Elstartolt a tömeges oltás, nagy port kavar a védettségi igazolvány – vakcinaösszefoglaló

2021. április 30. 21:40

Javulnak a járványügyi adatok, szombattól ismét új szabályok jönnek. Ma már nem az a kérdés, lesz-e elég vakcina, hanem az, hogy lesz-e elég regisztrált a közösségi immunitáshoz.

2021. április 30. 21:40
null
Konopás Noémi

– mondta Orbán Viktor miniszterelnök szokásos pénteki rádióinterjújában. Az oltóanyagok pedig „széles palettán” rendelkezésre állnak Magyarországon, amelyek „mindenkit védetté tehetnek a fertőzéssel, illetve annak súlyos, szövődményes lefolyásával szemben, már csak az embereken múlik, hogy éljenek a védőoltás lehetőségével” – ezt már Müller Cecília országos tisztifőorvos emelte ki, ismét hangsúlyozva, hogy ez a kiút a járványból. 

Elérkeztünk a járvány azon időszakához, amikor már nem az a kérdés, hogy van-e elég vakcina, hanem hogy lesz-e elég oltott a társadalmi immunitáshoz. Ezt támasztja alá Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki Kormányinfón tett kijelentése, miszerint „most már több a vakcina, mint amennyien fel akarják venni az oltást”. Eddig egyébként

4,6 millióan regisztráltak vakcinára, 78 százalékuk már megkapta az oltást.

Mit Gulyás rámutatott, „amikor a beoltottak aránya eléri a nagykorúak felét, akkor ellanyhul az érdeklődés, és lelassul a roham”. Jelenleg egyébként a megkérdezettek 62 százaléka oltáspárti és az év elejéhez képest az akkori 36 százalékról 19 százalékra csökkent az oltást elutasítók aránya a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint. 

Varga Judit főtörzsőrmester beolt egy pácienst az amerikai Moderna koronavírus elleni vakcina második adagjával a honvédség oltóbuszában Ászáron, a közösségi ház udvarán 2021. április 29-én. MTI/Szigetváry Zsolt

Folyamatosan zajlik az oltás, a beoltottak száma 3 913 550 fő, közülük 1 880 897 fő már a második oltását is megkapta, ezzel pedig tovább tartja előkelő helyét Magyarország az uniós országok között, ami az oltottak számát illeti. Gulyás Gergely a Kormányinfón arról is szólt, hogy először a Magyarországon élőket szeretnék beoltani, utána a határon túli magyarok következnek.

Elstartolt a tömeges oltás

A hét legfontosabb eseménye vakcinaügyben, hogy elindult a tömeges oltás. Ez azt jelenti, hogy azok, akik még nem kaptak időpontot oltásra a háziorvostól, egyénileg foglalhatnak időpontot az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) oldalán a TAJ száma és a születési dátumának megadásával. Első körben Sinopharm-vakcinára, majd az AstraZeneca oltóanyagára, pénteken pedig rendkívüli oltási akció keretében 100 ezer adag Pfizer–BioNTech-vakcinára is lehetett időpontot foglalni. Fontos, hogy csak azok foglalhatnak időpontot, akik eddig regisztráltak a koronavírus-vakcinára.

A döntéshozókon kívül a Magyar Orvosi Kamara (MOK) is arra hívta fel a lakosság figyelmét, hogy „csak akkor akadályozhatjuk meg a további áldozatokat, és térhetünk vissza a régi, szabad életünkhöz, ha mielőbb elérjük a nyájimmunitást”. Ehhez pedig

a lakosság 70 százalékos átoltottság szükséges.

Azt kérik, hogy aki még nem tette, regisztráljon. Azt is kiemelték, hogy a Magyarországon elérhető összes vakcina, úgy a Sinopharm-vakcina is biztonságos és hatásos.

AstraZenecások, figyelem!

Aki három hónapnál korábban szeretné megkapni ennek az oltásnak a második adagját, az jelezze igényét az oltópontokon. Az előrehozott oltás beadásához arra van szükség, hogy legyen legalább 10 jelentkező, aki a megbontott ampullából kinyerhető tíz adaggal beoltható, így az oltóanyag nem vész kárba – mondta Müller Cecília pénteken.

Vakcinahatékonyság

Valóságos nyilatkozatcunamit indított el az a táblázat, amit a kormány április utolsó hétvégéjén hozott nyilvánosságra. A kimutatásban korábban ismeretlen adatokat közöltek arra vonatkozólag, hogy hányan betegedtek meg, illetve hányan hunytak el azok közül, akik már felvették nem csak az első, de már a második koronavírus elleni vakcinát is. A sokak által kritizált táblázat az oltási kampány legelejétől, azaz december 26-ától egészen múlt hét keddig, április 20-ig elérhető adatokból készült, külön kitérve a különböző vakcinatípusokra. 

A kormány adatai szerint a legjobb hatékonyságú vakcina a Szputnyik, hiszen százezer oltottra vetítve mindössze 95-en betegedtek meg az oltást követően, míg százezer oltottból egy halálozás történt. A nyilvánosságra hozott számok nagyon biztatóak, ha átlagot nézünk, az derül ki, hogy az,

aki nem, vagy csak egy dózist kapott, 11,6-szor akkora eséllyel betegedett meg, és 8,3-szor akkora eséllyel hunyt el, mint azok, akik megkapták mindkét dózist

az oltóanyagok valamelyikéből. A táblázattal kapcsolatban megszólalt Karikó Katalin, aki azt kifogásolta, hogy a megbetegedettek és az elhunytak milyen egészségi állapotban voltak korábban, ahogy azt sem tudjuk, hány évesek. Erről összefoglaló cikkünket itt olvashatja. A vakcinahatékonysággal kapcsolatos adatok bírálatára egyébként Gulyás Gergely is reagált, azt mondta, hogy az az EESZT „pontos és objektív” adatait tartalmazza, és hogy a kormányt nem zavarja, hanem örülnek annak, hogy ahhoz akár Karikó Katalin professzor, akár más szempontokat tett hozzá, de azok „köztudomású tényeknek minősülnek”.

MTI/Szigetváry Zsolt

A fiatalok, gyerekek és a gyermeket tervezők oltása

A miniszterelnök péntek reggel azt mondta, hogy a 16 és 18 évesek oltása az érettségi után indul, amihez Pfizer vakcinát fognak használni, számukra félreteszik a szükséges vakcinákat. Azzal kapcsolatosan, hogy a 12-16 éves korosztály oltására mikor nyílik lehetőség, Gulyás Gergely azt mondta, hogy ezzel kapcsolatosan még folynak a vizsgálatok, és „ha megszületnek az olthatóságukról a világos orvosi vélemények, akkor dönt az oltásukról az operatív törzs”. Ennek kapcsán megnyilvánult a héten Ugur Sahin, a BioNTech biotechnológiai kutatóvállalat vezérigazgatója. A Der Spiegelnek azt mondta, várhatóan június elejétől lehet majd használni az Európai Unióban a 12-15 éves korosztályban az új típusú koronavírus ellen kifejlesztett vakcinájukhoz. Mint mondta, az európai uniós engedélyezési kérelem benyújtását megelőző munka utolsó szakaszánál tartanak, és terveik szerint május 5-én hivatalosan megkérik a közösség gyógyszerészeti hatóságának szerepét betöltő Európai Gyógyszerügynökséget (EMA), hogy készítményük alkalmazási engedélyét terjesszék ki a 12-15 éves korosztályra.

Müller Cecília felhívta a figyelmet a várandósok és a közeljövőben gyermeket tervezők védelmének fontosságára, és arra kérte őket, hogy minél előbb oltassák be magukat. A gyermeket várók Pfizer- és Moderna-vakcinát kaphatnak, míg a gyermekvállalást tervezők az oltóorvos véleménye alapján bármelyik vakcinával élhetnek.

Egyértelműen javulnak a járványügyi adatok

Pénteki adatok szerint október végi szintre csökkent az új fertőzöttek száma, az elmúlt 24 órában 2365 új beteget diagnosztizáltak. Az elmúlt héthez képest 35 százalékkal csökkent az új fertőzöttek száma az azt megelőző héthez képest – mondta Müller Cecília tisztifőorvos. Az elmúlt héten a legtöbb új fertőzött fővárosi (13 százalék) és Pest megyei (12 százalék) volt. Az új fertőzöttek arányának csökkenése az elmúlt héten Vas megyében volt a legdinamikusabb, 48 százalék. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 44 százalékkal, míg Komárom-Esztergom megyében 42 százalékkal csökkent az új fertőzöttek száma. Folyamatosan csökken – szinte mindenütt – a vírus szennyvízben mért örökítőanyagának mennyisége is. 

Mérséklődik a kórházban ápoltak száma is,

pénteki adatok szerint 5937 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, legutóbb december végén voltak körülbelül ennyien. Közülük 677-en vannak lélegeztetőgépen, ami még mindig magas, a második hullámban ezt a számot nem érte el. Folyamatosan csökken a vírus áldozatainak száma, de sajnos még mindig elég magas, pénteki adatok szerint 182 többségében idős, krónikus beteg hunyt el, ezzel az elhunytak száma 27 540 főre emelkedett. 

A számok bizakodásra adnak okot, de a szakértők továbbra is arra figyelmeztetnek, hogy a vírus most is itt van köztünk, és továbbra is fontos a szabályok betartása.

Akinek van védettségi igazolványa, mehet moziba és szállodába is

Szombat reggeltől új rendelkezések lépnek életbe, erről Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter számolt be: a kijárási tilalom kezdete éjfélre módosul, a boltok és vendéglátóipari egységek 11-ig lehetnek nyitva. A védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára a vendéglátóhelyek belső tereit szintén 11 óráig látogathatják majd, s ide a szülők, családtagok magukkal vihetik gyermekeiket is. A védettségi igazolvánnyal rendelkezők és gyermekeik szállodákba is mehetnek. A tavaly novemberben bezárt szabadidős létesítményeket – állatkerteket, vadasparkokat, múzeumokat, mozikat, színházakat, könyvtárakat – védettségi igazolvánnyal ismét lehet majd látogatni. Az edzőtermekbe, uszodákba is kizárólag védettségi igazolvánnyal érkezők, a versenyszerűen sportoló 18 év alattiak, valamint a versenyre vagy mérkőzésre készülő 18 év feletti igazolt sportolók mehetnek be.

A védettek és a felügyeletük álló kiskorúak este 11 óráig a sportrendezvényeket is látogathatják, nekik nem kell maszkot viselniük a kulturális és sportrendezvényeken. Viszont a közterületeken, tömegközlekedési eszközökön, üzletekben továbbra is kötelező a maszk viselése, mert ezeken a helyeken nem csak oltottak tartózkodnak. A csoportosulásra, gyülekezésre vonatkozó szabályok továbbra is érvényesek.

Ötmillió oltottnál tervezi feloldani a kormány a lakodalmak tilalmát,

Gulyás elmondása szerint ezeket valószínűleg május harmadik hetétől lehet majd megtartani. 

Újra látogathatók az idősotthonok

Csütörtöktől azonnali hatállyal visszavonták a szakosított szociális intézményekben és idősotthonokban az egy éve elrendelt látogatási tilalmat, ám csak a védettségi igazolvánnyal rendelkezők élhetnek ismét a látogatás lehetőségével, az ilyen személy magával viheti a találkozóra a 18 évnél fiatalabb gyermeket is. Újraindulnak továbbá a megelőzést szolgáló, népegészségügyi célú, szervezett szűrővizsgálatok, és jövő héttől egynapos sebészeti ellátásokat is végezhetnek az egészségügyi intézmények. Utóbbiakhoz előzetes időpontfoglalás szükséges.

MTI/Szigetváry Zsolt

Ha nincs igazolvány, kőkemény a büntetés

Közokirat-hamisításnak minősített eseteként lesz büntethető a védettségi igazolvány hamisítása. Emellett 100 ezertől egymillió forintig terjedő pénzbírság szabható ki az üzemeltetőkre és a szolgáltatókra, amennyiben nem kérik a védettségi igazolvány bemutatását. Azok, akik a szabályokat szándékosan figyelmen kívül hagyják akár egyéves bezárással is sújthatók. 

Sok panasz érkezett a kormányhivatalokhoz a vakcinaigazolványokkal kapcsolatban, több mint 4,5 millió ember jogosult az okiratra. Gulyás elmondta, a nyomdánál keddig gyártott igazolványok száma 4 176 133, ebből fertőzésen átesetteknek 651 060-at, beoltottaknak pedig 3 525 073-at állítottak ki. Ebből 3 836 478 darabot postáztak, közülük 3,24 milliót oltottak, mintegy 596 ezret fertőzésen átesettek számára, 68 500 igazolványt pedig most visznek postai szállításra. Az első oltást követő 7-10 napra küldik ki az igazolványokat, ha mégsem érkezik meg időben, annak több oka is lehet. Az egyik, ha az EESZT-be nem vezeti be az oltóorvos az oltás tényét, de akadhat probléma a postán is. Ha a védettségi igazolvány az oltást követő második héten sem érkezik meg, érdemes a [email protected] e-mailcímen, vagy ügyfélkapuval a magyarorszag.hu oldalon, a „koronavírus elleni védettségi igazolvánnyal kapcsolatos ügybejelentés” menüpont alatt lehet intézni egy elektronikus űrlap kitöltésével. A dokumentummal kapcsolatban a kormányhivatalokhoz is lehet fordulni, azonban ebben az esetben időpontot kell foglalni.

Jön a négymillió beoltott, értelmet nyernek a védettségi igazolványok, amelyek körül már most is sok port kavartak a TASZ és az ellenzék kritikái. Megvizsgáltuk, mennyire életszerűek ezek a bírálatok, Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke segítségével pedig az adatvédelmi és alkotmányossági háttert is feltérképeztük. Cikkünket itt olvashatja.

.

Jöttek a héten is a vakcinák

Szombaton 600 ezer adag Sinopharm-, kedden 480 ezer adag Szputnyik, 355 ezer adag Pfizer-BioNTech- és 19 ezer AstraZeneca-vakcina érkezett Magyarországra, az oltóanyagokkal a regisztráltak első és második körös oltását folytatják. Hétfőn érkezett 38 400 adag Moderna-, kedden 355 680 Pfizer-, 19 200 AstraZeneca-, 480 000 Szputnyik, 24 000 Janssen-, csütörtökön újabb 400 000 Sinopharm- és 44 400 Moderna-, pénteken pedig 324 000 AstraZeneca-vakcina. 

A kormány folyamatosan szervezi az újraoltást, mint arról Gulyás Gergely beszámolt: „az operatív törzs vakcinagazdálkodási tervet dolgoz ki, az államnak fel kell készülnie arra, hogy a védettség megszűnésének legkorábbi pillanatában legyen elég vakcina és folyamatos legyen az újraoltás, ennek megfelelően fognak tartalékolni oltóanyagokat”.

Nyitókép: Az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcina második adagja ampulláinak letört tetői a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Nagyerdei Campus Belgyógyászati Klinikáján kialakított oltóponton 2021. április 29-én. MTI/Czeglédi Zsolt

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bagira
2021. május 01. 11:02
Moslék koalíció állítja a vakcina nem véd , akkor miért oltatták magukat suttyomban . Nem beoltott ballibsik közül 4 képviselő meghalt corona vírus járványban ,még hozzá Gyurcsány kampánya miatt. Remélem Gyurcsányt beperlik. Sőt ballibsi gyurcsányista képvíselő is a oltás ellenes kampányt folytatott , alig telt el 2 hát kampánya után már a temetőben fekszik .
geyza1947
2021. május 01. 09:27
Ategnapi Pfizer oltás körüli katasztrofális állapotok fényesen bizonyították Orbán hozzá nem értését a járvány kezelésében és buktatták meg a keleti vakcinák iránti kötödését ! Mert kérem tegnap népszavazás volt ! Na ilyenek miatt nem mer Orbán népszavazásokat kiírni ! Ha például a Fudan miatt irna ki, 80 százalékban elkaszálnák !
Vasalo
2021. május 01. 06:29
"aki nem, vagy csak egy dózist kapott, 11,6-szor akkora eséllyel betegedett meg, és 8,3-szor akkora eséllyel hunyt el, mint azok, akik megkapták mindkét dózist" Na ezt a baromságot, ki milyen alapon vonta le abbol a közzétett informáciobol, ami szerint az beoltottak elhalálozási valoszinüsége 0,0091%? Már csak azért a mondatért a tulajdonosát biroság elé kellene állitani.
states
2021. május 01. 06:19
Ha ez a komcsináci söpredék, ez a moslék nyer jövőre, az a második Trianont jelenti. Jól gondoljátok meg, magyarok!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!