébként jelenleg néhány gócpontra összpontosul az indiai variáns, az e térségekben tapasztalt fertőzésszám-növekedés 50-75 százalékát okozhatja ez a vírusváltozat.

Jól teljesít az AstraZeneca és a Pfizer az indiai mutáns ellen

Jó hír viszont, hogy az angliai közegészségügyi szolgálat (Public Health England, PHE) friss vizsgálati eredményei szerint az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszergyár, illetve a Pfizer és a BioNTech közös fejlesztésű vakcinái egyaránt nagyon hatékonyak a koronavírus indiai variánsa által okozott betegség kialakulásának megakadályozásában.

Tovább javultak a járványügyi adatok, a múlt héten 39 százalékkal kevesebb új fertőzöttet regisztráltak, mint az azt megelőzőn. Pénteki adatok szerint az elmúlt 24 órában 448 új fertőzöttet diagnosztizáltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 803 567 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 28 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 29 682 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan növekszik, jelenleg 689 166 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 84 719 főre csökkent. 999 beteget ápolnak kórházban lélegeztetés nélkül és 121-en vannak lélegeztetőgépen. Jelentősen csökkent a koronavírus szennyvízben mért örökítőanyagának koncentrációja is.

Mindenkinek jut vakcina

Míg Szlovéniában – ahol csak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által jóváhagyott vakcinákkal oltanak – oltóanyaghiány miatt akadozik az oltás, addig Magyarországon a regisztráltak 90,

a teljes magyar lakosság 52 százaléka kapta meg valamelyik koronavírus-elleni vakcinát.

Pénteki adatok szerint 5 085 642 embert oltottak már be, közülük 3 445 557-en a második adag vakcinát is megkapták. Az oltási munkacsoport vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a járvány harmadik hullámán ugyan túl van az ország, de a vírus még aktív. Kiemelte, hogy a járványügyi szakértők szerint sincs kizárva egy negyedik hullám. 

Azok, akik eddig még nem regisztráltak, továbbra is a vakcinainfo.gov.hu oldalon tehetik meg azt, időpontot foglalni pedig az eeszt.gov.hu oldalon lehet jelenleg Pfizerre, Sinopharmra és Szputnyik V-re. Egyes budapesti oltópontokon pedig a Janssen- és a Moderna-vakcinát is lehet kapni. AstraZeneca-oltóanyagra már nem lehet foglalni, „abból egyelőre kifogytunk a szállítási zavarok miatt” – mondta György István pénteken, hozzátéve, hogy a bejövő szállítmányokat a második körös oltásokra kell tartalékolni. 

Szoták Judit bőrgyógyász főorvos beolt egy férfit az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcina második adagjával Nyíregyházán, a Jósa András Oktatókórház oltópontján 2021. május 28-án. MTI/Balázs Attila

Heti szállítmányok

A héten 334 ezer adag Pfizer-, 280 ezer AstraZeneca- és 68 400 adag Moderna-vakcina érkezett. A Pfizer-oltóanyagból 175 ezret első, a fennmaradó mennyiséget második oltásra használják fel, míg az AstraZeneca- és a Moderna-oltóanyagot második körös oltásokra kell biztosítani. 

Jelenlegi korlátozások

Vége a kijárási tilalomnak, nem kell maszkot hordani a közterületeken sem, továbbá vége az üzletek, éttermek nyitva tartására vonatkozó korlátozásoknak is. Viszont továbbra is minden olyan helyen kötelező a maszk használata, ahol védettek és nem védettek zárt térben találkozhatnak, így a tömegközlekedésben és az üzletekben is. A szabadban tartott, ötszáz fő alatti rendezvények bárki által látogathatók. Mindezek alól kivételt képeznek a zenés, táncos rendezvények, amelyeken életkortól és helyszíntől függetlenül kizárólag a koronavírus ellen védettek vehetnek részt. Továbbá a május 30-i gyermeknapi zenés-táncos rendezvényeken csak a védettségi igazolvánnyal rendelkező szülők, felnőttek és a velük lévő 18 év alatti gyerekek, fiatalok vehetnek részt.

Tudományos hírek vakcinafronton

A hét fontos híre, hogy az Amerikai Orvosi Kamara szaklapja közölte a kínai Sinopharm-vakcina teljes dokumentációját. A vizsgálati anyag szerint a kínai oltóanyag hatásossága 73-78 százalékos.

Egy székelyföldi vizsgálat szerint tartósabban védettek a koronavírustól azok, akik a fertőződés után kaptak védőoltást, mint azok, akik csak az oltás által szereztek védettséget. A kutatás megállapította, hogy a betegségen átesett beoltottaknál már a vakcina első dózisának beadását követő néhány napon belül erős antitestes immunválasz alakul ki.

A Moderna is bejelentést tett a héten: méghozzá azt, hogy biztonságos és hatékony az oltóanyaguk a serdülők számára. A cég közel négyezer 12 és 17 év közötti fiatalt vont be a vizsgálatokba, a beoltott serdülők egyikénél sem tapasztaltak Covid-19 fertőzést, és nem merültek fel jelentős biztonsági aggályok sem. A gyógyszergyár tájékoztatása szerint az oltás két héttel az első dózis beadása után 93, a második dózis után pedig 100 százalékos hatékonyságúnak bizonyult.

Rájár a rúd az AstraZeneca gyógyszercégre. Az Európai Bizottság több millió euró összegű kártérítés megállapítását várja a belga bíróságtól a vérrögképződéses esetekkel összefüggésbe hozott oltóanyag gyártójával szemben, amennyiben a cég nem teljesíti az EU-val kötött szerződésekben foglaltakat, és nem szállítja a szükséges mennyiségű vakcinákat az uniós tagállamokba. A gyár akár napi százmilliós bírságot is fizethet a csúszás miatt. Az oltóanyaggal kapcsolatos másik fontos heti hír, hogy német tudósok úgy vélik, át tudnák alakítani a védőoltást oly módon, hogy az ne okozzon többé vérrögképződést.

A magyar átoltottság jó, a következő hetek kérdése az lesz, hogy hány további indiai variánssal fertőzött beteget találnak Magyarországon.

További kérdés még, hogy meglesz-e a vágyott – 60-70 százalékos – átoltottsági arány.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a május 17-ével kezdődő héten gyakorlatilag stagnált az oltási hajlandóság az előző hetihez viszonyítva. A mérés kezdetéhez (2020. november 30.–december 6.) képest már több mint négy és félszeresére emelkedett azok aránya, akik úgy gondolják, beoltatnák magukat, vagy már be is oltották őket. A bizonytalanok aránya ugyan jelentősen csökkent, de még mindig 15-16 százalék körül mozog.

Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gonterl
2021. május 29. 20:28
Ki fertőzhet meg kit? A beoltott nem fertőzheti meg a beoltottat, mert már mind a kettő védett! A beoltott nem fertőzheti meg a beoltatlant, mert a beoltott, már nem fertőz. A beoltatlan nem fertőzheti meg a beoltottat, mert a beoltott már védve van a fertőzéstől! A beoltatlanok megfertőzhetik és megfertőződhetnek az ugyancsak beoltatlanoktól. Ha a beoltatlan egy közösségben jár, az azt jelenti, hogy eddig még nem fertőződött meg, tehát csak arra van esélye, hogy most megfertőződjön, vagy egy másik beoltatlant megfertőzzön. Összefoglalva, a beoltatlanok csak egymásra lehetnek veszélyesek, a beoltottakra nem. Ha a beoltatlanokat kirekesztem egy közösségből, akkor azt mondom nekik, hogy ne a közösségben fertőződjetek meg, hanem a közösségen kívül. Ez azt jelenti, hogy a beoltatlanokat kizárom a közösségből, holott erre a közösségre nem jelentenek veszélyt.
Mirákulóziai Mikmuk
2021. május 29. 09:06
Jön a háromfejű duplamutáns. Vannak mindig ilyen ügyeletes rettegők. Ilyen ez a Konopás Noémi is, aki agyba főbe tolja magába a kísérleti szereket.
az ember
2021. május 28. 21:38
Ez már nem téma, a járványon túl vagyunk, sikeresen leküzdöttük.
BossN
2021. május 28. 18:49
Az indiai mutáns villámgyorsan terjed és halálos. Aki nem oltatja be magát, vége.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!