Az uniós bíróság szerint CBD-készítmények nem tekinthetők kábítószernek

2021. március 18. 10:57

Étrendkiegészítő helyett új élelmiszerként jegyeznék be a CBD-alapú termékeket.

2021. március 18. 10:57
null

Elindult az a regisztrációs folyamat, amelynek következtében új élelmiszerként könyvelhetik el a kannabidiolalapú készítményeket, ezeket pedig teljesen legálisan lehetne árulni és fogyasztani  – írja a 168 Óra.

Európában szabad

A lap emlékeztet: az Európai Unió Bírósága (EUB) ítélete kimondja, hogy a CBD – más néven kannabidiol, a kannabisz növény egyik hatóanyaga – nem tekinthető kábítószernek, továbbá a tagállamok nem tilthatják meg egymásnak az ebből készült termékek forgalmazását. Ennek következtében a CBD-t tartalmazó áruk Európa számos részén elérhetők szinte bárki számára, noha a készítmények esetében nincs konkrét döntés arról, hogy illegálisnak vagy legálisnak számít-e a használatuk és az árusításuk. 

A Magyar Orvosi Kannabisz Egyesület (MOKE) elnevezésű civil szervezet elnöke, Szelestai Miklós azt mondta: az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYÉI) szabályai egyértelműen kimondják, hogy étrendkiegészítők nem tartalmazhatnak kannabisz-származékot egy bizonyos megadott érték fölött.

– mondta, hozzátéve: az OGYÉI az ehhez köthető regisztrációs folyamatot is elindította néhány hete, így a jövőben csak az árulhatja majd a terméket, aki átesett ezen a folyamaton. Szelestei Miklós azt mondta, idehaza jelenleg egyetlen törvény van, ami erre vonatkozik: minden, ami a kannabisz virágzatából származik, az kábítószernek minősül.

Brüsszelnek nem tetszik

Az ENSZ Kábítószerügyi Bizottsága két évnyi egyeztetés után fogadta el az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlását a kannabisz újrabesorolásáról, ami a többi közt lehetővé tette volna a kannabisz gyógyászati alkalmazását is. Az uniós tagállamok közös határozatban fogadták el ezt, azonban a 27 tagállam közül egyedüliként Magyarország nem volt hajlandó erre. Emiatt Brüsszel kötelezettségszegési eljárást indított Magyarországgal szemben.

Nyitóképünk illusztráció. Fotó: Patrick Gorski / NurPhoto / AFP

 

 

 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2021. március 19. 11:04
Ez milyen étel?
fatman
2021. március 18. 12:46
nem hiszem h Brüsszelnek kellene megmondania, h mi milyen étrendkiegészítőt engedélyezünk, és mit nem... Belgiumban pl nem eszik a mákosgubát, és, bepereljük mi őket ezért? mindenki bekaphatja! _I_
Bitrex®
2021. március 18. 11:13
Ha nem bódít, akkor minek engedélyeztetni? Minek dohánnyal keverve, vagy tisztán sodorva elszívni? Méghogy étrend kiegészítő....beszarás. Így majd nyugodtan lehet szívni a THC tartalmú spanglit közterületen, mert csak annyit kell mondani a rendőrnek, hogy étrend kiegészítőként szívod, gyógyászati célból.
írmag
2021. március 18. 11:09
Ez a lényeges kérdés és nem a vakcinák engedélyezései és szállításai! Érnek a gyümölcsök, a túlérett darabok a fáról leesnek és megrohadnak. A kézzel szedett magyar biogyümölcsök jól elállnak és ízletesek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik