Legyen internetes ombudsman a Jobbik szerint

2021. január 19. 15:28

Brenner Koloman szerint nem jó, ha globális technológiai óriáscégek menedzserei döntik el, mi fér bele a véleménynyilvánítás szabadságába.

2021. január 19. 15:28
null

Az internetes ombudsman intézményének megteremtését javasolta keddi online sajtótájékoztatóján Brenner Koloman, a Jobbik országgyűlési képviselője, a parlament alelnöke. Közölte: kezdeményezésüket nemsokára országgyűlési határozat javaslat formájában terjesztik a törvényhozás elé.    

„A 21. században az internetes alapú kommunikáció megváltoztatta az emberek közötti viszonyokat, hiszen egy arctalan kommunikációban sokkal bátrabban fogalmazzuk meg véleményünket, mint egymással szemben” – mondta az ellenzéki politikus.    

Brenner Koloman hozzátette: nem jó, ha globális technológia óriáscégek menedzserei döntik el, mi fér bele a véleménynyilvánítás szabadságába, mi minősül gyűlöletbeszédnek. Szerinte ennél sokkal jobb, ha – európai szinten is példát mutatva – társadalmi párbeszéd eredménye, valamint egy internetes ombudsman részletes, szakjogászi és emberi jogi érveket is felvonultatott álláspontja alapján lehet elvárásokat megfogalmazni a nagy intenetes platformok felé.    

Fordulópontnak nevezte, hogy Varga Judit igazságügyi miniszter a Facebook korlátozásáról beszélt; szerinte ehelyett arra volna szükség, hogy a kormányoldal is szavazza meg pártja felvetését az internetes ombudsman intézményének bevezetéséről.

(MTI)

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2021. január 20. 02:27
Szerintem meg az nem jó, ha politikusok döntik el. A techcégektől mondhat, aki amit akar, legfeljebb csak nem az ő infrastruktúrájukat használva. A politikusok viszont törvényt hoznak a szólásszabadság korlátozására.
elfújta az ellenszél
2021. január 19. 19:38
Ez most komolyan gondolja, hogy egy izéországban kinevezett ombuccmanótól fog a Cukorhegyi bácsi beijedni?
Máris Ottokár
2021. január 19. 19:22
Fel kell fogni, hogy az internet olyan új platform, aminek megvannak a sajátosságai. Hadd mondjak egy példát! Egy hagyományos könyvben elbeszélt történetnél alkalmazható az a technika, hogy egyes szám első személyben íródik, és mondjuk az a csattanó, hogy "juj, mindvégig én voltam a szörnyeteg!". Ugyanez a történet filmre átültetve már nem működne, mert a film teljesen más módon működik. Az internet, a hálózatba kapcsolt, egymással adott protokollok millióin keresztül kommunikáló számítógépek világa ismét egy teljesen ú világ, amihez érteni kell, amit folyamatosan vizsgálni és formálni kell, ehhez pedig szakemberek kellenek.
Reggedieh
2021. január 19. 15:37
esetleg egy orosz illető?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!