Az EU az iráni atomalkuhoz való visszatérést akarja

2021. február 25. 18:38

Az Európai Unió aggodalommal veszi tudomásul Teherán azon döntését, hogy felfüggeszti az iráni atomprogrammal kapcsolatban kötött nemzetközi megállapodás (JCPOA) átláthatóságra vonatkozó rendelkezéseit kiegészítő jegyzőkönyv ideiglenes alkalmazását – jelentette ki az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője az EU nevében kiadott nyilatkozatában csütörtökön.

2021. február 25. 18:38
null

Josep Borrell az Európai Unió nevében kiadott közleményében arra figyelmeztetett, hogy a határozat jelentősen korlátozni fogja a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) arra irányuló munkáját, hogy ellenőrizze, Irán nukleáris tevékenysége továbbra is kizárólag békés célokat szolgál.    

Borrell kijelentette,

az EU teljes mértékben támogatja a NAÜ objektív, független és pártatlan munkájának folytatását

Irán kötelezettségvállalásainak nyomon követésére és ellenőrzésére. Irán együttműködése szintén alapvető fontosságú – húzta alá. Kiemelte: az Európai Unió megismétli a közös átfogó cselekvési terv (JCPOA) iránti elkötelezettségét. Eltökélt szándéka, hogy folytassa a nemzetközi közösséggel megkezdett munkát a terv megőrzésének és teljes körű végrehajtásának biztosítására – tette hozzá az uniós diplomácia vezetője.    

Irán 2015-ben egyezett meg uniós közvetítéssel az Egyesült Államokkal, Nagy-Britanniával, Franciaországgal, Kínával, Oroszországgal és Németországgal, hogy legalább tíz évre korlátozza atomprogramját, cserébe az ellene hozott szankciók nagy részének fokozatos feloldásáért.

Az átfogó egyezménnyel a nemzetközi közösség azt akarta szavatolni, hogy az iszlám köztársaság atomprogramja kizárólag békés célokat szolgáljon.

Donald Trump amerikai elnök viszont 2018-ban kilépett a megállapodásból, majd visszaállította a szankciókat is, ezért Irán a megengedettnél több urániumot kezdett előállítani. A Joe Biden elnök vezette új amerikai kormányzat február közepén közölte, kész tárgyalásokba bocsátkozni Iránnal és az érintett nagyhatalmakkal, hogy megvitassák az Egyesült Államok visszatérését az atomalkuhoz.

(MTI)

Fotó: IRANIAN PRESIDENCY OFFICE HANDOUT, EPA

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kozmosz
2021. február 26. 01:21
es?
szeekely
2021. február 26. 01:17
Az osmagyarok csodaszarvas-motivuma az irani nepek elott nem ismeretlen. Tobb kozunk van a perzsa kulturahoz, mint a diszkriminalatlanul haszonleso sunyi gajdolashoz, amit judaizmus neven ismer a vilag.
szeekely
2021. február 26. 01:14
Az EU az europai feherember emelkedett, kereszteny alapu, a vilaggal szolidaris kulturaja. Europa a mi kulturank, a mi hazank. Europaiak vagyunk, hiszunk Istenben. Isten neve a poganyoknak Yahweh es Allah, de szamunkra Jezus. Bekesseget a vilagnak. Nuklearis egyensulyt, atombeket a Kozel-Keleten!
Knerten
2021. február 25. 22:00
Irán egy középkori teokrácia, atomfegyverrel. Szuper kombináció.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!