Orbán: Nagy idők kapujában állunk

2021. január 03. 08:53

„A 2010 és a 2020 közötti évtized az elmúlt száz év legsikeresebb évtizede volt Magyarországnak” – mondta Orbán Viktor a Vasárnapi Újságban. 

2021. január 03. 08:53
null

„A 2010 és a 2020 közötti évtized az elmúlt száz év legsikeresebb évtizede volt Magyarországnak, a következő tíz év pedig még jobb lehet” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

A kormányfő úgy fogalmazott, „nagy idők kapujában állunk, és az új évtizednek már az első éve is fantasztikus lehet, még akkor is, ha az első pár hónapja nyomorúságosnak tűnik is majd a korlátozások miatt. Hihetetlen gyorsasággal állunk majd emelkedő pályára: a világgazdaság is könnyen lehet, hogy korábban nem látott méretű növekedésnek indul, (...) a magyarnak pedig még gyorsabbnak kell lennie” – jelentette ki Orbán Viktor, hozzátéve, olyan dimenzióváltás előtt áll a magyar gazdasági rendszer, amit ma még kevesen értenek.

„Magyarország technikailag készen áll a koronavírus elleni oltások tömeges és gyors beadására, amennyiben nagy mennyiségben érkezne vakcina az országba” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök.

A kormányfő hangsúlyozta, jelenleg 35 ezer ember beoltására alkalmas vakcina áll rendelkezésre, amelyet a kormány oltási terve alapján az orvosok és más, az egészségügyben dolgozók kapnak meg elsőként. Kiemelte, amennyiben hirtelen több millió vakcina állna rendelkezésre, akkor azok beadása a több mint tízezer választási helyszínen történhetne meg, az állampolgároknak tehát oda kellene menniük, ahol szavazni szoktak. Orbán Viktor megjegyezte ugyanakkor, mostani tudásuk szerint nem várható rövid időn belül több millió vakcina, mivel jelenleg a gyártók sem tudnak megbízható szállítási mennyiségeket és időpontokat mondani.

„A koronavírus-járvány második hullámát »megfékeztük«, és most az a feladat, hogy ne tudjon elindulni egy harmadik hullám” – mondta a miniszterelnök.

A kormányfő a második hullámról úgy fogalmazott, „sikerült leszorítanunk, ha még nem is semlegesíteni, de most már földharc van, (...) levittük a birkózószőnyegre”. Orbán Viktor nehéz kérdésnek nevezte, hogy a vakcina érkezése előtt lehet-e lazítani a korlátozásokon, mivel ha nem érkezik meg időben az oltóanyag, akkor egy újabb fertőzési hullám indulhat. „Nyitni is szeretne mindenki, nagy bennünk a vágy, hogy megszabaduljunk ettől a nyomorúságtól, ugyanakkor, ha nem jól ütemezünk, akkor még egy harmadik hullám is bekövetkezhet” – mondta.

„Hihetetlen gyorsasággal állunk majd emelkedő pályára: a világgazdaság is könnyen lehet, hogy korábban nem látott méretű növekedésnek indul, (...) a magyarnak pedig még gyorsabbnak kell lennie” – jelentette ki Orbán Viktor,

hozzátéve, olyan dimenzióváltás előtt áll a magyar gazdasági rendszer, amit ma még kevesen értenek. Kiemelte, ez egy digitalizált, a saját hulladékát is feldolgozni képes, úgynevezett körforgásos gazdaság lesz radikálisan lecsökkentett szén-dioxid-kibocsátással, teljes foglalkoztatással és az EU nyugati felénél érzékelhetően gyorsabb növekedéssel.  Az emberek is gyarapodni fognak, nagyobb otthonokban élnek és több gyermeket vállalnak – tette hozzá a kormányfő.    

Orbán Viktor elmondta, az évtized végére a magyar gazdaságnak el kell érnie, hogy a külföldön befektető magyar vállalkozások hazahozott profitja elérje azt az összeget, amelyet a Magyarországon működő külföldi cégek kivisznek az országból. A miniszterelnök kijelentette, válság idején a baloldal általában az adóemelésben látja a megoldást, de ő nem hisz ebben a gondolkodásmódban.    

Válságban adót kell csökkenteni, az államnak és az önkormányzatoknak egyaránt, sőt a bankoknak is be kell szállniuk a hitelfizetési moratórium meghosszabbításával - mondta, hozzátéve, „itt most mindenki vállal valamit”. Megjegyezte, nem minden önkormányzat érti meg az adócsökkentés jelentőségét, pedig a vállalkozások csak akkor képesek több embernek munkahelyet adni, ha minél kevesebb közteher van a vállukon.    

Kiemelte, a vállalkozásokat kell abba helyzetbe hozni, hogy minél több embernek munkát tudjanak adni.    

A kormányfő szólt arról is, a válság első és második hullámában is sikerült megőrizniük a munkahelyeket, amit az is mutat, hogy most mintegy 60 ezerrel dolgoznak kevesebben, mint egy évvel korábban, a járvány kitörése előtt; a munkanélküliségi statisztikákban pedig továbbra is csak Csehország és Németország előzi meg Magyarországot.    

Orbán Viktor a munkahelyek megőrzéséhez hasonlóan fontosnak nevezte, hogy az országnak egyetlen nagy tervéről sem kellett lemondani a járvány miatt. Példaként említette a tizenharmadik havi nyugdíj visszaállítását, valamint a családtámogatási, otthonteremtési programok folytatását.

(MTI)

Összesen 493 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
realista
2021. január 04. 17:53
"Orbán: Nagy idők kapujában állunk" Ha vihar közeledett, arra mondta a székely, hogy nagyidő jön. Igazad van Viktor, aki szelet vet, vihart arat.
Menhetten
2021. január 04. 10:46
1. Pfizer-BioNTech vakcina "feltalálója" nem Karikó Katalin, hanem Ugur Sahin és felesége Özlem Türeci. 2. Ugur Sahin, török származású (1965. Iskenderun) német professzor. A Mainzi Egyetem III. sz. Orvosi Klinika Rákkutatási Tanszék professzora. Ő a BioNTech német cég alapítója és elnöke. 3. A vakcina a Karikó-Weissman mRNA technológián alapul. Ezt a technológiát szabadalmaztatta Karikó Katalin és Drew Weissman a Pennsylvaniai Egyetem keretében, a szabadalmi jog tulajdonosa az egyetem volt. Az egyetem eladta a jogot egy cégnek, majd az továbbadta a BioNTechnek és a Modernának. Jelenleg ez a két cég a Karikó-Weissman Technológia szabadalmi jogának a tulajdonosa. 4. Jelenleg 3 vakcina épül erre az mRNA technológiára: 1. A Pfizer-BioNTech vakcina, ez van az EU-ban engedélyezve. 2. Moderna vakcina, ez kapott 2020. december 18-án ideiglenes engedélyt az USA-ban. 3. Curevac vakcina, szintén német cég, jelenleg a III. fázisban járnak, amit 2020. december 14-én jelentettek be. Az egésznek semmi köze Magyarországhoz, a technológiának pedig két emberhez van köze: Prof. Drew Weissmanhoz és Dr. Karikó Katalinhoz, illetve a Pennsylvaniai Egyetemhez. Hogy aztán Orbán Viktor mit mond, mit talál ki, az már egy ezredik dolog. Ettől nagyobb baj, hogy ma reggel a rádióban azt találta mondani, hogy Magyarország legyőzte a vírust, vége a második hullámnak. Ez a kijelentés valódi tragédia és rengeteg tragédiához, gyászhoz fog Magyarországon vezetni. Sokan hisznek neki, eddig sem tartották be a védekezési szabályokat, még többen felrúgják azokat, nagy az oltásellenesség, még nagyobb lesz. Ilyenkor szokott egy kormánypárt a legkisebb veszteség elve alapján kormányfőt cserélni..
kerekperec
2021. január 04. 07:37
Minden rablóvezérnek megvan a maga dallama, amely megfelel személyiségüknek és színlelt érveiknek. Köztudat, hogy a Fidesz lop és hazudozik. Ez a felcsúti disznófejű, volt kommunista titkár O1G, Kádár egyik volt dögje, lelejmolja a liberális nyugatot és a magyar társadalomnak szánt pénzt a csókosaival zsebre vágja! Nagy probléma! Amikor pénz van kilátásban, akkor az európai egységről és a szolidaritásról hadovál ez a cinikus fideszes főgeci, amikor a közös liberális demokratikus értékekről, az uniós törvények betartásáról, menekültek befogadásáról és más közös feladatokról van szó, akkor Brüsszel ellenség.
LAW AND ORDER
2021. január 04. 05:48
Készüljetek!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!