Gulyás: Péntekre elérhetjük a 4 millió beoltottat

2021. április 29. 09:56

Ötmillió oltott után feloldhatják a lakodalmakra vonatkozó tilalmat; ez a szám május harmadik hétvégéjére érhető el.

2021. április 29. 09:56
null

Lassú csökkenés figyelhető meg a héten a legfontosabb járványügyi statisztikák terén: a halálozási adatok nem sokkal a napi 200 áldozat alatt stagnálnak, de esik a kórházban ápoltak és a lélegeztetőgépen lévők száma. Csütörtökre 2584 új fertőzöttet azonosítottak.

A beoltottak száma már 3 870 222 fő, közülük 1 822 655 fő már a második oltását is megkapta. Ez azért is fontos, mert a kormány a 4 millió beoltotthoz kötötte a fokozatos nyitás következő lépéseit.

A kabinet szerdán is ülésezett, a meghozott döntésekről számolt be Gulyás Gergely a szokásos kormányinfón.

Tegnap két kormányülés is zajlott, egy EU-s tematikájú, és a szokásos belföldi helyzettel foglalkozó. A miniszter ez utóbbival kezdte a tájékoztatót. Gulyás Gergely szerint holnapra elérhetjük a 4 millió beoltottat, így a következő intézkedések léphetnek majd életbe:

  • a kijárási tilalom kezdete este 11 óráról éjfélre módosul.
  • Az üzletekben este 11 óráig lehet vásárolni.
  • A védetteknek (akik védettségi igazolvánnyal rendelkeznek) este 11 óráig megnyílnak a vendéglátóhelyek belső terei is. A szülők és családtagok a gyermekeket is magukkal vihetik.
  • A védettek szállodákba is mehetnek, és a gyermekeket is magukkal vihetik.
  • A 2020 novemberében bezárt szabadidős létesítményeket védettségi igazolvánnyal újra lehet látogatni. Ezek közé tartoznak például az állatkertek, a vadasparkok, a múzeumok, a színházak, a mozik és a könyvtárak is.
  • Edzőterembe, uszodába, jégpályára ezentúl csak a védettek, valamint a versenyszerűen sportoló 18 év alattiak mehetnek.
  • A védettek és felügyeletük alatt álló kiskorúak este 11 óráig a sportrendezvényeket is látogathatják.
  • A védetteknek és a felügyeletük alatt álló kiskorúaknak nem kell maszkot viselniük a sport- és kulturális rendezvényeken. 
  • A koronavírus elleni védettség igazolása a védettségi igazolvány bemutatásával történik, a védettség tényének ellenőrzése pedig a helyiség üzemeltetőjének, a szolgáltatás nyújtójának a feladata. Amennyiben ennek nem tesz eleget, a bírság 100 ezer forinttól egymillió forintig terjedhet, vagy akár egyéves bezárást is elrendelhetnek.

A miniszter az edzőtermekre vonatkozó szabályozást azzal egészítette ki, hogy a 18 év feletti igazolt sportolók is használhatják ezeket a létesítményeket. Az eredeti rendelet a 18 év alatti igazolt sportolókról és a védettekről szólt.

Ötmillió oltott után feloldhatják a lakodalmakra vonatkozó tilalmat; ez a szám május harmadik hétvégéjére lehet elérhető – derült ki a miniszter szavaiból.

Gulyás arról is beszélt, hogy a járványügyi konzultáción a megkérdezettek 80 százaléka a fokozatos újraindítás mellett volt. A kétharmad pedig támogatta a védettségi igazolványt. Mostantól kezdve mindenki gyorsan hozzájuthat a védettségi igazolványhoz, mivel hamar lehet oltást kapni. 

„Érdemes azoknak is regisztrálni, akik eddig ezt nem tették meg” – tette hozzá. A baloldali oltásellenes kampány sokakban tett bizonytalanságot, de semmilyen kockázata nincs egyetlen oltásnak sem. 

Gulyás a védettségi igazolványról azt mondta, hogy minden háziorvos és orvos az EESZT-ben tüntessék fel az oltás megtörténtét. „Ezt követően 10 napon belül érkezhet a védettségi igazolvány az adott személyhez” – tette hozzá. Az egyik legnagyobb logisztikai akciója az elmúlt évtizedeknek ez a mostani eljárás, ezért megértést kért a miniszter. A kormány felhatalmazást adott a külügyminiszternek arra, hogy kétoldalú megegyezéseket más államokkal a vakcinaigazolványokról. „Kölcsönösen akarjuk elismerni a védettségi igazolványokat az országok között” – szögezte le Gulyás Gergely.

 

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Összesen 114 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
geyza1947
2021. április 30. 09:41
Csak a vakok nem látják, hogy Orbán egyetlen célja az oltottak hajszolása, mert fosik felelősségre vonják a korai nyitás miatt, képes még a Pfizert is feláldozni !
Elmer
2021. április 29. 16:09
Antalffy elvtárs, a vén libsi blogger is drukkol: "Nem tudom, hogy nevezzem ezt a posztot. Előrejelzés? Jóslat? Figyelmeztetés? Spekuláció? Orbán ellenes pamflet? Arról van szó, hogy nagyon-nagyon sötétnek látom a jövőt." hát Antalffy elvtárs én tudom, hogy minek nevezzem a posztját. Nem más mint a szokásos gyűlölködés, hergelés folytatása. Sistergő gyűlölettel okádja magából az epét, Alja Ehrenburg stílusában, csak még aljábban. Gyurcsány munkásőr tagozatának veteránjaként erre képes csak. És persze a cenzúrázásra, ebben Zuckerberg lelkes követője.
states
2021. április 29. 15:20
Közeledik nem csak a járvány vége, hanem a komcsináciké is.
monuskaroly
2021. április 29. 15:16
Gyurcsányék kussolni kényszerülnek ismét. Most a Kínai vakcina ügyben, Németország elfogadta a Sinopharm vakcinát. Mi lesz most az irány? Lassan kifogynak a lőszerből, nagyon nehéz lesz fenntartani így az agyhalott szavazóik fordulatszámát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!