Járóka Lívia: A roma közösségek aktívabb bevonására van szükség

2021. május 20. 18:47

Az Európai Parlament csütörtöki plenáris ülésén a romák egyenlősége, társadalmi befogadása és részvétele témában tartottak vitát.

2021. május 20. 18:47
null

Járóka Lívia, az Európai Parlament fideszes alelnöke üdvözölte a portói uniós szociális csúcstalálkozón a tagállamok állam- és kormányfői által elfogadott dokumentumokat – írja a Fidesz weboldala.

A vita során felmerülő véleményekkel egyetértésben nyomatékosította, hogy a romák problémáinak előtérbe helyezése elengedhetetlenül szükséges az uniós helyreállítási alap programjainak eredményességéhez, e téren a Magyarország által meghatározott célok mintaként szolgálhatnak minden tagállam kormányzata számára.

A diszkrimináció megszüntetése csak munkahelyteremtéssel és az oktatás fejlesztésével történhet meg”

– jelentette ki a képviselő.

Felszólalásában kiemelte, hogy a koronavírus-járvány okozta válsághelyzet legnagyobb vesztesei Európa szegényei, így az elkövetkezendő időszak legfontosabb feladata olyan gazdasági lépések meghatározása, melyek a diszkrimináció megszüntetése mellett az integráció folyamatát is képesek előirányozni. Így olyan intézkedésekre van szükség, melyek elősegítik, hogy „a szegények és romák integrációja, gazdasági bekapcsolásuk az európai társadalomba végre megtörténhessen” – mondta Járóka.

„Az európai romák több mint 800 éve tagjai az európai társadalomnak, a gazdasági integrációnkhoz és kultúránkhoz hozzájárultak. Ennek mértékében kérem az Európai Tanácsot és az Európai Bizottságot, hogy jobb szakmai javaslatokkal támogassák a tagállamokat a romák integrációjában” – zárta gondolatait a fideszes politikus.

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
oskar
2021. június 26. 17:37
A liberális (szocháló) politika vezetett oda, hogy érdemesebb volt nem dolgozni. Ma sok cigány embert látok rendesen dolgozni. Ne bántsuk hanem becsüljük meg őket!
Magyarok Pásztora
2021. május 21. 13:57
És az nem lehetne, hogy ők is tegyenek valamit magukért, pl. tanulni, dolgozni?
mucsay
2021. május 21. 09:51
látjuk az usa-ban hova vezet a pozitív diszkrimináció ha évszázadok alatt nem sikerült integrálni őket, semmi okunk azt gondolni hogy ezután fog
Bell & Sebastian
2021. május 21. 00:55
Ezt a poént egyszer már elsütöttem, de annyira jó, hogy behozom matinéban. Van a családban egy spanyol anyanyelvű közép-amerikai lány, aki többszörös állampolgár, velünk németül vagy angolul beszél. Mutatom neki a spanyol zenegyűjteményemet, abból is az általam jobbnak tartott, szerintem vállalható minőséget. Fanyalog, de nagyon. Kérdezem, mi bajod ezekkel? - Az, hogy én kihallom a cigány tájszólást, hiába öltöztek be arab-spanyol keveréknek, ezek cigányok! És dühösen hozzátett még valamit magyarul, amit nem idézek. No, ennyit a roma integrációról, ami azért Spanyolországban Franco óta kissé előrébb tart, mint nálunk. Azon elv mentén haladva, aki nem dolgozik, ne is egyék.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!