Őket díjazza az RMDSZ a magyar kultúra napján

2021. január 22. 11:14

Az idei díjazottak nevét Kelemen Hunor RMDSZ-elnök jelentette be közösségi oldalán.

2021. január 22. 11:14
null

A politikus azt is közölte, hogy a járványhelyzet miatt el kellett napolniuk az immár hagyományossá vált díjátadó gálát, de pótolják, amikor biztonságban összegyűlhetnek és ünnepelhetnek.

Az első díjazott László Noémi 1973-ban született Kolozsváron, József Attila-díjas költő, műfordító, a Napsugár és Szivárvány gyermeklapok főszerkesztője, de volt a Helikon szerkesztője és az Erdélyi Magyar Írók Ligájának (E-MIL) elnöke is. Bár jobbára klasszikus hagyományokat folytat, költészete mégis az erdélyi magyar irodalom egyedi színfoltja – közölte az RMDSZ.

A díj következő birtokosa, Zoltán Béla 1977-ben született, a Kolozsvári Képzőművészeti és Formatervezési Egyetemen diplomázott, hiperrealisztikus festményeiről vált ismertté. Zoltán Béla jelenleg Bukarestben él és alkot, számos egyéni és csoportos kiállításon vett részt. Művészetét a kísérletezés jellemzi.

A díjazottak közt szerepel végül az 1978-ban született Felméri Cecília, aki a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem fotó, film, média szakán, majd a bukaresti Színház- és Filmművészeti Egyetemen tanult. Animációival és kisjátékfilmjeivel hívta fel magára a figyelmet. Első nagyjátékfilmje, a magyar-román koprodukcióban elkészült Spirál 2020-ban a zsűri különdíját nyerte el a Varsói Nemzetközi Filmfesztiválon. Jelenleg rendezést tanít a Sapientia tudományegyetemen.

(MTI)

Címlapkép: Facebook

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Márkus István
2021. január 24. 09:23
https://ancapoterasu.com/wp-content/uploads/2016/02/Catalogue-Zoltan-Bela.pdf Zoltán Béla művészete https://ancapoterasu.com/gallery-artists/zoltan-bela/
mucsay
2021. január 24. 08:12
az a csoda, hogy van még bármi támogatottságuk.
polnemkor
2021. január 22. 16:17
Mi a közös a három művészben? Nincs is több hozzáfűznivalóm.
packó_
2021. január 22. 12:14
magyarok... :-)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!