Enyhítettek a nyugati hatalmak a burmai puccs elítélésében

2021. február 11. 17:45

Határozattervezetet nyújtott be Nagy-Britannia és az EU az ENSZ Emberi Jogi Tanácsához.

2021. február 11. 17:45
null

Mianmarra vonatkozó határozattervezetet nyújtott be csütörtökön hivatalosan Nagy-Britannia és az EU, egy nappal azelőtt, hogy az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa rendkívüli ülést tart a mianmari puccs nyomán kialakult válság miatt.

A Reuters hírügynökség szerint a szöveg nyelvezete visszafogottabnak tűnik a korábban nem hivatalosan köröztetett tervezethez képest, amely elítélte a puccsot.

A mostani szöveg mindössze „határozottan helyteleníti” a puccsot, bár továbbra is a demokratikusan megválasztott Aung Szan Szú Kjí de facto mianmari vezető és további tisztségviselők szabadon engedésére szólít fel, és az ENSZ emberi jogi megfigyelőinek beengedését sürgeti az országba.    

és őrizetbe vette Aung Szan Szú Kjít, valamint több magas rangú politikust. A lépést azzal indokolták, hogy a kormány nem reagált a hadsereg választási csalásokra vonatkozó panaszaira.    

Min Aung Hlaing, a mianmari junta vezetője egy héttel később szabad választásokat ígért, és ígéretet tett arra is, hogy a hadsereg átadja a hatalmat következő választásokon nyertes politikai erőnek. A hadsereg egyéves rendkívüli állapotot vezetett be, és kinevezte az új kabinet tagjait. Az elmúlt napokban folyamatossá váltak a több tízezres megmozdulások az országban, és polgári engedetlenségi mozgalom kezdődött. Kedden a rendőrség éles lőszerrel lőtt tüntetőkre.

(MTI)

Fotó: MTI/AP

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BandiMandi
2021. február 11. 22:13
Lehet rájöttek hogy nem a hadsereg kezdeményezte a muszlim szélsőségesek befolyása alatti terrorista szélsőségeseknek minősített rohingyák Bangladesbe toloncolását. Amúgy nehéz innen elképzelni hogy a "vérszomjas" budhisták népirtást követtek el a békeszerető muszlimok ellen.
Ninini
2021. február 11. 18:53
Hm. Mit ígért az új "kormány"?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!