Kiakasztotta a svéd exkormányfő második világháborús tweetje a dánokat és a norvégokat

2021. április 13. 13:52

Megkérdőjelezte, hogy mekkora ellenállást tanúsított a két ország Hitler ellen a második világháborúban.

2021. április 13. 13:52
null

A Svédországot 1991 és 1994 között irányító Bildt Dánia és Norvégia megszállásának 81. évforduló alkalmából tweetelt, mégpedig a következőket:

1940-ben Svédország védelmi erői éppen nem kaptak volna csillagos ötöst de Norvégiánál és különösen Dániánál mindenképpen jobban voltak. Ha anno Adolf Hitler Svédország megszállása mellett dönt, na az harc lett volna”

idézi a bejegyzést az Euronews, amely erős nemtetszést váltott ki a két érintett államban: Norvégia és Dánia megkérdőjelezte a svédek semlegességét a második világháború alatt.

Jan Aage Fjortoft volt norvég labdarúgó a következőket írta: „Svédország hagyta a náci Németországnak, hogy katonákat és fegyvereket szállítson az országon keresztül Norvégiába.

Ugyancsak nemtetszésének adott hangot a Sylvi Listhaug, a Norvég Haladás Párt elnökhelyettese. „Ha még valaki azt tette volna a második világháborúban, amit Svédország, akkor Hitler győzött volna” – írta.

Carl Bildt 2006 és 2014 között Svédország külügyminisztereként is tevékenykedett, miniszterelnöki ideje alatt pedig a liberális Mérsékelt párt vezetője volt.

Nyitókép: Soeren Stache / DPA / AFP 

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vatti63
2021. április 13. 19:22
A norvégok, meg a svédek is átengedték a finnek segítségére siető magyar önkénteseket, akik a szovjetek ellen akarták megvédeni az északi testvéreinket 1940-ben. Merthogy nekik azért kellett megkerülni egész Európát, mivel a németek blokád alatt tartottak a Balti-tengert - lévén a Szovjetunió szövetségesei 1940-ben...
nempolitizálok
2021. április 13. 19:06
A németek megették az összest tízóraira., a franciák voltak a desszert.
luisbathhelena
2021. április 13. 18:40
Hahaha. 75 évvel a VH után megállapítani melyik erő a jobb-ez vicces és történelmietlen. MInthogy nem került sor német-svéd tesztre, bátran verheti a mellét, h milyen k jók vagyunk. Mnt a megye II. focista a falusi kocsmában bizonygatja a TV előtt, hogy milyen béna a Messi, ő berúgta volna.... A svédeknél is paraszthajszálon múlt az ami a norvégoknál megtörtént- egy nácibarát (Vidkun Quisling) simán átvette a hatalmat. A nácibarát svéd párt ( Svéd Nemzetiszocialista Párt) kva erős volt, azonos északgermán felsőrendűséggel, szó sem lett volna ott semmiféle kemény harcról. (Amúgy meg: A svéd Elisabeth Asbrink legújabb könyvében azt állítja, Ingvar Kamprad, az IKEA alapítója a svéd náci párt aktív beszervezője volt.)
az ember
2021. április 13. 17:56
A dán zsidómentéssel szoktak példálózni, hogy milyen példás volt a munkácsi zsidóság ötödét kitevő dán zsidóság megsegítése. Rég nem lenne bajunk, ha csak annyi kazárunk lett volna.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!