Lehet, hogy csúszni fog az afganisztáni csapatkivonás: maradhatnak az amerikaiak

2021. március 17. 20:16

Az amerikai elnök elképzelhetőnek, ugyanakkor nehezen teljesíthetőnek tartja, hogy az amerikai csapatokat kivonják Afganisztánból május 1-ig, a tálibokkal kötött dohai egyezménynek megfelelően.

2021. március 17. 20:16
null

 Joe Biden az ABC News amerikai hírcsatornának adott szerdai interjújában hozzátette: egyelőre tárgyalnak a szövetségesekkel és az afgán kormánnyal a csapatkivonásról. 

A kabuli kabinet ellen fegyveres felkelést folytató tálibok februárban felszólították Washingtont, hogy tartsa magát a dohai megállapodáshoz,

mely az előző amerikai elnök, Donald Trump hivatali ideje alatt született. Az egyezményben az Egyesült Államok ígéretet tett arra, hogy május elejéig minden katonáját kivonja Afganisztánból a tálibok által vállalt biztonsági garanciák fejében. Washingtonban azonban a közelmúltban közölték, hogy a januárban hivatalba lépett  kormány felülvizsgálja a megállapodást.    

Az Egyesült Államok és szövetségesei szerint a tálibok nem teljesítették a megállapodásban vállalt kötelezettségeiket,

többek között azt, hogy mérsékelik az erőszakot, megszakítják a kapcsolatot más terrorszervezetekkel és lényegi előrehaladást érnek el az afgán kormánnyal zajló tárgyalásokon. Az Afganisztánt 1996 és 2001 között vezető tálibok tagadják a vádakat, és közölték, hogy ismét támadásokat fognak végrehajtani az amerikai és nemzetközi csapatok ellen, amennyiben Washington nem vonja ki katonái május 1-jéig.    

Biden szerdán kulcsfontosságúnak nevezte Észak-Írország politikai stabilitását, és támogatásáról biztosította az ír konfliktust lezáró nagypénteki megállapodást, amely a Brexitet követően veszélybe került. 

Biden Szent Patrik napján, az írek nemzeti ünnepén folytatott virtuális tárgyalást Micheál Martin ír miniszterelnökkel.

Martin jelezte: várja, hogy Washingtonba látogathasson, és reméli, Biden is felkeresi majd Írországot.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Camael
2021. március 17. 21:34
mindegy ki miben állapodik meg az USA-val, azok semmit sem tartanak be és ráfogják a másikra ,hogy az szegi meg a megállapodást, és ez megy folyamatosan
szürkeSzarvas
2021. március 17. 21:19
A deep state a konflikusok élezésében érdekelt az összes fronton. A demens csak felmondja,amit elétesznek-azt sem tudja,hanyadika van. EZ A MINTADEMOKRÁCIA-az utolsó választásuk pedig a nekünk szánt jövő.
56október
2021. március 17. 21:17
Érdekes, a ruszkiknak milyen gyorsan ment...
Lombi
2021. március 17. 21:05
Tök mindegy meddig maradnak. A tálibok, tálibok. 1000 éve folyamatosan háborúznak az afgánok. Tök mindegy nekik ki ellen, és meddig tart. Az oroszok is lehegesztett koporsóban hordták haza a katonáikat, végül feladták és hazamentek. Amerika sem jár jobban velük.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!