A Facebook leállította az oltásellenes propaganda ellen küzdő algoritmusát

2021. március 15. 21:32

Állítólag túl sok republikánus posztot kellett levenniük.

2021. március 15. 21:32
null

A Facebook leállította egyik algoritmusát, ami oltásellenes álhíreket keresett és törölt – számol be az MIT Technology Review cikke alapján a 444.hu. A szerző szerint a cég azért döntött így, mert egy belső vizsgálat feltárta, hogy az algoritmus elsősorban konzervatív politikai irányultságú szerzők oltásellenes posztjait szedte le, így annak működése – a belső vizsgálat szerint – nem volt fair. Az elemzést végző csapat vezetője, Joel Kaplan álláspontja szerint az algoritmus akkor lett volna igazságos, ha ugyanannyi liberális és centrista oltásellenes posztot azonosít, mint amennyi konzervatívat.

A probléma azonban az, hogy a felmérés szerint az Egyesült Államokban a republikánusok sokkal fogékonyabbak az oltásellenes propagandára, mint bármelyik másik politikai csoport, így hiába kereste az algoritmus az oltásellenes posztokat a liberálisoknál és a centristáknál is, nem talált annyit, mint a republikánusoknál.

A Facebook egyik mesterségesintelligencia-fejlesztője az MIT Technology Review-nak nyilatkozva kritizálta Joel Kaplan döntését, ugyanis szerinte a vizsgálat során a Facebook rosszul értelmezte a méltányosság elvét, azaz ellentétesen azzal, ahogyan Mark Zuckerberg a sajtónak szokott beszélni erről.

(444.hu)

Címlapkép: MTI/EPA pool/Michael Reynolds

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zakar zoltán béla
2021. március 16. 19:04
bangóné!
Magnólia
2021. március 16. 07:57
....így hiába kereste az algoritmus az oltásellenes posztokat a liberálisoknál és a centristáknál is, nem talált annyit, mint a republikánusoknál.... Azért milyen érdekes, keres, keres de nem talál. Esetleg az algoritmus úgy volt kifejlesztve, hogy ne is találjanak semmit.
szürkeSzarvas
2021. március 16. 07:05
Amit ma mest. int.-nek neveznek-a méréstechnikaban (pl.) korábban is létezett öntanuló mérés-adatgyujtő rendszer néven,ami a saját,változó adatbázisábol vont le követkrztetéseket ugy,hogy a hihetőségi határon kiesett paramétereket "eldobta".Nagy jövője van a hasonlóknak.
józan paraszti ész
2021. március 16. 01:45
Ezt a süket szöveget ki veszi be?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!