Különleges égi jelenségnek lehetünk szemtanúi június 10-én

2021. május 29. 08:47

Gyűrűs napfogyatkozást figyelhetünk majd meg Magyarországról.

2021. május 29. 08:47
null

A gyűrűs napfogyatkozás azt jelenti, hogy a teljes árnyék sávjában sem tudja a holdkorong egészen eltakarni a Napot, hanem egy látványos fénygyűrű megmarad a fekete holdperem körül. Ennek oka, hogy a Hold éppen földtávolban jár, és kisebb méretűnek látszik, mint a napkorong – olvasható a Svábhegyi Csillagvizsgáló pénteki közleményében.

Budapestről a Hold a napátmérő 8 százalékát takarja csak ki, így szabad szemmel nem lehet majd észrevenni a jelenséget. Naptávcsővel, napfogyatkozás-szemüveggel vagy hegesztőszemüveggel viszont jól megfigyelhető lesz.  A jelenlegi gyűrűs napfogyatkozás a maga teljességében csak Kanada északi részén, Grönlandon, majd Szibériában és a Távol-Keleten látszik. Magyarország most éppen a részleges fogyatkozási sáv külső határán helyezkedik el.

Ekkor láthatjuk majd a jelenséget

Míg Budapestről a holdkorong a napátmérő 8 százalékát takarja ki, Szegedről mindössze a 4 százalékát. A részleges fogyatkozás 12 óra 4 perckor kezdődik Budapesten, a maximális kitakarás 12 óra 45-kor lesz, és 13 óra 27-kor válik el végleg a két égitest egymástól. Ettől pár perces eltérések lehetnek az ország többi részén.

Szabadszemes megfigyelés esetén a távcsőboltokban kapható napfogyatkozás-néző szemüvegek és vizuális napszűrő fóliák tökéletes védelmet nyújtanak, csakúgy, mint a hegesztőüvegek, DIN 12-es fokozattól – írják.  A csillagászok figyelmeztetnek arra, hogy a jelenség megfigyelésére csak szaküzletekben napmegfigyelésre alkalmazható eszközök használhatóak. A házi megoldások látáskárosodást okozhatnak.

(MTI)

Nyitóképünk illusztráció. Fotó: Ettore Chiereguini / AGIF / AFP

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KannibálTatárÚr
2021. május 30. 09:30
Most olvasom a 24.hu-n: Budapestről a Hold a napátmérő 8 százalékát takarja csak ki, így szabad szemmel nem lehet majd észrevenni a jelenséget. Itt is a szerencsétlen kitakarás az eltakarás helyett...
Akitlosz
2021. május 30. 00:52
"Gyűrűs napfogyatkozást figyelhetünk majd meg Magyarországról." Nem figyelhetünk. Már megint egy hazug cikk. Részleges napfogyatkozást figyelhetünk meg, azt is szinte észrevehetetlen mértékben csak. Aki nem tud róla, nem direkt azt figyeli ő nem fogja észrevenni sem.
cutcopy
2021. május 29. 09:28
"Budapestről a holdkorong a napátmérő 8 százalékát takarja ki" Akkor 92 százalék lesz a gyűrű..? )
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!