Orbán Viktor: Szombat reggeltől életbe lépnek az új rendelkezések

2021. április 30. 07:32

Új rendelkezések, a 16 és 18 év közöttiek oltása, utazás védettségi igazolvánnyal, valamint a felsőoktatás átalakítása – Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió vendége volt. Összefoglalónk.

2021. április 30. 07:32
null

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának vendége volt. A kormányfő a beszélgetés elején elmondta: újabb szakaszhatárhoz érkezünk, a beoltottak száma pénteken mindenképpen meg fogja haladni a 4 milliót, így szombat reggeltől életbe lépnek az új rendelkezések. A kijárási tilalom kezdete éjfélre módosul, a boltok és vendéglátóipari egységek 11-ig lehetnek nyitva, és a védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára újra elérhetőek lesznek bizonyos szolgáltatások.* – tette hozzá a miniszterelnök.

A 16 és 18 év közöttiek oltása az érettségi után indul

A kormányfő elmondta, hogy a 16 és 18 év közöttiek oltása az érettségi után indul, amihez Pfizer vakcinát fognak használni. Hangsúlyozta, hogy ma még lehet oltakozni Pfizerrel, legközelebb viszont hetek múlva kerülhet erre sor, ennek oka, hogy a fiatalok számára félreteszik a szükséges vakcinákat.

Felelősséggel tartozunk egymás iránt

A teraszok nyitását , és a további intézkedéseket illetően a miniszterelnök kiemelte: amíg valaki nincs beoltva, addig még megfertőzhet másokat. Mint fogalmazott: „mivel még nem vagyunk túl a járványon, még nincs mindenki beoltva, így képes lehet megfertőzni másokat”. Éppen ezért a szabályokat be kell tartani – tette hozzá.

A kormányfő szerint azok a nehezen kezelhető helyzetek, amikor a védettek összekeverednek a nem védettekkel. Az éttermek esetében például amikor valaki bent tartózkodik, és nem az asztalnál ül, annak maszkot kell viselnie. Ezen felül ismertette még, hogy a horgászok majd kint tartózkodhatnak éjfél után is.

A miniszterelnök elmondta azt is, hogy ugyanakkor „most már többségben vannak a védettek, a beoltottak, így indokolt, hogy hozzájuk igazodjunk, hogy ők kedvezményeket kapjanak”. A védőoltásokkal kapcsolatban Orbán Viktor elmondta, hogy mindenki megkaphatja a védőoltást, aki szeretné és regisztrál.

Mindenki számára elegendő vakcina van Magyarországon”

– tájékoztatott. Kifejtette továbbá azt is, hogy az oltások esetében látszik, hogy amikor a beoltottak aránya eléri a nagykorúak felét, akkor ellanyhul az érdeklődés, és lelassul a roham. „Mostmár több a vakcina, mint amennyien fel akarják venni az oltást” – tette hozzá.

Ilyen még nincs Nyugat-Európában, mi vagyunk az egyetlen ország, ami eljutott ebbe az állapotba”

– emelte ki a kormányfő. „Ez nagy siker” – tette hozzá.

A keleti vakcinákkal beoltottak is szabadon utazhatnak majd a nyáron

A kormányfő beszámolt arról is, hogy Szijjártó Pétert külgazdasági és külügyminisztert felhatalmazták, hogy Magyarország a számára fontos országokkal kössön országközi megállapodást, hogy elfogadják egymás oltási igazolványát, és az emberek karantén-kötelezettség nélkül tudjanak utazni. Orbán Viktor felhívta a figyelmet:

tévhit, hogy a keleti vakcinákkal beoltottak nem tudnak majd utazni.

Mint fogalmazott: ez nem igaz, hiszen már Németország is orosz vakcinát vásárol. Nem lesz semmi megkülönböztetés a keleti és a nyugati vakcina között – hangsúlyozta a miniszterelnök. Orbán Viktor elmondta, hogyha lesz uniós igazolvány, akkor majd használjuk, de addig is kölcsönösségi alapon megállapodásokat kötünk majd az országokkal.

Ezért támadja a baloldal az egyetemi átalakítást

Orbán Viktor szólt arról is, hogy az normális, ha a baloldal az alkotmánybírósághoz fordult az egyetemek ügyében. Elmondta, hogy szerinte a hazai felsőoktatási rendszer meglehetősen rugalmatlan volt, és a magyarok szerinte a kommunizmusra visszavezethető tapasztalatok miatt tekintenek félve az átalakításra, mivel sokak szemében csak állami vagy csak magántulajdon létezik, más forma nem.

A kormányfő emlékeztetett: korábban leállamosították a magyar egyetemeket, és emiatt nem volt lehetőség olyan szerves fejlődésre, mint Nyugaton. Az átalakuláskor közcélú alapítványok jönnek létre, és a nekik adott vagyont kizárólag oktatásra és az egyetem fejlesztésére lehet majd felhasználni – tette hozzá. Sokkal nagyobb autonómiája lesz az egyetemeknek – szögezte le a miniszterelnök. Elmondta: „A baloldal támadása mögött az áll, hogy a baloldal internacionalista, míg az egyetemek nemzeti alapon állnak.”

„Az egyetemekben több van, mint az a teljesítmény amit leadnak” – tette hozzá.

A világ legjobb egyetemei nem állami, hanem alapítványi formában működnek, így azt vettük példának”

– nyomatékosított. Mint fogalmazott: fontos látni, a világ nagy egyetemei rugalmas rendszer szerint működnek, egyfajta alapítványi rendszer szerint. „Az elmúlt évben megtörtént néhány egyetem kiválasztása és a pozitív tapasztalok hatására több egyetem is bejelentkezett hazánkban, hogy ők is szeretnének átalakulni, mivel így sokkal nagyobb pénzösszegeket tudnak lehívni" – mondta a miniszterelnök.

A kormányfő tájékoztatott: „az alapítványok élére szakértőket neveznek ki, akik a nemzeti értékeket és érdekeket tartja szem előtt, és azt, hogy hogyan lehet az egyetemek korábbi sikertét visszahozni, hogyan lehet ismét kívánatossá tenni egy-egy szakmát a diákok előtt" – mondta a miniszterelnök. „Az egyetemek jelentkeztek, hogy szeretnének egy másik modellben működni” – mondta a kormányfő. „Én nagyon sokat várok ettől” – tette hozzá.

A baloldal oltásellenes kampányt folytat

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a baloldal oltásellenes kampányt folytat, és ezért több a baloldali szavazók körében az oltásellenes – ismertette a kormányfő. A miniszterelnök mindenkit arra kért:

senki ne hallgasson a baloldali pártok oltásellenes kampányára, mert azzal nem a kormánynak, hanem magának árt. Az oltás nemzeti ügy”

– szögezte le. 

Jön a gazdasági újraindítási Operatív Törzs

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy soha nincs olyan, hogy elegendő a támogatások mértéke. A kormányfő szerint a most újranyitott üzletek nagyon nagy nehézséggel küzdenek, és mint fogalmazott: „az országot csak együtt tudjuk újraindítani”. Elárulta, hogy a gazdasági újraindítás érdekében hamarosan munkába áll majd egy gazdasági újraindítási Operatív Törzs. Mint fogalmazott:

míg a baloldali kormányok válságkezelése az elvételre épült, addig a 2022-es költségvetés az újraindításról szól majd.

Orbán Viktor elmondta, hogy nemzeti alapú válságkezelés folyik napjainkban. Ennek egyik része a 25 éven aluliak adómentessége is.

Gyorsabban érjük el a válság előtti szintet, mint amire sokan számítanak”

– vélekedett.

A kormányfő szerint most nem lehet teljesíteni a kisebb hiányt, mert akkor olyan dolgokról kell lemondani, amit össze kell kapcsolni a válságkezeléssel – tette hozzá.

Minden tiszteletet megérdemelnek az édesanyák

Orbán Viktor a beszélgetés végén kérdésre válaszolva a táviratok megszüntetésére is kitért. Mint fogalmazott: a távirat az életük része volt, ezért is adott fel még egy utolsó táviratot anyák napja alkalmából.

A nők, családanyák hatalmas munkát végeztek a válság alatt is

– hangsúlyozta Orbán Viktor. „A digitális oktatás sem egy leányregény” – tette hozzá. Azért a helytállásért, amit a magyar asszonyok mutattak az elmúlt egy évben is,

minden tiszteletet megérdemelnek”

– zárta szavait a kormányfő.

*Orbán Viktor miniszterelnök egy korábbi interjú során tájékoztatott, hogy 4 milliós átoltottság esetén a védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára megnyílnak a színházak, a tánc- és zeneművészeti események, látogathatóak lesznek lesznek a cirkuszok, a mozik,  az edző és fitnesztermek, az uszodák, a közfürdők, a jégpályák, az állatkertek, a vadasparkok, a kalandparkok, a vidámparkok, a játszóházak, múzeumok, könyvtárak, a sportesemények, valamint kinyithatnak a szállodák, és kinyitnak az éttermek belső helyiségei is azok számára, akik rendelkeznek védettségi igazolvánnyal, valamint azon kiskorúak számára akik az ő felügyeletük alatt állnak. 

, hogy 4 milliós átoltottság esetén a védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára megnyílnak a színházak, a tánc- és zeneművészeti események, látogathatóak lesznek lesznek a cirkuszok, a mozik,  az edző és fitnesztermek, az uszodák, a közfürdők, a jégpályák, az állatkertek, a vadasparkok, a kalandparkok, a vidámparkok, a játszóházak, múzeumok, könyvtárak, a sportesemények, valamint kinyithatnak a szállodák, és kinyitnak az éttermek belső helyiségei is azok számára, akik rendelkeznek védettségi igazolvánnyal, valamint azon kiskorúak számára akik az ő felügyeletük alatt állnak. 

 

Címlapkép: MTI/Szigetváry Zsolt

Összesen 231 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
antioxi
2021. április 30. 17:03
Miniszterelnők úr! Maszk nélkül lehet hátulról szekszelni 23 óra után?
Pelso j.
2021. április 30. 14:19
"A világ legjobb egyetemei nem állami, hanem alapítványi formában működnek, így azt vettük példának” A hülyének nézett ország sok ezredik fejezete.
vajda.
2021. április 30. 12:53
"senki ne hallgasson a baloldali pártok oltásellenes kampányára, mert azzal nem a kormánynak, hanem magának árt. Az oltás nemzeti ügy." A moslékellenzék nem nemzeti.
Létezem
2021. április 30. 12:48
Folyt. És ez itt nem az Egyesült Államok, ahol az elnök nyilvánosan bejelenti, hogy milyen ítéletet vár. Itt megvalósult a hatalmi ágak szétválasztása.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!