Mindig rajongtam érte! – Eszenyi Enikő Törőcsik Mariról

2021. április 16. 17:03

A Mandiner megkereste Eszenyi Enikő Kossuth-díjas színésznőt, a Vígszínház volt igazgatóját, aki megrendülten idézte fel emlékeit a ma reggel elhunyt Törőcsik Mariról.

2021. április 16. 17:03
null
Őry Krisztina
Őry Krisztina

„Törőcsik Mari a magyar színjátszás egyik legnagyobb alakja. Gyermeki tisztasággal és különleges nőiességgel ragyogott. Mindig kiemelkedőt alkotott, sajátos, egyéni látásmóddal és nagy életismerettel közelítette meg szerepeit. Sokat játszottunk együtt, színpadon és filmekben is. Első találkozásunk a Színház és Filmművészeti Főiskolán volt, amikor Jurij Petrovics Ljubimov több hétig tanított bennünket. Mari Garas Dezsővel együtt bejárt az órákra. Később egy nagyszerű próbafolyamatot éltünk meg közösen, amikor Kornis Mihály Kozmáját próbáltuk Papp Verával hármasban. Törőcsik Mari

az édesanyámat játszotta a darabban, ez olyan élmény volt, ami a pályámat nagyban meghatározta.
Törőcsik Mari és Eszenyi Enikő
Törőcsik Mari és Eszenyi Enikő

Mindig rajongtam érte, és sokat kaptam tőle. A legkedvesebb ereklyém egy fekete perzsa bunda, amit nekem ajándékozott. Számos filmben játszottunk együtt, játszottam szerelménél, Maár Gyulánál, amit ő mindig nagy figyelemmel kísért. Abban a szerencsében is részem lehetett, hogy amikor az Átutazók című darabot rendeztem a Vígszínházban, megkértem őt, hogy játsszon el egy néma szerepet, amit ő boldogan elvállalt. Zseniális volt! Voltam nála Velemben, ücsörögtünk a diófája alatt, és hallgattam, ahogy mesélt Majorról, Iglódi Pistáról és Tordy Gézáról. Legutóbb a születésnapomon beszéltünk januárban, akkor hallottam a hangját utoljára, ami örökké a fülemben cseng. Viszem magammal, megrendülten.”

Címlapkép: MTI/Mohai Balázs
 

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Coccothraustes
2021. április 17. 09:27
Eszenyi nem jó színész, mégis el volt szállva önmagától. Törőcsik népszerű volt, tehetséges volt, mégis szerény maradt.
tevevanegypupu
2021. április 17. 09:21
Amióta nem ment el a zaklató szinházért tüntető eszelős liberális csürhe megmozdulására, becsülöm. Rettenetesen erős, jellemes embenek kell lennie valakinek ahhoz,hogy szembe merjen menni ezzek a náci-bolsevik társulattal. Kevés ember merte megtenni..lehet,hogy Eszenyi is erőszakos, nem jól kezelte színészeit,sokan vannak egyébként ilyenek..de le a kalappal előtte..most azért is, hogy megemlékezik Töröcsikről..Liberális, agyonideologizált színésztársadalom ugyanis nem nagyon igyekszik..
Leskelődő
2021. április 17. 07:20
Méltó emlékezés. Nem kétséges, hogy Eszenyi nagyon értelmes. Ezt az oldalát kedvelem.
Knerten
2021. április 17. 04:49
Enci, téged mindkét oldal megrágott és kiköpött! Tűnj el a balfenéken, te erőszakos, perverz, manipulatív, hazug szuka, és ne vedd a szádra Törőcsik Mari nevét!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!