Hol fogadják el és hol nem a magyar védettségi igazolványt?

2021. május 13. 19:03

Szlovénia, Szerbia, Montenegró, Törökország, Bahrein és Horvátország is elfogadja a magyar plasztikkártyát. A britek, az osztrákok és a németek szigorúbbak. Íme a Mandiner beutazási körképe.

2021. május 13. 19:03
null
Konopás Noémi
Konopás Noémi

Nem elég a védettségi igazolvány Horvátországba, vinni kell azt a papírt is, amit az oltások után adnak, és csak azt követően lehet az országba beutazni, ha a második oltást követően eltelt 14 nap – járta be a sajtót a hír szerdán. Itt a nyár, a szabadságolások ideje, alábbi cikkünkben összeszedtük, mit kérnek az úti célként gyakran választott, kedvelt uniós országok a beutazáshoz.

Védettségi igazolvánnyal szabad a pálya

„Magyarország általánosságban nem javasolja a külföldre utazást a világjárvány miatt”

– olvasható a Konzuli Szolgálat honlapján. Az általános ajánlás ellenére május elsejétől Magyarország állampolgárai amennyiben védettségi igazolvány rendelkeznek – teszt és karantén nélkül – léphetnek be Szlovéniába a két ország közötti megállapodás értelmében. Azoknak, akik nem rendelkeznek plasztikkártyával, a szlovén hatóságok tíznapos hatósági karantént rendelnek el. Azok, akik fel tudnak mutatni egy 48 óránál nem régebbi, uniós vagy schengeni tagállamban készített negatív PCR-tesztet, szintén szabadulhatnak a karanténkötelezettség alól. Nincs szükség karanténra és negatív tesztre annak sem, aki igazolni tudja, hogy hat hónapon belül átesett a Covid-19-betegségen. Bár Szlovéniában eddig még csak négy oltóanyagot (Pfizer–BioNTech, Moderna, AstraZeneca és Janssen) regisztráltak, az ország beengedi a keleti vakcinával oltott beutazókat is.

Két dózis Szerbiába

A két ország közötti megállapodás értelmében

Szerbia is elfogadja a magyar védettségi igazolványt,

ezzel együtt pedig valamennyi Magyarországon engedélyezett oltóanyagot is. Bár ennek igazolását nem kérik, de két oltáshoz kötik a beutazást (mint köztudott, itthon már az oltás első dózisát követően védettségi igazolványhoz lehet jutni). Kivételes esetben vannak azok, akik Astra Zeneca-oltást kaptak, az ő esetükben egy első oltás is elegendő. A plasztikkártyával rendelkező felnőttekkel utazó gyermekeknek is korlátozásmentes belépést tesznek lehetővé.

Azoknak, sem kell teszt, akiknek nincsen plasztikkártyájuk, amennyiben Magyarországról, Albániából, Boszniából, Bulgáriából, Észak-Macedóniából és Montenegróból utaznak be. Más országokból érkezők, azonban 48 óránál nem régebbi negatív PCR teszt birtokában utazhat csak be Szerbiába.

Ebben a cikkünkben térképeztük fel a adatvédelmi és alkotmányossági hátterét Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke segítségével.

Ingyenes teszttel fogadja a turistákat Montenegró

A kis, nyugat-balkáni ország is tárt karokkal várja a védettségi igazolvánnyal érkező magyar turistákat. Egy kritérium van csupán, az oltás ideje minimum hét nappal kell, hogy megelőzze a határátlépést. Annak, aki nem rendelkezik ilyen dokumentummal, mehet tesztelni, ugyanis csak 72 óránál nem régebbi negatív PCR vagy 30 napnál nem régebbi, laboratóriumban készített pozitív antigén gyorsteszt (IgG) birtokában juthat be az országba. Sem teszt, sem védettségi igazolvány nem kell annak, aki átesett a betegségen és ezt igazolni is tudja egy, a határtákelés időpontjában 14 napnál régebbi, de 90 napot nem meghaladó, regisztrált laboratóriumból származó, a COVID-19-ből való felépülést igazoló, SARS-COV-2-re szóló pozitív PCR tesztről szóló dokumentum bemutatásával. A montenegrói egészségügyi minisztérium közölte: ingyenesen végzik el csütörtöktől a PCR-tesztet Montenegróban azon turisták számára, akiknek negatív koronavírustesztre van szükségük a hazatéréshez.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Plasztikkártya és regisztráció

Törökország is elfogadja, szintén a két ország közötti megállapodás értelmében a magyar plasztikkártyát, függetlenül az oltáshoz használt vakcina típusától. A török szabályozás hasonlóan korlátozásmentes belépést tesz lehetővé a védettségi igazolvánnyal rendelkező személyekkel együtt utazó, oltással nem rendelkező 18 év alatti gyermekeknek is. Ám a plasztikkártyával rendelkezők sem szabadulnak a regisztrációs kötelezettség alól. Azoknak az utasoknak, akiknek nincs védettségi igazolványuk, az 72 óránál nem régebbi negatív PCR tesztet kötelesek bemutatni, majd az általuk bejelentett törökországi szálláshelyen 14 napos karanténba kötelesek vonulni.

Szigorúak az osztrákok

Osztrák szomszédjaink nem fogadják el a magyar plasztikkártyát. Március 11-től az országba való beutazás feltétele az azt megelőző 72 órában készült negatív PCR vagy az azt megelőző 48 órában készült negatív antigén tesztről szóló orvosi igazolás (vagy német vagy angol nyelvű teszteredmény). Amennyiben a beutazáskor nem áll rendelkezésre a negatív teszt, úgy ezt 24 órán belül pótolni kell. A belépés után mindenkinek kötelezően 10 napos karanténba kell vonulni, melyet legkorábban öt nap után elvégzett negatív PCR vagy antigén teszt birtokában hagyhatnak el.

Ausztriában zöld belépőkártyát (a védettségi igazolvány ottani elnevezése) kapnak a beoltottak. Május 19-től zöld kártya, vagy negatív koronavírus teszt nélkül nem mehetnek az emberek étterembe, színházba vagy éppen labdarúgó-mérkőzésre.  

Ebben a cikkünkben pedig megnéztük, hogy áll Magyarország a vakcinaversenyben. 

Németország nem ismeri el a keleti vakcinás plasztikkártyát

Ha nem európai uniós engedéllyel rendelkező vakcinával oltott érkezik az országba, mehet karanténba tíz napra. Ez alól mentesülnek a fertőzésen átesettek és az EU-s engedélyű oltóanyaggal immunizáltak, valamint azok, akik legfeljebb 48 órája készített antigén gyorsteszt vagy legfeljebb 72 órája készített PCR teszt negatív leletével rendelkeznek. Karanténkötelezettség vár azokra az oltottakra és azokra, akik voltak már covidosak, akik a vírus új, különösen veszélyes változata által erősen sújtott területről érkeznek.

Speciális szabályok az olaszoknál

Május 15-ig speciális beutazási szabályok vannak érvényben Olaszországban, eszerint az EGT tagállamokból beutazóknak nem elég a negatív PCR vagy antigén gyorsteszt,

Tíz nap karantén Nagy-Britanniában

Az egész országra igaz, hogy a külföldről beutazóknak 10 nap karantént írnak elő, azonban a végrehajtás módja, valamint a kivételek eltérőek lehetnek attól függően, hogy Anglia, Skócia, Wales vagy Észak-Írország az úti cél. Anglia és Skócia például 3 tesztet is előír a beutazáshoz: egyet az indulást megelőző 3 napon belül kell elvégezni, két további tesztet pedig a beutazást követő 2. és 8. napon.

Nincs karanténkötelezettség Franciaországba

Viszont a 11 éven felüli belépőknek 72 órán belüli negatív SARS-CoV-2 PCR tesztet kell felmutatniuk, tranzit esetén is.

A jól ütemezett vakcinabeszerzésnek és a rekordmagas átoltottságnak köszönhetően Magyarországon jóval szabadabb az élet, mint a többi országban. A nyitás jelen állásáról szóló közép-európai körképünket itt olvashatja. Nyugat-Európában még lassabb a nyitás, csak május közepe, június elején várható lazítás. Erről bővebben itt.

Összesen 141 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
öszödibeszéd
2021. május 14. 05:52
Az EU bürokratái negbundázták a vakcinabeszerzést, bizonyíték van a korrupcióra, és eddig csak az időseknek juttattak nyugati vakcinát. Most van pofájuk közölni, szankcionálják azokat a védett személyeket, akik nem az ő általuk meg nem küldött nyugati vakcinával oltakoztak. Jó vicc. Ez nagyon jogállami. A fertőzött államok A védettséget élvező külföldi személyektől ' óvják " magukat. Az ember Czeglédi Csabika után kiált.. Csabikám, nos, ez a diszkrimináció an sich. .Mintha lenne bármely uniós tagállamban olyan család, amelynek minden tagja kaphatott volna nyugati oltást. Miközben saját országaikban egyáltalán nem olyan népszerűek a szintetikus messenger oltóanyagok. Francia szakértők a tévében a hagyományos és régóta ismert technológiájú kínai oltóanyagot javasolják egészségügyi szempontból, aminek beszerzésére ott nulla az esély. Politikai okokból. Németországban a Szputnyikot dicsérik. A védőoltások célja az egyéni és A közösségi szintű élet - és egészségvédelem, ami magasabb prioritású, mint az utazgatás. Az EU- ban ma legfeljebb migrálódni lehet... azt jobban elnézik akár oltatlanok esetén is.
..--..
2021. május 14. 01:25
-zsoltkom- "Hol fogadják el és hol nem a magyar védettségi igazolványt?" Orbán Tehénke elrendezte, hogy aki akar (márpedig a Fidesz 2/3 akar), ők mehetnek keletre. A Fidesz kelet népe a kelethez húz... várják is őket. Jönnek-mennek a kipcsakok csak ott... a Rokonok.
hopika
2021. május 14. 00:45
szóval szart se ér az egész
night watch
2021. május 13. 22:59
A horvátok, németek magát az oltási bumáskát kérik. Azon rajta van a vakcina neve, az első és második oltás dátuma, még az oltások tételszámai is, aláírással, pecséttel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!