A jobboldali kormányok gyarapították az állami vagyont

2021. április 27. 16:38

Azok aggódnak most a közvagyonért, akiknek a kormányzása idején közel 190 céget privatizáltak.

2021. április 27. 16:38
Deák Dániel
Deák Dániel

„Azok aggódnak most a közvagyonért amiatt, hogy alapítványi fenntartásba kerül számos egyetem, illetve hogy létrejöttek a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokok, akiknek a kormányzása idején közel 190 céget privatizáltak a nemzeti vagyonból, amelynek kiárusítása és privatizálása mindenféle koncepció nélkül zajlott. Ezzel szemben 2010 óta másfélszeresére nőtt a közvagyon!

A részletek:

Az egyetemi fenntartóváltás, azaz a modellváltás nem új dolog, egy 2016-os stratégiát hajtanak végre. A versenyképesebb, a gazdasághoz közelebb álló működési forma az államtól függetlenebb, autonóm szervezeti struktúrát teremt, a vagyon pedig garantálja a pénzügyi autonómiát. Az alapítványi vagyont kizárólag közcélokra lehet felhasználni, a cél pedig a magyar oktatás versenyképessé tétele, hogy a fiatalok a jövő nyertesei legyenek.

A jobboldali kormányok gyarapították az állami vagyont, ami másfélszeresére nőtt 2010 óta. Ez nem mindig volt így: a 2002 és 2010 közötti időszakban a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő kimutatása szerint közel 190 céget privatizáltak a nemzeti vagyonból a Medgyessy-Gyurcsány-Bajnai-kormányok, amelyből csupán 756 milliárd forint folyt be a költségvetésbe, miközben ennek ellenére is óriási maradt az államháztartás hiánya – rendre meghaladta a 3 százalékot, 2006-ban például 9,3 százalék volt –, illetve nőtt az államadósság is ezekben az években, miközben nem volt gazdasági válság, a nemzetközi gazdaságban konjunktúra volt.

A nemzeti vagyon kiárusítása a baloldali kormányok idején mindenféle koncepció nélkül zajlott, ráadásul sehol sem volt ennyire drasztikus a kiárusítás mértéke a környező régióban, mint nálunk. Eladták többek között a Postabankot, amelyet az osztrák Erste Bank vett meg, de egymás után hirdette meg eladásra a még megmaradt magyar tulajdonú pénzintézeteket, így ekkor adták el a Konzumbankot és indították el az FHB Bank értékesítését is. Értékesítették emellett a Mol részvénypapírjait, megváltak az Antenna Hungáriától és a Budapest Airporttól, és magánosították a Malévot is”.

Összesen 83 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
geyza1947
2021. április 28. 15:47
Annyira sikerült a gyarapodás, hogy Magyarország még sohasem volt ilyen rossz gazdasági helyzetben és eladosodottságban !
vajda
2021. április 28. 04:16
Mindennapi féknyúzunkat add meg nekünk ma. Jogerősen is pert nyert Czeglédy Csaba a TV2 Tények ellen. A TV2-t Bajkai István fideszes országgyűlési képviselő ügyvédi irodája képviselte a bíróságon. A csatornának milliós összegű sérelemdíjat is fizetnie kell a perköltségen felül. „Azt hazudta rólam a TV2 a megtévesztő módon Tények elnevezésű híradójában, hogy hatmilliárd forintos költségvetési csalásért elítéltek. Pedig nem. Még csak vádat sem emeltek ellenem” – számolt be a Facebookon Czeglédy Csaba. A perben azzal védekezett a kormánypárti kötődésű csatorna, hogy lényegtelen tévedés, hogy elítélték-e Czeglédy-t csalásért, vagy sem, ez „a pontatlanság nem ront a felperes társadalmi, politikai megítélésén”. A bíróság többek között kimondta, hogy „nem áll oltalom alatt az alperes által is tudottan valótlan tartalmú, jelentős súlyú és jogsértő tényállítás, a valótlan tényt állító alperes nem járt el jóhiszeműen, a tőle elvárható gondosságot nemcsak elmulasztotta, hanem jobb tudomása ellenére tett valótlan állítást”, továbbá „alperes alaptalanul érvelt azzal is, hogy felperesnek lehetősége van a médiában, közösségi médiában, illetve bármilyen egyéb módon a valótlan közléssel szembeni valóság előadására, mert ennek a jogsértés megtörténtére kihatása nincs”.
Zsaturnuzs
2021. április 28. 00:14
És most pont Fletó ágál leghangosabban, válogatott szidalmakkal: mandiner.hu/cikk/20210427_gyurcsany_belfold_egyetemi_modellvaltas ÉMELYÍTŐ. Ő sem fog soha eltakarodni, élete végéig kezünk ügyében kell majd tartani a hányózacskót...
Zsaturnuzs
2021. április 28. 00:11
A baloldal figyelmébe ajánlom többek között a sukorói telekügyletet, amit a DK mai vezére próbált fű alatt elintéz(tet)ni. Megúszta! Piti tolvajlás lett volna. Most látjuk, mennyire pitiáner. Nyíltan kell csinálni, megfelelő indokot találva, sokkal nagyobb léptékben. Orbán intellektuálisan lemosta Fletót, TAPSOT ÉRDEMEL! De komolyan... a politika ilyen, itt nagyon kevés szabály van. Az a baj, hogy közben morálisan lenullázódik az ország. A ballib-Jobbik kormány sem tudja majd megfékezni a koncra éhes csatlósait, és ezt már eddig is láthattuk, Zuglótól a 4-es metróig, és sok más ügyben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!